محمد حاج رسولی، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به کاهش بارش در سال گشته اظهار کرد: میزان نزولات جوی در سال گذشته و تا اواخر فروردین ۹۷؛ ۱۰۶ میلی متر بوده که این مقدار بارش در ۵۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.
وی ادامه داد: متوسط بارش کشور در دوساله گذشته، ۲۰۸ میلی متر بوده که این رقم امسال، ۵۰ درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به کاهش ۷۰ درصدی پوشش برف در کشور تصریح کرد: با توجه به عکسهای ماهواره میزان پوشش برفی در کشور نسبت به سال گذشته یک سوم شده است که نشان از کاهش ریزشهای جوی در سال جاری دارد.
حاج رسولی با بیان اینکه اقداماتی برای مدیریت مصرف و اولویت بندی در سدها صورت گرفته است، بیان کرد: در دهههای گذشته تمامی سدهای کشور که وظیفه تامین آب شرب را برعهده دارند، با منحنی فرمان و مصارف، اولویت بندی شده است.
وی با بیان اینکه خشکسالی امسال فراتر از پیش بینیهای موجود بوده است، گفت: پیش بینی برای خشکسالی بدین صورت انجام میشود که ۱۸ ماه پیش رو، خشکترین ماه آبی در نظر گرفته میشود که خشکسالی امسال، فراتر از پیش بینیها است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه خشکسالی، تامین منابع آبی برای کشور را دچار اختلال کرده است، ابراز کرد: در سالهای گذشته عمده مشکل آب در کشور مربوط به تامین منابع آب کشاورزی بود که با توجه به کاهش بارش، امسال در تامین منابع آب شرب نیز با مشکل مواجه خواهیم شد.
به گفته وی؛ در استانهای اصفهان، فارس سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان تامین آب شرب در وضعیت بحرانی است و تامین منابع آبی را با سختی مواجه کرده است.
حاج رسولی با بیان اینکه با همکاری جهاد کشاورزی اقداماتی برای اعمال محدویت در کشاورزی صورت گرفته است، تصریح کرد: به جز شهرهای شمالی کشت برنج در کشور ممنوع اعلام شده و برای نوع و میزان کشت سایر محصولات کشاورزی محدودیتهایی در نظر گفته شده است.
وی با رد این موضوع که آب شرب به دلیل سهم کمی که در مصرف دارد؛ نیاز به صرفه جویی ندارد، اذعان کرد: با توجه به شرایط بارش و خشکسالیهای پیوسته و شرایط مکانی و منطقهای، باید در مصرف آب شرب و حفظ این منبع با ارزش تلاش فراوان کرد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه بحث جیره بندی بحثی فنی است که با توجه به شرایط منطقه اعمال میشود، گفت: در بسیاری از مناطق امکان جیره بندی وجود ندارد و باید با استفاده از راهکارهای دیگری میزان استفاده از آب را کاهش داد که میتوان به استفاده از تجهیزات کاهندههای مصرف آب اشاره کرد.
وی ادامه داد: جیره بندی آخرین مرحله در کنترل مصرف آب است که درصورت همکاری مردم احتمال اجرا، کاهش خواهد یافت.
حاج رسولی با اشاره به راهکارهای موجود برای تامین منابع آب شرب، یادآور شد: برای تامین آب شرب؛ اجاره چاه کشاورزی، حفر جاههای جدید و استفاده از آبهای سطحی در نظر گرفته است.
وی با اشاره به فعالیت کار گروه سازگاری با کم آبی بیان کرد: در سال قبل دولت کارگروهی تحت عنوان سازگاری با کم آبی راه انداری کرد که میزان مصرف ظرفیت آب و پتانسیلها را در استان بررسی میکند.
این مقام مسئول با اشاره به مدیریت آبهای سطحی، ادامه داد: با توجه به کمبود منابع برای تامین آب شرب از ۱۴۳ هزار کیلومتر آبهای سطحی، برنامه برای کنترل و جلوگیری از هدر رفت آب در نظر گرفته شده است که بتوان با مدیریت صحیح، بخشی از آن را در چرخه مصرف استفاده کرد.
حاج رسولیها با اشاره به برنامههای موجود برای آبهای سطحی، گفت: در جریان آبهای سطحی، بحث تعادل بخشی رو داریم مانند بستن چاهها و نصب کنتور هوشمند که در صورت اجرای صحیح آن در طول یک برنامه ۵ ساله میتوان شیب منفی آبهای زیر زمینی را کاهش داده و ظرف ۲۰ سال آبخوانها را به شرایط طبیعی بازگردانیم.
وی با بیان اینکه میزان تولید انرژی برقابی تحت تاثیر کم آبی قرار دارد، بیان کرد: با توجه به کاهش بارش و کم شدن ظرفیت سدها میزان تولید برقابی در کشور با کاهش ۵۰ درصد مواجه است و این کاهش در زمان پیک مصرف، تاثیرگذار خواهد بود.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه صنایع بزرگ اقداماتی جهت بازچرخوانی آب انجام دادهاند، ابراز کرد: با وجود افزایش ظرفیت واحدهای صنعتی بزرگ میزان مصرف آنها به دلیل بازچرخانی رشد محسوسی نداشته و مصرف آب در بخشهای صنعتی کنترل شده است.
حاج رسولیها در پایان گفت: متاسفانه در کشور، میزان مصرف آب سیر صعودی داشته است و برای مصرف بهینه نیاز به تغییر الگوی مصرفدر کشور هستیم.