به گزارش تابناک، سوسیالیسم تخیلی، نوعی از اندیشه سوسیالیستی است که بر خلاف مرام کمونیستی مارکسیستها بر اساس ماتریالیسم دیالکتیک بنا نشده، بلکه این شاخه از سوسیالیسم از نظر پیشینه از مارکس و اندیشههای او قدیمیتر است و به مادی گرایی و نفی دین نمیپردازد.
از این روی، به طرفداران اون، سوسیالیستهای تخیلی میگویند که در این اندیشه تقریبا مالکیت همه چیز اشتراکی و متعلق به همه دانسته میشود، به گونه ای که تحقق آن در فضای مادی جامعه ممکن نیست؛ اما «اون» با بنا کردن دهکده تولیدی خود در منچستر تلاش کرد تا قابل تحقق بودن ایده سوسیالیسم خود را که به تخیلی بودنش اعتقاد نداشت نشان دهد.
اون همچنین یکی از بانیان اندیشه «سوسیالیسم» است. وی در این روز از ژانویه سال ۱۸۲۵ میلادی، سی هزار هکتار زمین در ایالت ایندیانا از دولت واشنگتن خریداری کرد تا در آنجا جامعه نوین(مدینه فاضل) خود را بسازد.
وی که در تاریخ عقاید اقتصادی، یکی از پدران سوسیالیسم به شمار میرود، فرضیه خود را پیروزمندانه در منچستر انگلستان پیاده کرده بود. «اون» که مدیر یک کارخانه ریسندگی و بافندگی بود، در منچستر بر پایه عقاید خود شهرکی ساخت که مجهز به همه وسایل رفاهی بود و فروشگاههای تعاونی آن بدون سود، اجناس را به اعضای تعاونی میفروختند.
وی که معتقد به قیمتگذاری کالای تولید شده بنا بر بهای مواد خام، اجرت کارگر و استهلاک ماشین آلات و ساختمان و هزینههای متفرقه لازم دیگر بود، مطلقا فرمول عرضه و تقاضا و تعیین قیمت بر این اساس را قبول نداشت و آن را استثمار و عمل آن را کاپیتالیستی میخواند و میگفت، با ایجاد تعاونیهای تولید و مصرف(فروش) باید واسطهها از میان بروند که بدون انجام کاری مفید، از دسترنج کارگران بهرهمند میشوند و با بالا بردن مصنوعی قیمتها، باعثکاهش تولید و بیکاری میشوند و اصطلاح «از تولید به مصرف» البته به صورت تعاونی از اوست.
مجلس عوام(پارلمان) انگلستان بر پایه افکار او قوانین متعدد از جمله قانون کارخانهداری را وضع کرد.
اون، افزون بر افکار سوسیالیستی خاص، خود را مروج اخلاقیات کرده بود و میگفت، جامعهای که از چهارچوب اخلاقیات بیرون شود سوسیالیستی باشد یا ارباب و رعیتی و … خوشبخت، سرزنده و بدون تشویش و دغدغه نخواهد بود و رفاهی را که نظام تعاونی برایش فراهم آورده و دسترنجی که نصیب خودش میشود، احساس نمیکند.
وی بر این باور که شخصیت هر انسان، بستگی به محیطی دارد که در آن پرورش یافته و سرگرم زندگی است و از آنجا که در نظام تعاونی(سوسیالیستی «اون») رفاه تأمین خواهد بود، شخصیت افراد نیز بهتر و کاملتر است و وقتی شخصیت بهتر شود، یک فرد از آموزش خود بهره بیشتر میبرد و به دیگران هم استفاده میرساند. ریا و دروغ و انواع جرایم به دلیل نبودن نیاز و نیز تسلیح اخلاقی افراد، از میان میرود و دمکراسی حقیقی پا به وجود خواهد نهاد.
«اون» که تألیفات متعدد از جمله کتاب معروف «منظره تازه جامعه» دارد، سپس تصمیم گرفت که در یک سرزمین تازه نه قدیمی مانند انگلستان بنا بر عقاید خود یک مدینه فاضله بسازد و نام آن را «جامعه نوین هماهنگ» بگذارد و به همین منظور، سی هزار هکتار زمین که به تازگی از بومیان(سرخپوستان) در ایالت ایندیانا گرفته شده بود، از دولت آمریکا خریداری کرد.
اما به دلیل کارشکنی مقامها و سرمایهداران محلی موفق به اجرای برنامه خود نشد، زیرا به محض استقرار در آمریکا موضوع ایجاد اتحادیههای کارگری و طرح اعتصاب برای احقاق حق و … را پیش کشید که مواجهه با کارشکنیها و دشمنیهای فراوان شد.
گفتنی است، مدینه فاضله رابرت اون در منچستر یا همان دهکده تولیدی اشتراکی نیز نتوانست به مدت طولانی به زندگی خود ادامه دهد و پس از مرگ وی از میان رفت.
شناسه خبر:
۷۴۲۰۰
وقتی سوسیالیسم تخیلی به حقیقت پیوست!
۰