دیروز یک روزنامه نگار امریکایی توئیتی منتشر کرد و در آن به نقل ازمقامات بوئینگ اعلام کرد که موعد تحویل هواپیمای ۷۷۷ به ایران به سال ۲۰۱۹ موکول شده است.
در پی این توئیت، خبرگزاری رویترز در تماس تلفنی با مقامات بویینگ، درباره این تصمیم از آنها سوال کرد و مقامات بویینگ اعلام کردند که برای جتهایی که قرار بود امسال به ایران تحویل دهند مقاصد جدیدی پیدا کرده اند. به نوشته رویترزف با این اقدام، چشمانداز تحویل فوری هواپیما به ایران را بیشتر در حالهای از ابهام فرو رفته است.
مدیرعامل بویینگ در گفتگوی تلفنی با رویترز اشاره کرد که به علت افزایش تقاضا، بویینگ دیگر نگران نیست که سقوط توافق هستهای به خط تولید جت ۷۷۷ این شرکت آسیب بزند و صدها شغل را به مخاطره بیاندازد.
دنیس مویلینبرگ، مدیر اجرایی ارشد بویینگ، گفت: امسال ما هیچ تحویل هواپیمایی به ایران در زمانبندی خود نداریم و تولید این هواپیماها مطابق با روند تحولات دولت آمریکا به تعویق افتاده است.
او ادامه داد: من میتوانم با اعتماد به نفس به شما بگویم ما کاهش ریسک را در برنامه تولید جت ۷۷۷ خود آغاز کردهایم.
تحت توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی که برنامه هستهای ایران را در ازای از سرگیری تجارت با این کشور، محدود میکرد، بوئینگ در سال ۲۰۱۶ توافق کرد که ۸۰ فروند هواپیما به ایران بفروشد. از این میان ۱۵ هواپیما از سری جت ۷۷۷-۳۰۰ER برد بلند هستند که بوئینگ برای آنها مجوز صادرات دولت آمریکا را دریافت کرده بود.
منابع صنعتی به رویترز خبر دادند که قرار بود ۳ فروند از این جتهای ۷۷۷ امسال به ایران تحویل شوند اما بویینگ دوباره نوبت تحویل آنها را با خریداران دیگر خود عوض کرده است.
توافق اصلی با ایران پشتیبانی حیاتیای از خط تولید ۷۷۷ بود که یک از سودآورترین جتهای بویینگ است که به یک دهه تولید خود نزدیک میشد و امکان تغییر آن به مدلی جدیدتر وجود داشت.
اما مویلنبرگ به رویترز گفت حتی اگر ایران نتواند هیچ کدام از هواپیماهای جت ۷۷۷ خود را، که ارزش آنها ۳۴۷ میلیون دلار است دریافت کند، بوئین دیگر مجبور نیست میزان تولید این جت را کاهش دهد.
او گفت: نرخ تولید کنونی این هواپیما وابسته به سفارشات ایران نیست. فروش جت ۷۷۷ در ۲۰۱۷ بیش از ۲ برابر شد و به ۶۰ فروند رسید.
مویلینبرگ گفت: اگر این سفارشها در نهایت نتیجه دهند و ما هواپیماها را به ایران تحویل دهیم، این فرصت بزرگی برای ما خواهد بود، اما در هر صورت ما از خط دولت آمریکا پیروی خواهیم کرد و این را تضمین میکنیم. ما به آن هواپیماها وابسته نیستیم.