پروژه سد مخزنی هراز یکی از سدهای خاکی کشور است که ساخت آن از سال ۱۳۸۸ آغاز شد و حدوداً ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در کنار این سد جاده جایگزین به طول ۹ کیلومتر با پیشرفت ۱۲ درصدی مشغول ساخت است.برای تکمیل و بهرهبرداری از سد مخزنی هراز حدود ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است و طبق پیشبینیها قرار بود این سد تا پایان سال ۹۶ باید به اتمام رسد اما به دلیل عدم تأمین اعتبارات پیشرفت بسیار کمی دارد.
در چند روز اخیر سد مخزنی هراز بهصورت نیمه تعطیل درآمد و اکثر کارگران این کارگاه تعدیل شدند.
کارگران تعدیل شدند
نماینده کارگران سد مخزنی هراز گفت: این سد بیش از ۷۰۰ نیروی کار داشت که در پایان سال ۹۶ حدوداً ۵۰۰ کارگر تعدیل شدند و در سال جاری با بیش از ۲۰۰ نیروی کار مشغول به کار شدیم.
وی اظهار کرد: معمولاً پایان سال عیدی را به کارگران پرداخت میکنند اما در این کارگاه بعد از تعطیلات مبلغ بسیار ناچیزی را به ما دادند و در حال حاضر بیش از سه ماه حقوقی دریافت نکردیم و از روز سهشنبه به ما اعلام کردند تا اطلاع ثانوی در محل کار حاضر نشوید.
عباس سروش معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در حاشیه بازدید از سد هراز گفت: با توجه به مشکلات مالی که برخوردار هستیم آمدیم تا از این سد بازدید و از نزدیک با کارفرمایان صحبت کنیم تا گزارش این بازدید را به وزیر محترم انتقال دهیم وبتوانیم از تأمین منابع بیشتری بهرهمند شویم.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با توجه مشکلات مالی، بازدیدهای میدانی از پروژهها را بررسی اولویتسنجی پروژهها اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه این سد ویژه تامین آب شرب و کشاورزی است بنا است تا جمعیت زیادی را پوشش دهد و امیدوارم بتوانیم منابع خوبی به این مهم اختصاص داده شود.
ابراهیم یخکشی مدیرعامل آب منطقه ای مازندران نیز پیشرفت فیزیکی سد هراز را ۳۵ درصد اعلام کرد و افزود: جاده جایگزین این سد ۱۲ درصد تابهحال پیشرفت داشته است.
مدیرعامل آب منطقهای استان مازندران با اشاره به اختصاص ۸۰ میلیارد تومان اعتبار به این سد در بازدید ماه پیش دکتر نوبخت معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه بودجه گفت: روز چهارشنبه معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از سد بازدید و مسائل مختلف این مهم را موردبررسی قراردادند.
وی گفت: دو ماه قبل دکتر سروش بهعنوان معاون وزیر انتصاب شدند و با توجه به اهمیت پروژه سد هراز این بازدید جزو اولین سفرهای استانی ایشان محسوب میشود.
یخکشی با اشاره به اینکه شروع ساخت پروژه سد هراز به مدتها قبل بازمیگردد اما ما ساخت جاده جایگزین را از سال ۹۵ شروع کردیم، افزود: احداث انحرافی ساخت سد از سال ۸۸ شروع و بدنه سد از سال ۹۴ شروع شد.
وی گفت انتظار داریم پیشرفت فیزیکی سد سرعت بگیرد زیرا با توجه به نیاز آب کشاورزی این پروژه بسیار مهم است و حضور مسئولان کشور به دلیل اهمیت پروژه است.
در عین حال عزتالله یوسفیان ملا نماینده مردم آمل در مجلس نیز اخراج کارگران سد مخزنی هراز را یک سری جوسازیها دانست و افزود: پیمانکار این سد از پروژههایی که در کل کشور در اختیار دارد بیش از سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان ولی از سد هراز حدود ۳۲ میلیارد تومان طلب دارد و به دلیل اینکه تلاش ما را برجذب اعتبارات مشاهده میکند یک سری جوسازیهایی ایجاد میکند.
پیمانکار در حال جوسازی است
نماینده مردم آمل با اشاره به اینکه ۲۰ روز قبل توسط دکتر نوبخت رئیس سازمان برنامه بودجه کشور ۸۰ میلیارد تومان به این سد اختصاص گرفت، افزود: وقتی پیمانکار شاهد تلاش ما برای جذب اعتبارات است فشار وارد میکند بلکه شاید بتواند طلبهای دیگر را وصول کند ولی ما در نظر داشتیم تا ۸۰ میلیارد تومان به این پیمانکار پرداخت کنیم ولی با توجه به تعدیل نیرو اصل مطالبات این پیمانکار را پرداخت خواهیم کرد.
یوسفیان ملا بابیان اینکه امکان تعویض پیمانکار این پروژه وجود دارد، افزود: به پیمانکار گفتیم مدتی صبر کنید تا روال اداری اخذ اعتبارات انجام شود تا مطالبات را پرداخت کنیم ولی شاهد تعدیل نیروهای این سد بودیم.
وی گفت: پیمانکار با این کار دنبال گروکشی است تا مطالبات خود را دریافت کند ولی اعتبارات باید در خزانه تصویب شود تا پرداخت شود و کارفرما این پروژه اعلام کرد این پیمانکار در حال شلوغکاری است و در محور هراز ریالی طلب ندارد.
وی گفت: اگر کار به همین روال جلو برود وقتی اعتبارات را جذب کنیم بدهی پیمانکار را پرداخت و صد درصد پیمانکار را تغییر خواهیم داد اما عملیات ساخت سد به قوت خود ادامه خواهد داشت و هیچ وقت تعطیل نمیشود.