به این ترتیب، تحریم ایران از خود ایران ادامه می یابد چرا که دولت ایران پذیرفته که اشخاص حقیقی و حقوقی مورد تحریم سازمان ملل را، در داخل ایران هم تحریم کند و در اولین تبعات این ماجرا بود که بانکهای سپه و ملت ارائه خدمات به قرارگاه خاتمالانبیا سپاه پاسداران را محدود کردند. البته این خبر موجی از انتقادهای جدی را به همراه داشت تا جایی که ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی ایران مجبور شد با ابلاغ بخشنامه ای به تمام بانکهای کشور، به این انتقادها پاسخ دهد.
واکنش دولتی ها به انتقادها در خصوص تحریم داخلی بانک سپه و ملت
در بخشنامه رئیس کل بانک مرکزی به مدیران عامل بانکها و مؤسسات اعتباری آمده است: «هرگونه اقدام مبنی بر محدودیت یا قطع ارائه خدمات به اشخاص و نهادهای ایرانی به استناد تحریمهای ایالات متحده امریکا، اتحادیه اروپا یا سایر کشورها و نهادهای بینالمللی هیچ مبنایی در برجام و سایر تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران ندارد و بانکها صرفاً بر اساس قوانین جاری کشور میتوانند طبق ضوابط بانکی و تجاری خود نسبت به ارائه خدمات بانکی به تمام مشتریان اقدام کنند.»
همچنین روز گذشته، شورای عالی مبارزه با پولشویی بیانیه ای عریض و طویل درباره این قرارداد صادر کرد. در بخشی از این بیانیه امده است:«براساس پایبندی دولت تدبیر و امید به اصل شفافیت، بدین وسیله شورای عالی مبارزه با پولشویی خلاصهای از اقدامات انجام شده در راستای تعامل با گروه اقدام مالی و مبانی قانونی و کارشناسی آن را جهت اطلاع عموم منتشر مینماید.» هر دوی این اقدامات اما باعث تمام شدن واکنش ها و انتقادات به این اقدام دو بانک سپه و ملت نشد چرا که عدم شفافیت دولتی ها در خصوص این قرارداد همچنان به قوت خود باقی است و دولت نه تنها چیزی از متن قرارداد با FATF و تعهداتش را در این مورد نه تنها به اطلاع عموم نرسانده بلکه نمایندگان مجلس و صاحبنظران و کارشناسان نیز ازمفاد آن کاملا بیاطلاع هستند!
کیهان در این خصوص نوشته: به نظر میرسد منظور از شفافیت در مورد این قرارداد بیشتر شامل انجام تعهداتی یکطرفه از سوی ایران به ذینفعی FATF است! اما در همین حال از اینکه مردم بدانند انعقاد این قرارداد چه تعهداتی را برای ایران الزامآور کرده است،هیچ خبری نیست!
برخی رسانهها نیز نوشتند این نامه اگرچه طی جملاتی، بانک ها را از قطع همکاری با شرکت های ایرانی تحت تحریم آمریکا منع می کند اما به اصطلاح، جامع و مانع نیست و به عبارتی، همه عرصه های همکاری با شرکت های تحریم شده را شامل نمی شود.
در واقع سیف در این بخشنامه بر داخلی بودن بُعد همکاری بانکها با شرکت های تحریم شده تاکید کرده است. یعنی این که بانک ها فقط موظفند در نقل و انتقال داخلی پول با شرکت های مزبور همکاری داشته باشند. بر این اساس در زمینه همکاری با این شرکت ها برای نقل و انتقالات ارزی و تبادلات مالی بین المللی الزامی ندارند و این همان الزامی است که آمریکا در قوانین تحریمی خود علیه شرکت های ایرانی درج کرده است.
در این میان اما هر چند انتقادهای برحق به دولت در خصوص این قرارداد ادامه دارد اما نکته مهمی در این بین از نظرها دور مانده و ان هم عدم مسئولیت پذیری دو بانک ملت و سئه ای است که قرارگاه خاتم الانبیا را تحریم کرده اند. طی روزهای گذشته نه تنها واکنشی نسبت به این اتفاق از سوی این دو بانک روی خط رسانه ها نرفت بلکه هیچ یک از مسئولین این دو بانک نیز برای اقدام اشتباه خود از مردذم عذر خواهی و طلب بخشش نکردند.
این در حالی است که بسیاری از کارمندان و مدیران بانک سپه و ملت از خانواده شهدا هستند و بی تردید بدنه این بانک ها هر دو انقلابی و پایبند به ارزش های نظامند.
از سوی دیگر، مردم انقلابی کشور نیز این بی احترامی به سپاه پاسداران و در واقع خود تحریمی در بانک ها را تاب نیاوردند و از انجایی که عذرخواهی و طلب مغفرتی از سوی این بانک ها به سوی مردم روانه نشد، کارت های عابر بانک خود را به نشانه اعتراض به آتش کشیدند چرا که معتقدند ارزش های انقلاب اسلامی که با خون شهدا ابیاری شده باید حفظ شود و مدیران ارشد کشور اولین افرادی هستند که باید به این ارزش ها تمام و کمال احترام بگذارند. اتفاقی که هنوز رخ نداده است.