دکتر محمد خانمحمدی در گفتوگویی در خصوص ۷ برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تحقق اقتصاد دانشبنیان اظهار داشت: مهمترین دغدغه و نگرانی ما در سال ۹۵ این است که برنامههای وزارت صنعت را بر پایه اقتصاد مقاومتی پیش ببریم که بحث اشتغال فارغالتحصیلان جوان دانشگاهی در این راستا برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: اگر ما بتوانیم این جوانان را بطور صحیح در صنایع مختلف و بخشهای مهم کشور به کار بگیریم، میتوانیم نیاز کشور را با ابتکار عمل آنها تامین کنیم؛ ما میتوانیم از طریق همین جوانان به هدف نهایی یعنی همان اقتصاد مقاومتی دست یابیم. مدیرکل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در حال حاضر تعداد فارغالتحصیلان و فاصله این میزان از ظرفیت اشتغال بخشهای اقتصاد کشور مهمترین مشکل ما به شمار میرود، افزود: آمارها تا پایان سال ۹۴ نشان میدهد ۳۰هزار نفر از تحصیل کردههای دانشگاهی به اشتغال رسیدهاند در حالی که سالانه میزان تحصیل کردهها ۸۵۰هزار تا یک میلیون نفر هستند. مدیرکل آموزش و پژوهش وزارت صنعت افزود: یک بنگاه اقتصادی زمانی میتواند نیرو جذب کند که فضایی برای جذب داشته باشد بر همین اساس ما هم برنامهریزیهای خود را با استفاده از منابع هدفمندی یارانهها قرار دادهایم تا شاهد اشتغال فارغالتحصیلان باشیم. وی گفت: ما تمام قوه خود را برای اشتغال تحصیل کردههای دانشگاهی قرار دادهایم زیرا محیط پیرامونی که مملو از تحصیل کردههای بیکار است باعث آسیب بالقوه به بخش صنعت و معدن خواهد شد.
مدیرکل آموزش و پژوهش وزارت صنعت گفت: اگر دولت، بودجه یارانه حذف شده از دهکهای اول و دوم را صرف اشتغال فارغالتحصیلان کند میتوانیم در آینده نزدیک شاهد اشتغال افزایش ۵۰درصدی آنان باشیم. خانمحمدی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در سال ۹۵ مجددا این طرح را اجرایی کنیم برآورد میشود که با 12.5درصد منابع هدفمندی یارانهها تمام این فارغالتحصیلان را به مدت ۶ ماه در بنگاههای اقتصادی کشور مشغول شوند.
وی با بیان اینکه اگر دولت، فقط بودجه دهک اول را به این طرح اختصاص دهد میتوانیم شاهد اشتغال فارغالتحصیلان باشیم، عنوان کرد: همچنین اگر بخشی از دهک دوم کشور یارانه نگیرند، میتوان هر سال تعداد زیادی از فارغالتحصیلان را حداقل ۶ ماه مشغول به کار کرد تا بعد از اینکه قابلیتهایشان را به کارفرما نشان دادند در آن واحد یا واحدهای مشابه مشغول به کار دایمی شوند. وی با بیان اینکه یعنی دولت میتواند، یارانه دو دهک بالا را بعد از حذف شدن به قشر فارغالتحصیلان دانشگاهی اختصاص دهد، تاکید داشت: ما هم در وزارت صنعت میتوانیم این بودجه را صرف حقوق ۶ ماهه یک فارغالتحصیل دانشگاهی در یک بنگاه اقتصادی کنیم تا فرد بتواند خود را به خوبی به صنعت بشناساند؛ در واقع پیشنهاد ما در وزارت صنعت این است که دولت، پولی که قرار است از دو دهک حذف کند را در راستای سرمایهگذاری برای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی صرف کند. خانمحمدی گفت: تجربه نشان داده که حدود ۹۰درصد از کسانی که حداقل ۶ ماه در واحدهای صنعتی مشغول به کار میشوند در همان واحد یا در واحدهای مشابه مشغول به کار میشوند؛ از این رو میتوان امیدوار بود که این سرمایهگذاری میتواند مثمر ثمر باشد.
مدیرکل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: با این کار، فقط بستری برای اشتغال فارغالتحصیلان آماده میشود که پول در حساب دولت گردش پیدا کند و از خزانه به تامین اجتماعی یا بیکاری منتقل شود. خانمحمدی با بیان اینکه در این صورت فارغالتحصیل میتواند قابلیتهایش را در صنعت نشان دهد و در همان بنگاه اقتصادی مشغول به کار شود، گفت: با این روش، فرد، توانایی و تجربه کاری به دست میآورد و میتواند اشتغال یابد. این موضوع یکی از اقدامات وزارت صنعت در راستای ۱۰ اقدام اساسی مقام معظم رهبری برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.
وی افزود: در حال حاضر تنها ۳۰درصد تحصیل کردههای دانشگاهی کشور صاحب شغل میشوند اما با اجرای این طرح پیشنهادی این میزان به ۵۰درصد و بیشتر میرسد. وی ادامه داد: ما با 12.5درصد منابع هدفمندی یارانه میتوانیم بحث به کارگیری فارغالتحصیلان جوان دانشگاهی که تعدادی برابر با ۸۵۰هزار نفر هستند را به مدت ۶ تا ۹ ماه در بنگاههای اقتصادی کشور داشته باشیم. بنابراین اشتغال جوانان در بنگاههای اقتصادی از طریق به کارگیری منایع هدفمندی یارانهها امکانپذیر است.
وی در این خصوص افزود: کاری که مجلس و دولت بر آن تمرکز دارد این است که از یارانه دهک بالا، درآمدی برای اشتغال فارغالتحصیلان در نظر گرفته شود؛ این موضوع قابلیت آن را دارد که کل فارغالتحصیلان دانشگاهی را به مدت ۶ تا ۹ ماه در یک بنگاه اقتصادی مشغول به کار کرد.
وی افزود: این پیشنهاد در برنامه ششم دولت مد نظر قرار گرفته و به مجلس ارائه شده؛ به صورتیکه در بند ۵ ماده ۱۵ برای برنامه ششم توسعه این موضوع مطرح شده است.
به گفته مدیرکل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت، البته این موضوع به صورتی است که اگر این منابع اختصاص پیدا کند واحد صنعتی بابت هر اشتغالی که میگیرد تا دو سال از بیمه سهم کارفرما و بیمه بیکاری معاف میشود. وی تاکید کرد: بین معاونت آموزش و پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت اشتغال وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی کارگروهی برای تحقق این امر تشکیل شده است. قبل از تصویب این موضوع در مجلس، چنین کارگروهی را تشکیل دادهایم تا بستر لازم برای انجام یک کار مشترک فراهم شود.
وی با تاکید بر تشکیل جلسات این کارگروه، ادامه داد: نهایتا امسال و سال ۹۶ این طرح اجرایی میشود. خانمحمدی گفت: این موضوع حتی از امسال هم قابلیت اجرایی شدن دارد؛ چون بخشی از منابع هدفمندی یارانهها مصوب شده که برای اشتغال فارغالتحصیلان باشد. وی افزود: همه طرحها از محل معافیتهایی که از قانون رفع موانع تولید در نظر گرفته شده قابلیت انجام دارد.