طرح هدفمندی یارانهها از حدود 7 سال گذشته آغاز شد که در حال حاضر با سپری شدن این ظرف زمانی همچنان بسیاری از دهکهای پردرآمد در لیست دریافت یارانه قرار دارند.
به علاوه در هر نوبت دولت در بودجه مربوط به هدفمندی یارانهها به حذف دهکهای پردرآمد از لیست تاکید میکند.
این در حالی است که در سال گذشته تعدادی از یارانهبگیران از لیست دریافت یارانه حذف شدند ولی در 6 ماه گذشته از سال 96 دولت همچنان برنامهای برای حذف سری جدیدی از دهکهای پردرآمد جامعه را ندارد و این در حالی است که در میان افرادی که از لیست دریافت یارانه حذف شدهاند، جز دهکهای پردرآمد جامعه نبوده و به اشتباه از لیست دریافت یارانه حذف شدهاند و با وجود پیگیریهای فراوان همچنان در انتظار بازگشت یارانه هستند.
در این میان خانوارهایی که به تازگی دارای فزرند شدهاند، بعد از گذشته چند ماه از تولد، هنوز یارانه ای بابت فرد جدید خانواده دریافت نکرده اند و این بدان معناست که سازمان هدفمندی یارانهها، برنامهای برای ورود اسامی جدید به لیست واریز یارانه ندارد.
هادی حق شناس کارشناس اقتصادی در این رابطه گفت: با حذف دهک های ثروتمند جامعه از دایره یارانه بگیران، فشار مالی دولت کاسته می شود و در چنین شرایطی امکان رسیدگی و اتمام پروژه های عمرانی تسهیل و تسریع خواهد شد.
وی در ادامه افزود: طبق گزارش های منتشر شده، در صورت حذف کامل دهکهای ثروتمند و پردرآمد از لیست یارانه بگیران، حدود 12 هزار میلیارد تومان بار مالی تحمیلی به دولت کاهش مییابد و این عدد و رقم تا حد قابل توجهی در شرایط فعلی اقتصادی کشور، راهگشای بسیاری از مشکلات اقتصادی خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با حذف یارانه افراد،گروه ها و خانوارهای پردرآمد، زمینه و بستر تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی نیز به نحو شایسته تری فراهم می شود، در غیر اینصورت در حصول اهداف مرتبط با این امر، با موانعی جدی مواجه می شویم و این عارضه سیر شکوفایی و توسعه اقتصادی کشور را نیز دچار اخلال خواهد کرد.
این در حالی است که با وجود مشکلات فراوان واریز یارانه در پایان هر ماه، حدود 96 درصد از افراد جامعه یارانه دریافت میکنند.
به علاوه محمد رضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره گفت: پیرو قانون هدفمندی یارانه ها، پرداخت یارانه نقدی باید بخشی از درآمدهای هدفمند باشد نه تمامی آن و در حالیکه از همان ابتدا به نحو شایسته ای این امر خطیر محقق نشد.
وی ادامه داد:هم اکنون 96 درصد از جامعه یارانه دریافت میکنند، در حالیکه مقرر بود میزان حذف شدگان معادل 30 درصد از کل مبلغ پرداخت یارانه نقدی باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت دهم از اساس، اعتقادی به حذف یارانه افراد و گروههای پردرآمد نداشت و دولت یازدهم نیز با وجود تاکید بر اجرایی ساختن این ضرورت، بعد از آغاز به فعالیت، در عمل خلاف این امر و به نوعی به سمت و سوی اهداف پوپولیستی حرکت کرد و گویی حذف یارانه را بخصوص در دو سال اخیر، پاشنه آشیل و خطری برای بقای خود پنداشته است.
پورابراهیمی یادآور شد: به استناد تبصره 14 قانون بودجه 96 امسال باید 5/33 هزار میلیارد تومان مصروف پرداخت یارانه شود و به عبارتی 61 میلیون نفر از ایرانیان میتوانند یارانه دریافت کنند. با چنین اوصافی حذف دو دهک بصورت کامل، ضروری است.
وی گفت: تا شش ماه دیگر، بهصورت شفاف،گزارشی در خصوص نحوه عملکرد سازمان هدفمندی یارانه ها و دخل و خرج آن ارائه خواهد شد.
براساس این گزارش باید دید در 6 ماه باقی مانده از سال جاری آیا دولت برنامه جدیدی برای حذف دهکهای پردرآمد جامعه دارد و یا همچنان واریز یارانه 96 درصد از افراد جامعه به قوت خود باقی خواهد ماند.