محمد شریعتمداری در هشتمین همایش «چشم انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار» اظهار داشت: طی سالهای گذشته دولت و انجمن ها در صدور مجوزهای سرمایه گذاری غفلت کردند و در نتیجه افرادی در بخش هایی از زنجیره فولاد سرمایه گذاری کردند و اصلا نمی دانند مواد اولیه آن از کجا باید تامین شود، در واقع منار را دزدیدند و دنبال چاه می گشتند.
وی با بیان اینکه در تمام زنجیره فولاد با عدم توازن روبرو هستیم، افزود: در این شرایط باید در وزارت صنعت به این موضوع فکر کنیم که مواد اولیه واحدهای فولادی از کجا باید تامین شود؟
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه مجبوریم در برخی بخشها مداخله کنیم ، افزود: وصل کردن قیمت یک محصول فولادی به بیلت خوزستان پایه منطقی و علمی ندارد ولی این موضوع با توافق تولیدکنندگان صووت گرفته و محصول کارشناسی وزارت صنعت نیست بلکه فقط معاون معدنی آن را امضا کرده است.
شریعتمداری با اشاره به صدور ۱۱۰ میلیون تن مجوز راکد و ۶۵ میلیون تن مجوز با وضعیت نامشخص در زنجیره فولاد اظهار داشت: تمام مسولان نظام با یک برادر سرمایه گذار جلوی در اتاق شریعتمداری(وزیر صنعت) یا سرقینی(معاون معدنی) ایستاده اند که برای سرمایه گذاری در صنعت فولاد مجوز بگیرند.
وی با بیان اینکه در صنعت فولاد قراردادهای کمی برای تامین بلند مدت مواد اولیه منعقد شده است،افزود: معادن کوچک می توانند با تولیدکنندگان بزرگ قراردادهای بلندمدت منعقد کنند.
وی همچنین با انتقاد از کاستی های تحقیق و توسعه در صنعت فولاد طی سالهای اخیرگفت: این کار یا صورت نگرفته و یا اگر هم انجام شده نتیجه اثربخشی نداشته است.
وزیر صنعت با بیان اینکه ایجاد واحدهای فولادی با ظرفیت کمتر از یک میلیون تن نباید پیگیری شود، افزود: توسعه سواحل مکران باید در دستور کار قرار گیرد و صنعت فولاد کشور به سمت آبهای جنوب سوگیری کند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۲۸ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد کشور روی ریل است، گفت: اگر این رقم ۵ برابر نشود با مشکلات جدی روبرو می شویم، جاده ها تعطیل می شوند و یا به کشتارگاه تبدیل خواهند شد و یا اینکه واحدهای فولادی باید تعطیل شوند.
شریعتمداری ادامه داد: اخیرا پیشنهادی را در دولت مطرح کردم که بخشی از منابع حاصل از سود بازرگانی و عوارض گمرکی به توسعه فعالیتهای ریلی اختصاص یابد، اما این موضوع مورد اعتراض معاون اول رییس جمهور قرار گرفت و من پاسخ دادم که ۴۲۰ میلیون تن بار صنعتی تا سال ۱۴۰۴ در سطح جاده های کشور خواهیم داشت و اگر ۴.۵ میلیارد یورو سرمایه گذاری جدید انجام نشود کشور با مشکل اساسی روبرو می شود.
شریعتمداری با بیان اینکه در سرمایه گذاری داخلی و خارجی با محدودیت روبرو هستیم گفت: شرایط برای سرمایه گذاری باید فراهم شود.
وی با بیان اینکه قوانین حاکم بر بورس های جهانی بر بورس ما حاکم نیست، گفت: قوانین انضباطی که بر بورسهای کالای جهان حاکم است در اینجا نیز باید ایجاد شود. برخی انحصارها در خارج از بورس شکل می گیرد که اثرگذار است.
وی با اشاره به برگزاری جلساتی برای عرضه سنگ آهن در بورس کالا گفت: اخیرا نیز پیشنهاد کردیم که آهن اسفنجی در بورس عرضه شود.
وزیر صنعت با بیان اینکه هم اکنون در تولید فولاد در رتبه چهاردهم جهان قرار داریم، افزود: تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام در افق ۱۴۰۴ پیش بینی شده که برای تحقق این هدف نیازمند تولید ۱۶۰ میلیون تن سنگ آهن هستیم.