«گروه بیست» به مصالحه نرسید

 در بیانیه پایانی این نشست با اشاره به اینکه رشد اقتصادی همچنان در سطح قدرتمندی قرار دارد، تنها هشدار داده شده که رشد کشورها نامتوازن‌تر شده‌ و ریسک‌های منفی کوتاه و میان‌مدت در حال افزایش است. این در حالی است که دولت چین از رسانه‌ها خواسته است اخبار جنگ تجاری را پوشش ندهند.
 روز یکشنبه رهبران مالی بزرگ‌ترین اقتصادهای دنیا خواستار گفت‌وگوهایی پیشرفته به منظور ممانعت از تنش‌های تجاری و ژئوپلیتیک شدند، تنش‌هایی که به رشد اقتصادی جهان صدمه خواهد زد. با این‌حال در پایان این نشست دو روزه که در شهر بوئنوس‌آیرس – پایتخت آرژانتین – برگزار ‌شد، وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی «گروه ۲۰» نتوانستند به اجماعی برای حل‌وفصل تنش‌های تجاری که پیرامون تعرفه‌های ترامپ ایجاد شده، برسند. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد»، براساس این بیانیه، گرچه همچنان رشد اقتصادی در سطح قدرتمندی قرار دارد، اما این رشدها نامتوازن‌تر شده‌اند و ریسک‌های منفی کوتاه و میان‌مدت درحال افزایش است. در این بیانیه مشترک آمده است: «این ریسک‌ها شامل افزایش مخاطرات مالی، افزایش تنش‌های تجاری و ژئوپلیتیک، عدم‌توازن‌های جهانی، نابرابری و رشد ساختاری ضعیف، به‌خصوص در اقتصادهای پیشرفته، است. به منظور تخفیف ریسک‌ها و بهبود اطمینان، این گروه، گفت‌وگوها و اقدامات گسترده‌تر را ضروری می‌داند.» به گزارش «رویترز»، گرچه در پایان این اجلاس، اعضا نتوانستند به راهکاری عملی برای مقابله با این ریسک‌ها دست یابند، اما متن بیانیه این اجلاس نسبت به بیانیه ماه مارس تقویت شده است. در این رابطه اسکات موریسون، وزیر دارایی استرالیا، در گفت‌وگو با «رویترز» گفته است: «لحن آخرین بیانیه، بر حل‌وفصل این موضوعات تاکید بیشتری کرده است.» او با اشاره به «جنگ‌ تجاری» این روزها می‌گوید در این نشست اعضا نگرانی خود را درخصوص اقدامات تلافی‌جویانه و اهداف تجارت آزاد بیان کردند.

نشست آخر هفته بوئنوس‌آیرس در حالی برگزار شد که در روزهای اخیر، تنش‌های تجاری میان غول‌های اقتصادی دنیا شدت یافته است. دونالد ترامپ که در آخرین نبرد تجاری خود با چین، ۳۴ میلیارد از واردات کالاهای چینی را هدف افزایش تعرفه قرار داد، روز جمعه با تکرار تهدیدات قبلی، آمادگی خود را برای وضع تعرفه بر تمامی واردات آمریکا از چین (۵۰۵ میلیارد دلار) اعلام کرد. کریستین لاگارد، رئیس «صندوق بین‌المللی پول»، نیز روز شنبه و در حاشیه اجلاس «گروه ۲۰»، به رهبران اقتصادی جهان هشدار داده بود که موج اخیر افزایش تعرفه‌ها، به‌طور معناداری به رشد اقتصادی جهان صدمه خواهد زد.

استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا، که در حاشیه این نشست‌، تلاش می‌کرد متحدان کشورش را مجاب به کاهش موانع تجاری و تعرفه‌ای کند، گفت‌وگوهای این نشست را سازنده خواند. او که طی این دو روز ۱۴ جلسه دوجانبه متفاوت با وزرای دارایی کشورهایی همچون کانادا، مکزیک، فرانسه، ژاپن، چین و انگلیس داشت در این رابطه گفت: «ما مذاکرات خوبی داشتیم. ما اختلافات تجاری داریم که تلاش می‌کنیم آنها را حل کنیم.» او همچنین با اشاره به نشست دوجانبه‌ای که با  لیو کیون، وزیر دارایی چین، داشت می‌گوید: «هر وقت که آنها بخواهند بنشینند و مذاکره کنند، من و تیم ما در دسترس هستیم.» به گفته منوچین، متحدان آمریکا در «گروه ۷»، پیشنهاد او برای حذف تعرفه‌ها، موانع غیرتعرفه‌ای و یارانه‌ها در میان اعضا را جدی گرفتند. در این رابطه دونالد ترامپ در نشستی که هفته آینده با ژان‌کلود یانکر، رئیس کمیسیون اروپایی، در واشنگتن دارد، این موضوع را مدنظر قرار خواهد داد.

نیکولاس دوجاونه، وزیر دارایی آرژانتین، نیز در مورد بیانیه نهایی اجلاس «گروه ۲۰» می‌گوید هدف از این بیانیه که مورد توافق وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی است، انکار اختلافات تجاری میان اعضا نیست، بلکه هدف آن کمک به حفظ یکپارچگی اعضای یک سازمان چندجانبه و حیاتی است. همچنین بیل مورنیو، وزیر دارایی کانادا در گفت‌وگویی که در حاشیه این اجلاس با «بلومبرگ» داشت، گفت: «من نمی‌توانم بگویم پیشرفتی در مذاکرات داشتیم، اما فکر می‌کنم می‌توانیم با قاطعیت بگوییم که این فهم مشترک ایجاد شده است که ما به تلاش برای پیشرفت در گفت‌وگوها نیاز داریم.»

چرایی سکوت چین برابر آخرین تهدید آمریکا

روز جمعه، رئیس‌جمهوری آمریکا تهدید به افزایش تعرفه تمامی کالاهای وارداتی از چین کرد،‌ درحالی‌که چینی‌ها در واکنشی غیرمتعارف تصمیم به سکوت در برابر این تهدید آمریکا گرفتند. طی دو روز گذشته، زمانی که ترامپ روز جمعه در گفت‌وگو با «سی‌ان‌بی‌سی» با لحنی تند تهدید به وضع تعرفه بر ۵۰۰ میلیارد دلار از واردات کالاهای چینی کرد، هیچ‌یک از وزارتخانه‌های بازرگانی و خارجه چین، واکنشی به این تهدید آمریکا نشان ندادند. گرچه سکوت پکن غیرمعمول به‌نظر می‌رسد اما بعد از این سیاست دولت چین بود که به رسانه‌های کشور گفته شد بیش از حد موضوع «جنگ‌تجاری» را پوشش ندهند تا مانع از گسترش ترس و نگرانی شوند.  آیریس پنگ، اقتصاددان ارشد بانک «آی‌ان‌جی» درخصوص سکوت چین در برابر آخرین تهدید ترامپ می‌گوید این سکوت تا حدی به این خاطر است که احتمالا رئیس‌جمهوری آمریکا بلوف می‌زند. به گفته او: «این (تهدید) هیچ نگرانی (برای چین) به همراه ندارد، مگر اینکه یک زمان معین برای اجرایی شدن آن اعلام شود.» به عقیده کارشناسان یکی دیگر از دلایل سکوت چینی‌ها ممکن است این باشد که آنها چیز جدیدی برای اضافه کردن به بیانیه‌های پیشین ندارند.

تاثیر این بیانیه بر قیمت نفت

روز دوشنبه، قیمت‌ نفت روندی باثبات یافت. به گزارش «رویترز» نگرانی‌هایی که پیش از این پیرامون تولید بیش از حد و افزایش عرضه وجود داشت، جای خود را به نااطمینانی‌های اختلافات تجاری داد که می‌تواند موجب کاهش رشد اقتصادی و صدمه به تقاضای جهانی انرژی شود. در این رابطه روز دوشنبه قیمت نفت برنت با ۱۵ سنت افزایش به بشکه‌ای ۲۲/ ۷۳ دلار رسید و قیمت نفت سبک آمریکا بدون تغییر در سطح ۲۶/ ۶۸ دلار باقی ماند.