وزارت کار اعتباری برای پرداخت حقوق کارورزان ندارد

برنامه اشتغال فراگیر به عنوان سند اشتغالی دولت تیرماه امسال از سوی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به تمام دستگاههای اجرایی ابلاغ و مقرر شد  ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز آن برای سال ۹۶ از محل اعتبارات بودجه برای اجرای ۴ طرح‌ اشتغالی ذیل برنامه اشتغال فراگیر اختصاص یابد.

در برنامه اشتغال فراگیر، اشتغال ۹۷۰ هزار نفر در سال جاری از طریق اجرای چهار طرح «کارورزی ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی»، «مهارت آموزی در محیط کار واقعی»، «مشوق‌های کارفرمایی» و «توسعه رسته‌های منتخب» هدفگذاری شده است.

۲۶ شهریورماه بود که اجرای دو برنامه ملی ایجاد اشتغال طی مراسمی رسما کلید خورد و یک تفاهم‌نامه میان سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با حضور محمدباقر نوبخت، علی ربیعی  و ولی اله سیف به امضا رسید؛ در این مراسم محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه  از واریز ۱۰۰ میلیارد تومان از منابع ۵۰۰ میلیاردی اجرای برنامه اشتغال فراگیر به عنوان مرحله اول برای اجرای طرح کاروزی در شب پیش از آن (۲۵ شهریور) به حساب وزارت کار خبرداد.

با این وجود و با گذشت یک ماه و نیم از آن تاریخ، و با گذشت ۸  ماه از سال، یک مقام مسئول در وزارت کارز عدم واریز این مبلغ خبرداد و گفت: علیرغم گذشت حدود ۸ ماه از سال ۱۳۹۶، هنوز هیچ‌ یک از اعتبارات حوزه اشتغال کشور توسط سازمان برنامه و بودجه تخصیص نیافته و پرداخت نشده است.

به گفته این مقام آگاه، هرچند در مراسم رونمایی از بسته اشتغال روستایی، رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد ۱۰۰ میلیارد برای اجرای بسته اشتغال فراگیر اختصاص یافته است اما تا امروز ریالی از این مبلغ به وزارت کار پرداخت نشده است.

این مقام آگاه با بیان اینکه برای اجرای برنامه اشتغال فراگیر یکهزار میلیارد تومان کمک فنی و اعتباری از محل بودجه در نظر گرفته شده که ۵۰۰ میلیاردتومان برای امسال و ۵۰۰ میلیاردتومان نیز برای سال آینده است افزود: به رغم اینکه مکرر گفته می‌شود ۱۰۰ میلیارد تومان از ۵۰۰ میلیارد تومان سهمیه سال ۹۶ به حساب وزارت کار واریز شده اما هنوز هیچ اعتباری تخصیص پیدا نکرده است.

وزارت کار اعتباری برای پرداخت حقوق کارورزان ندارد

 این مقام مسئول در مورد تکلیف پرداخت حقوق کارورزان با توجه به عدم تخصیص اعتبار گفت: طرح کارورزی از مجموعه طرحهای زیر مجموعه بسته اشتغال فراگیر ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهی است که بر اساس آن وزارت کار متعهد شده دستمزد کارورزان را به میزان یک سوم حداقل دستمزد در طول دوره ۴ تا ۶ ماهه کارورزی پرداخت کند تا بار مالی متوجه کارفرمایان نشود. از طرفی مشوقی باشد برای کارفرمایان تا فارغ التحصیلان بیکار را به عنوان کارورز جذب کنند و در صورت رضایت، این افراد در بازار کار جذب شوند اما با وجود اینکه تعدادی کارورز در قالب این طرح جذب بازار کار شده اند اما به دلیل عدم تخصیص اعتبار، برای پرداخت یک سوم حقوق سهم دولت دچار مشکل هستیم و اجرای این تعهدی که بوجود آمده در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

این منبع آگاه همچنین با انتقاد از اینکه حدود ۸ ماه از سال گذشت و خبری از تخصیص اعتبارات نیست گفت: به این ترتیب معلوم نیست، در سالی که با نام تولید و اشتغال نامگذاری شده است و دولت در محافل مختلف مهمترین نقطه قوت خود را وجود طرح و برنامه‌های علمی و اصولی در حوزه اشتغال و تولید، اعلام می‌کند چگونه می‌توان در مدت زمان کمتر از ۴ ماه تا پایان سال، بیش از ۹۷۰ هزار شغل وعده داده شده را ایجاد کرد.