به گزارش افکارنیوز، پدرام سلطانی معتقد است: تا زمانی که سایه دولت بزرگ بر سر بخش خصوصی است، به طور طبیعی این سایه صرفا نباید تاریکی همراه خودش داشته باشد، بلکه حمایت هم باید در آن وجود داشته باشد.
سلطانی در گفت و گو با افکارنیوز افزود: دولت میتواند سایهاش را بردارد و حمایتهایش را هم به حداقل برساند، اما موضوعی که شما تحت عنوان رانت به آن اشاره میکنید، چیزی است که به طور مستقیم در راستای حمایتهای بخش خصوصی نیست، بلکه بیشتر معلولی است از دولتی که مالکیت تمام منابع را همزمان دارد.
نایب رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران عنوان کرد: دولتی که نفت، گاز و منابع بزرگ دارد و در انرژی یارانههای کلان میدهد، نرخ ارز و سود را کنترل میکند.
سلطانی ادامه داد: تمام این دخالتها و مالکیتهای دولت نظام اقتصادی را از رقابت خارج میکند و طبیعی است که هرکدام از اینها منبع رانت خواهند بود و بخش خصوصی ذاتا به دنبال بیشینه کردن منافع خودش است و این ذات کار بخش خصوصی که به دنبال بیشینه کردن است باعث میشود سر از رانت هم در بیاورد.
وی تصریح کرد: رانت که وجود داشته باشد، به طور طبیعی نمیتوان با درسهای اخلاقی بخش خصوصی را به این توصیه کرد که به دنبال رانت نباشید.
نایب رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران متذکر شد: به این دلیل که تقریبا همه این رانتهایی که من از آن نام بردم، قانونی است و نمیشود به بخش خصوصی گفت که شما از حقوق قانونی خود استفاده نکن.
سلطانی یادآور شد: منظور من از رانت در اینجا فساد نیست، بلکه رانتهای قانونی است. انرژی ارزان، نرخ ارز ارزان و سود بانکی ارزان یک رانت قانونی است، بنابراین بخش خصوصی کار غیرقانونی نمیکند، اما دولت رانتساز بخش خصوصی رانتجو دنبال خودش دارد و این متاسفانه یک موقعیت نامطلوب و غمبار اقتصاد ماست.
وی خاطرنشان کرد: اگر ما به سمت آزادسازی که پیشنیاز خصوصیسازی است، درست حرکت میکردیم، این رانتها را یک به یک از اقتصاد کشورمان حذف میکردیم و یا درجه آنها را کم میکردیم و رقابت جایگزین آن میشد.
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: هرچقدر که رانت در اقتصاد بیشتر باشد، رقابت در آن کمرنگتر است یا انگیزه رقابت در آن پایینتر است، چون رقابت فینفسه کار سختی است، ولی استفاده از رانتها و به ویژه رانتهای قانونی خیلی سادهتر از رقابت است.
سلطانی عنوان کرد: این مسیر و ریلگذاری است که بخش دولتی برای بخش خصوصی انجام داده است که میگوید من این رانتها را به شما میدهم تا تولید کنید. وضعیت اینگونه میشود که الان در شرایطی که دولت قرار گرفته ناگزیر از این است که رانتها را مدیریت و محدود کند و ما شاهد این هستیم که بسیاری از بنگاههای ما که بر پایه این رانتها شکل گرفتندناکارآمدیهایشان بروز پیدا میکند.