دولت به‌دنبال جبران کسری بودجه است؟

گروه اقتصادی- بررسی روند بازار نشان می‌دهد که قیمت دلار از 3566 تومان در ابتدای پاییز، به 3839 در آخرین روز معاملات افزایش یافته است. اگرچه افزایش قیمت دلار در سه‌شنبه هفته گذشته به اوج خود و تا حد 3902 تومان هم رسید، اما صحبت‌های رییس‌کل بانک مرکزی و نیز تصمیم تازه اوپک باعث شد که تا حدی قیمت‌ها در روز پنج‌شنبه هفته گذشته کاهش یابد.

 

به گزارش افکارنیوز، اما چه شد که نرخ دلار به 4000 تومان نزدیک شده است؟ تحلیلگران اقتصادی در این خصوص دیدگاه‌های متفاوتی دارند و دلایل مختلفی برای این گرانی عنوان می‌کنند.

 

گروهی از تحلیلگران، افزایش قیمت دلار به مرز ۴۰۰۰ تومان در کشور را کار خود دولت می‌دانند و معتقدند دولت با توجه به اینکه در سال آخر خود به سر می‌برد، درصدد این است تا برای مثبت نشان دادن وضعیت اقتصاد در حوزه‌های مختلف، تلاش خود را برای انتخابات آینده روزافزون کند. به همین خاطر با افزایش قیمت دلار به لحاظ عددی از جهت میزان دلاری به دنبال رشد میزان صادرات کشور به عنوان یکی از اصلی‌ترین و مهمترین شاخص‌ها در نمایش رشد اقتصادی است.

اما در مقابل، مشاور رییس سازمان برنامه و بودجه کشور برخی ادعاها مبنی بر افزایش نرخ دلار در بازار غیررسمی را برای رفع کسری بودجه دولت رد می‌کند. با این وجود، حیدر مستخدمین‌حسینی، معاون اسبق بانک مرکزی تاکید دارد در حال حاضر یا دولت قصد دارد یکسان‌سازی نرخ ارز را اعلام کند و به همین خاطر است که قیمت‌ها را رها کرده و یا با توجه به نزدیک شدن به پایان سال، برای تامین ریال مورد نیاز بودجه ۹۵ مدیریت ارز را رها کرده تا قیمت‌ها افزایش پیدا کند.

این فرضیه البته با پیش بینی روزنامه رسمی دولت قوت می‌گیرد؛ چراکه روزنامه دولتی ایران چندی پیش پیش‌بینی کرد قیمت دلار تا 4 هزار تومان نیز صعود کند.

در همین رابطه، غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس نیز معتقد است: حتی یک ساعت بروز نوسان در بازار ارز می‌تواند میلیاردها دلار ثروت خلق کند و در عین حال زیان هنگفتی برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت و موضوع مقطعی بودن نوسان‌ها بهانه است.

او اضافه می‌کند: بی‌توجهی به این نوسان‌ها به بهانه مقطعی بودن آن زیانبار است و سیاست چند نرخی ارز می‌تواند رانت ایجاد کند و فساد به همراه داشته باشد. به گفته نماینده مردم رشت در مجلس، برخی واسطه‌ها و دلالان در بازار با نرخ‌سازی دلار از این محل سودهای میلیاردی کسب می‌کنند و به اقتصاد ملی آسیب وارد می‌سازند.

جعفرزاده در پاسخ به این پرسش که با توجه به تلاش دولت برای مهار تورم و بهبود رشد اقتصادی، آیا افزایش نرخ ارزها مانند دلار به منزله افت ارزش پول ملی نیست، تاکید دارد: افت ارزش پول ملی به این اندازه قابل پذیرش نیست، زیرا بخشی از موضوع به نقدینگی و کاهش حجم پول در جامعه مربوط می‌شود و نه ارزش پول ملی و دولت نیز جلوی افزایش فزاینده نقدینگی را گرفته است.

 

طاهره رضوی