علیرضا مهاجر مجری طرح دانه های روغنی با اشاره به اینکه دانه های روغنی بالاترین میزان واردات در بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده اند، اظهار کرد: میزان نیاز سالانه کشور به روغن یک میلیون و 400 هزارتن است که 90 درصد از این میزان و همچنین2.5 تا 3 میلیون تن کنجاله سویا دام و طیور از خارج تامین می شود.
وی با انتقاد از این مسئله که سرانه مصرف روغن خوراکی در کشور از 20 کیلو نیز فراتر رفته است، افزود: این درحالی است که سرانه مصرف روغن در جهان حدود 12 کیلو است از این رو انتظار می رود که با همکاری رسانه ها و وزارت بهداشت مصرف روغن در کشور کاهش یابد .
مهاجر با اشاره به اینکه تنها راه طبخ غذا روغن نیست، تصریح کرد:فرهنگ سازی و آموزش طبخ غذا توسط رسانه ملی می تواند عاملی موثر در کاهش سرانه مصرف روغن باشد چرا که در سایر کشورها تنها 5 تا 10 درصد غذاها با روغن سرخ می شوند در حالیکه در کشور این رقم در کشور حدود 90 درصد است.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه بیماری های قلبی و عروقی بالاترین میزان مرگ و میر را به خود اختصاص دادند، گفت: با تغییر شیوه تغذیه و کاهش مصرف روغن های بی کیفیت توسط طبخ غذا از طرق دیگر می توان مرگ و میر ناشی از سکته های قلبی را به حداقل رساند.
مجری طرح دانه های روغنی با بیان اینکه تولید روغن در داخل تاثیر بسزایی در افزایش بهداشت خانوار دارد، اذعان کرد: وزارتخانه، برای کاهش میزان واردات روغن های بی کیفیت طی یک برنامه ده ساله، در نظر دارد که با توسعه کشت کلزا و آفتابگردان 70 درصد نیاز داخل را تامین کند.
افزایش سطح زیر کشت کلزا در دستور کار است
مشاور وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی 94-95، 70 هزارهکتار،95-96 ،182 هزارهکتار و سال آینده در جهت توسعه کشت محصول به 350 هزار هکتار خواهد رسید.
به گفته وی، کشت کلزا به دلایلی نظیر درصد روغن بالای باکیفیت و موثر در پایداری تولید غلات به ویژه گندم، بیشترین سطح کشت دانههای روغنی را به خود اختصاص داده است.
مهاجر با اشاره به اینکه کشت سویا به دلیل کاهش مصرف آب توجیه اقتصادی دارد، بیان کرد: امکان تامین بخشی از روغن خوراکی و کنجاله مورد نیاز صنعت مرغداری از طریق کشت سویا میسر است.
مجری طرح دانه های روغنی از فراهم شدن امکان تولید سویا غیر تراریخته در استان خوزستان خبر داد و گفت: براین اساس بیش از 300 هزار هکتار سویا در این منطقه قابل کشت است.