گروه اقتصادی- «همه سرگرم بالا رفتن ساعتى دلار، نشستهایم و نظارهگر و ناراحت، آبها که از آسیاب افتاد و گرانى امان مردم را برید، مثل چند سال پیش اعلام میکنند: 7 هزار میلیارد، 20 هزار میلیارد و... اختلاس شد و دلارهاى دولتى به نرخ آزاد را فروختند و خوردند و بردند و رفتند!» این بخشی از واکنشهای مردمی به افزایش قیمت ارز است.
به گزارش افکارنیوز، در این شرایط، قیمت دلار بالا میرود و دلار هر روز رکوردشکنی میکند و سکوت دولت به این افزایش قیمتها، به نظر میرسد به نوعی مهر تایید روی قیمتهای بازار باشد.
قیمت دلار تنها طی 40 روز گذشته، 443 تومان بالا رفته است. یعنی قیمت دلار از 3684 تومان در ابتدای آذرماه، به 4127 تومان افزایش یافته است. این نشان از رشد 12 درصدی قیمت دلار در این بازه زمانی دارد.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند که دلار 4 هزار تومانی به هیچوجه با تئوریهای اقتصادی سازگار نیست. به باور مهدی تقوی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، ادامه رشد قیمت دلار، تلاش چندساله دولت در تک رقمی کردن تورم را بیاثر میکند.
تقوی میگوید: با توجه به سیاستهای اقتصادی دولت یازدهم که از ابتدا در جهت کاهش تورم بوده و نرخ رشد اقتصادی نیز در شش ماه اول سال مثبت شده است، انتظار می رود که دلار با کاهش قیمت در بازار روبهرو شود.
وی ادامه میدهد: از طرفی ایران به واسطه رفع تحریم های نفتی امکان فروش نفت بیشتری یافته و این دسترسی دولت به منابع ارزی را افزون و تسهیل کرده است. بنابراین تصور میرفت که برجام و بازگشت پولهای بلوکه شده، قیمت دلار را پایین بیاورد.
این کارشناس اقتصادی، افزایش قیمت دلار تا 4000 تومان را عجیب و غیرعقلایی دانسته و متذکر میشود: این افزایش قیمت با تئوری های اقتصادی نمیخواند و در صورت تداوم، قدرت خرید بسیاری از افراد به ویژه مزدبگیران و طبقات فرودست جامعه را کاهش میدهد.
تقوی در پاسخ به سوالی در خصوص دیگر آثار افزایش قیمت دلار میگوید: روند صعودی قیمت دلار، هزینه واردات را بالا می برد؛ چرا که واحدهای تولیدی که اقدام به نوسازی خط تولید خود کنند مجبور خواهند بود قیمت کالاهای تولیدی خود را نیز بالا ببرند؛ بنابراین از این زاویه، افزایش قیمت دلار تا 4000 تومان به حال اقتصاد کشور مضر است.
طاهره رضوی