ممنوعیت واردات و ترخیص برنج از ابتدای شهریور تا پایان فصل برداشت با واکنش برنج کاران روبرو شده است.
با توجه به آنکه اتخاذ سیاست ممنوعیت واردات با هدف حمایت از تولید از سوی وزارتخانه صورت گرفت، اما تجار بخش معتقدند که این امر بدون در نظر گرفتن منافع مصرف کنندگان است .
البته ناگفته نماند که از ابتدای سال واردات بیش از یک میلیون تن برنج نابسامانیهایی در بازار ایجاد کرده که در صورت استمرار این روند کشاورزان انگیزه ای برای تولید نخواهند داشت.
حمایت از برنج کاران در حد شعار باقی ماند
علی اکبریان نایب رییس انجمن برنج از نابسامانی واردات برنج خبر داد و گفت: علی رغم آنکه وزارت جهاد کشاورزی واردات برنج همزمان با فصل برداشت محصول از اول مرداد تا آخر آبان را ممنوع اعلام کرده بود، اما این تاریخ به اول شهریور تا پایان آبان تغییر کرد.
به گفته وی طبق دستور وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت علاوه بر تاخیر یک ماه ممنوعیت واردات، از اول شهریور مجددا 47 روز دیگراین تاریخ تمدید شد که این امر برای تولید برنج ایرانی دردسر ساز خواهد شد.
اکبریان ادامه داد: براساس آمار گمرک از ابتدای سال بیش از یک میلیون تن برنج به کشور وارد شده،در حالیکه کسری کشور 650 تا 700 تن برآورد می شود.
نایب رییس انجمن برنج با بیان اینکه واردات بی رویه برنج در فصل برداشت مشکل ساز خواهد شد، گفت: در سال 92، بیش از دو میلیون تن برنج وارد شد که پیامدمنفی این امر برای مدت سه الی چهار سال برنج کاران را در برگرفت.
وی با اشاره به عرضه برنج های خارجی در کیسه های ایرانی بیان کرد: علی رغم اظهارات استاندار مازندران مبنی بر ممنوعیت عرضه برنج خارجی در سایه کمبود نظارت ها در این استان شاهد عرضه برنج های خارجی در کیسه های ایرانی هستیم.
اکبریان با بیان اینکه حمایت از برنج کاران در حد شعار باقی ماند، گفت: براساس واردات بیش از حد برنج خارجی ، بخش قابل توجهی از برنج ایرانی در انبارها دپو شدند.
نایب رییس انجمن برنج ادامه داد: با توجه به آنکه برنج ایرانی سالم ترین و با کیفیت ترین برنج به شمار می رود از این رو ذائقه ایرانیان به مصرف این نوع برنج تغییر کرده است که با واردات بی رویه نابسامانی هایی در بازار داخل رخ خواهد داد.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط مساعد آب و هوا برآورده شده است که تولید برنج با کشت رتون به 2 میلیون و 300 تا 2 میلیون و 350 هزارتن برسد.
واردات بی رویه برنج صحت ندارد
مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان گفت: آمار پنج ماه گمرک بیانگر آن است که یک میلیون تن برنج دوبرابر سال گذشته وارد کشور شده است.
وی افزود: کاهش تعرفه واردات برنج از 40 به 26 درصد و حذف دریافت مابه التفاوت 500 تومانی برای واردات هر کیلو برنج موجب شد تا دیگر شاهد واردات برنج از طریق کانال غیر رسمی نباشیم.
کشاورز ادامه داد: با توجه به نیاز کشور براورد می شود که حدود 500 هزارتن دیگر برنج بعد از دوره ممنوعیت از طریق تعاونی های مرزنشین باید وارد شود.
وی در پاسخ به این سوال که نایب رییس انجمن برنج کسری برنج کشور را 800 هزارتن اعلام کرده است، بیان کرد: بررسی سال های گذشته بازار نشان می دهد که آمار تولید برنج داخل و کسری نیاز کشور صحیح نیست.
به گفته این مقام مسوول تمامی آحاد جامعه توان خرید برنج ایرانی با نرخ های 8، 10 و 15 هزار تومان را ندارند.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه واردات بی رویه برنج صحت ندارد، افزود: واردات برنج در صورت نبود تقاضا برای هیچ یک از واردکنندگان توجیه اقتصادی ندارد.