طبق بیانیه جدید FATF ایران کماکان در بیانیه عمومی FATF که مشخصکننده کشورهای پرریسک است (یک مرحله خفیفتر از اقدام متقابل) باقی میماند. FATF شرط خارج شدن ایران از بیانیه عمومی اجرای کامل برنامه اقدام است. مانند گذشته FATF تأکید کرده است که روند اجرای برنامه اقدام توسط ایران را رصد میکند و گام بعدی را بر اساس آن تعیین میکند.
تا قبل از برگزاری این اجلاس در اسپانیا، مسئولان دولتی اظهار امیدواری میکردند که به خاطر اقداماتی که ایران انجام داده است به طور کلی از لیست سیاه (اقدام متقابل) خارج شود. اما بیانیه صادر شده حکایت از غیرواقعی بودن این امیدها داشت.
چرا FATF شرایط تعلیق را برای ایران تمدید کرد؟ پاسخ به این سؤال برای فهم و پیشبینی آینده بسیار مهم است. در آنجا نوشتم «FATF و متفکران پشت این نهاد به ظاهر بینالمللی میدانند در صورت بازگشت ایران به لیست سیاه، ایران همکاریهای خود با این نهاد را پایان خواهد داد چرا که نفعی در آن مشاهده نمیکند. لذا براساس قواعد نفوذ نباید رشته روابط میان ایران و FATF کاملاً گسسته شود. در نتیجه بهترین حالت ممکن ادامه دادن شرایط تعلیق به همراه ایجاد فشار برای اجرای کامل برنامه اقدام خواهد بود.»
FATF بیش از آنکه یک نهاد جهانی برای اصلاح نظام بانکی جهان و مأموریتی صرفاً اقتصادی داشته باشد، یک نهاد پوششی برای اعمال دقیقتر سیاستهای آمریکا در بسط سلطهگری خود در جهان است.
با امضای توافقنامه برجام، استفاده از سلاح پولی توسط آمریکا وارد یک مرحله جدیدتری شد. مرحله بازدارندگی و خودتحریمی.
آمریکا پس از طراحی و اجرای برجام، FATF را به مسئله ایران تبدیل کرد. از طریق اروپاییها بارها و بارها به ایران پیام داد که برای عادی شدن روابط اقتصادی لازم است منویات FATF اجرایی شود (به زبان دیگر ایران باید از لیست سیاه خارج شود). در نتیجه این سیاست ایران با FATF به توافقی برای اجرای برنامه اقدام دست پیدا کردند.
اجرای هرچه بیشتر و بهتر برنامه اقدام پیشنهادی FATF به معنای مهیا کردن زمینه برای اصابت دقیقتر سلاح پولی به هدف است.
آمریکا با تصویب قانون سیدا 2017 در منامه یک سلاح فوقسنگین از سلاح پولی را آماده پرتاب به سمت ایران میکند که اهداف بسیاری را هدف قرار داده است، لذا برای آنکه بتواند به مقصود خود که اولاً زدن اهداف و ثانیاً ایجاد بازدارندگی و خودتحریمی در داخل ایران است، نیاز به استفاده از سامانه هدایت شونده یا همان استانداردهای FATF دارد.
حال فرض کنید که در این اجلاس FATF ایران را مجدداً در لیست سیاه قرار میداد، به طور طبیعی ایران همکاری خود را با FATF پایان میداد. در نتیجه آمریکا در استفاده هوشمند از سلاح پولی خود دچار مشکل میشد. لذا FATF شرایط را در همان حالت تعلیق نگه داشت. چرا که میخواهد ایران در حالت خوف و رجا اقدامات باقی مانده در برنامه اقدام را انجام دهد. هر چه عمق آنها افزایش یابد، آمریکا به نتیجه مطلوب خود نزدیکتر خواهد شد.