سر به فلک کشیدن نرخ اجاره بها در پایتخت

با توجه به نزدیک شدن به فصل تابستان و اوج گیری زمان جابجایی مستاجران شاهد ارائه ارقام نجومی برای اجاره یک واحد آپارتمان از سوی مشاوران املاک هستیم و زمانی که علت را از این افراد جستجو میکنی با منطق اینکه اگر خانه گران شود و اجاره بها نیز افزایش پیدا می‌کند روبرو می‌شود، موضوعی که در سه ماهه پایانی سال گذشته رخ داد و موجب شد تا رکود چندین ساله مسکن شکسته شود و به گفته کارشناسان علت عمده افزایش قیمت مسکن گرانی ارز بوده است.

 

حال با شروع سال جدید تا حدودی از تنش نرخ خرید مسکن در بازار کاسته شده، ولی تبعات آن بر روی نرخ اجاره بها تاثیرات مستقیمی گذاشته است تا جایی که نرخ اجاره بها برای یک واحد مسکونی ۵۰ متری از ۴۰۰ هزار به ۷۰۰ هزار تومان و با افزایش ۱۰ میلیونی ودیعه روبرو بوده و در این مشاوران املاک از این شرایط پیرامون بازار اجاره بها راضی به نظر می‌رسند و از این شرایط آشفته کمیسیون خوبی به جیب می‌زنند و هیچ مخالفتی با افزایش نرخ‌های اعلام شده از سوی مالکان نیز ندارند.


نکته قابل تامل اینجاست که کمیسیون اجاره بنگاهی‌ها بر اساس نرخی که آن هم بی سر و صدا در مردادماه ۱۳۹۵ توسط اتحادیه صنف مشاوران املاک به دفاتر اعلام شد یک چهارم اجاره ماهیانه از هریک از طرفین معامله به اضافه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت می شود؛ بنابراین هرچقدر که اجاره بها بیشتر باشد سود دفاتر املاک نیز بالاتر می‌رود.


از سوی دیگر عمده دفاتر املاک که عمدتا معامله را به هر قیمتی جوش می‌دهند به متعاملین می‌گویند برای این‌که مالیات نپردازید و هزینه‌های شما پایین بیاید نیازی به دریافت کد رهگیری نیست. در حالی که بنا به گفته مسوولان اتحادیه، عدم ارایه کد رهگیری عواقب خطرناکی برای طرفین معامله دارد. به طورمثال اگر پول پیش مستاجر پایمال شود شکایت او در هیچ مرجع قانونی قابل رسیدگی نیست.


در این میان حسام نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در خصوص آخرین تغییران نرخ اجاره بها در شهر‌های بزرگ گفته بود که این نرخ نهایتا تا ۱۰ درصد افزایش می‌یابد، ولی در حال حاضر در شهری، چون تهران شاهد افزایش نرخ حتی تا دو برابر نرخ قبلی هستیم.


 اما قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز در پاسخ به این سوال  گفت: در حال حاضر هر گونه اظهار نظری از سوی مسئولین موجب افزایش بیشتر نرخ‌ها می‌شود و با وجود این تحلیل از سوی مسئولین باید انتظار نرخ‌های نجومی را بازار اجاره بهای مسکن داشت.


در این رابطه کمال اطهاری کارشناس بازار مسکن گفت: مهم‌ترین عاملی که موجب رشد نرخ اجاره می‌شود، سوداگری در بازار مسکن است و نرخ اجاره به صورت حباب‌گونه و منطقه‌ای افزایش می‌یابد و برخی از سوداگران عامل رشد سفته‌بازانه نرخ اجاره‌بها در بازار هستند.


وی در ادامه افزود: رشد اخیر قیمت مسکن کاملا حبابی است و هیچ دلیل منطقی برای آن وجود ندارد و بخش قابل توجهی از خریداران مسکن را سوداگران تشکیل می‌دهند.


این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: کاهش ۶.۳ درصدی معاملات مسکن در فروردین ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل و رشد ۵۲ درصدی معاملات خانه‌های بالاتر از ۶۰۰ میلیون تومان، گواهی بی منطق بودن رشد نرخ خرید و اجاره بهای مسکن است.

براساس این گزارش، حباب بازار اجاره، این روز‌ها مستاجران را به استیصال کشانده است از یک طرف هزینه‌های زندگی افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر مالکان با استناد به افزایش قیمت مسکن و نیز رشد بازار‌های موازی، اجاره‌ها را بالا برده‌اند که در این میان مسئولین باید سکوت را شکسته و فکری به حال شرایط نابسامان این بازار کنند.