سال هاست نبض بازار ارز از خیابان فردوسی می تپد و در مقاطع زمانی مختلف این خیابان شاهد ثبت رویدادهای خاص بوده است.
فردوسی این روزها با وجود اینکه دولت، معاملات آزاد ارز را قاچاق اعلام کرده اما باز هم شاهد حضور فعال دلال های ارزی است آنهم درحالی که تابلوی صرافی ها تا نیمه پایین است و اطلاعیه "به دستور بانک مرکزی خرید و فروش ارز نداریم" روی شیشه های آنها چسبانده شده است.
تا چند ماه قبل این خیابان مملو از دلال های ارز بود که دلار خرید و فروش می کردند ولی بعد از سیاست جدید ارزی دولت دلال ها به کوچه پس کوچه های خیابان فردوسی کوچ کرده اند.
قیمت دلار در بازار ارز طی چند روز اخیر رشد فزاینده ای را تجربه کرد که همین موضوع نگرانی بسیاری از فعالان اقتصادی و مردم را به همراه داشته است؛ هنوز مشخص نیست دولت برنامه ای برای مدیریت قیمت ها در این بخش دارد یا خیر!
مشاهدات عینی تسنیم از خیابان فردوسی در روزهای گذشته حکایت از آن داشت که دلال ها در پس کوچه های این خیابان در گعده های بزرگ جمع شده بودند و مردم که قصد خرید دلار داشتند مجبور بودند سراغ این افراد بروند.
بسیاری از مردمی که برای خرید دلار و یورو به خیابان فردوسی می آیند، می گویند به منظور مسافرت می خواهند ارز بخرند چراکه ارز مسافرتی که بانک به آنها می فروشند کفاف هزینه های سفرشان را نمی دهند.
مردم البته از وضعیت موجود خیلی ناراضی هستند و می گویند اگر این روزها کسی مجبور به خرید ارز قاچاق از بازار آزاد باشد باید با رقمی خیلی بالاتر از آنچه هست، به دلال ها پول بدهد و ارز بخرد.
* دلال ها به هر کسی دلار قاچاق نمی فروشند
این موضوع البته مورد اذعان دلال های خیابان فردوسی نیز است؛ تعدادی از آنها به خبرنگار ما می گویند: اگر مشتری داشته باشیم که ارز لازم داشته و پولدار هم باشد از بین خودمان ارز مورد نیازش را جمع کرده و با قیمت بالا به وی می فروشیم.
برخی از این افراد حتی برای پوشش خود، روی موتور سیکلتشان نشسته و با ورود ماموران نیروی انتظامی می گویند شغلشان پیک موتوری است و کاری به ارز ندارند.
در گیر و دار تلاطم های ارزی و با اعمال محدودیت های جدید، تعداد زیادی از دلال های ارزی دستگیر شده اند؛ برخی از دلال های خیابان فردوسی می گویند: اگر کسی را با ارز دستگیر کنند نه تنها ارز او مصادره می شود بلکه باید 500 میلیون تومان هم غرامت بپردازد.
دلال ها به کسانی که قصد خرید ارز با قیمت آزاد را دارند در همان ابتدا ارز نمی فروشند و می گویند: تعداد محدودی ارز داریم و بعضی هم می گویند اصلا چیزی نداریم!
این جملات مقدمه آن است که خریدار حساس شود و بگوید اگر دلار بخواهم باید از کجا بخرم؟! بعد از اینکه خریدار مستاصل شد، دلال ها می گویند: می توانیم برای تان ارز جور کنیم ولی قیمت بالاست!
* ترفند جدید دلال ها برای فرار از دستگیری
و اینگونه می شود که قیمت معاملات قاچاقی ارز بسیار بالاتر از قیمت ارز رسمی می شود؛ تعداد زیادی از دلال ها این روزها از طریق معاملات تلفنی، دلار و یورو را با قیمت فضایی و صورت قاچاقی خرید و فروش می کنند.
تعداد زیادی از این دلال ها دلار را از مردم با قیمتی کمتر می خرند و همان لحظه با قیمت بالاتر و به صورت تلفنی می فروشند؛ ارز را هم البته با پیک موتوری به دست خریدار می رسانند.
این تمام کارهای دلال های خیابان فردوسی نیست؛ دلال ها می گویند این روزها کاسبی شان فقط از طریق تبدیل کردن ارز مسافران خارجی به ریال می چرخد؛ یکی از انها که در نزدیکی ساختمان بانک مرکزی در خیابان فردوسی ایستاده می گوید: مسافران خارجی برای بازدید موزه ملی حاضرند یورو را با قیمت 9500 تومان تبدیل کنند.
* حواله های ارزی و خانواده های نگران/ صراف ها حواله می زنند؟
اما این شرح حال تمام واقعیت های این روزهای بازار ارز نیست چراکه هر روز صبح تعداد زیادی از مردم به نیت حواله راهی فردوسی می شوند و از صراف ها می خواهند برای فرزند و بستگانشان که آن طرف مرزها هستند، ارز حواله کنند.
ولی به دلیل محدودیتهای ایجاد شده با دستور بانک مرکزی، صرافی ها اجازه خرید و فروش ارز و حواله را ندارند؛ به همین دلیل هم تمام صرافی ها این اطلاعیه را روی شیشه های خود نصب کرده اند که «خرید و فروش ارز و حواله نداریم».
این وضعیت موجب شده تا بسیاری از خانواده ها حاضر باشند با پرداخت ارقام بالایی به تعداد محدودی از صرافی ها، ارز را به کشور مورد نظرشان حواله کنند.
معاملات قاچاق درحالی کماکان در کوچه پس کوچه های فردوسی ادامه دارد که دولتی ها معتقدند بازار ارز در پس کوچه های فردوسی نیست و بانک مرکزی تلاش دارد نیازهای گروه های اساسی را با دلار 4200 تومانی پوشش دهد.