مسئولان دولتی با مطرح کردن این موضوع که قراردادهای قبلی دارای نقیصههایی است و باید برای استفاده هرچه بیشتر از فرصت برجام قراردادهای جدیدی تنظیم و تدوین کنیم، از دو سال پیش تدوین الگوی جدید قراردادها را شروع کردند. اما امروز که صحبت از اجرایی شدن قراردادهای نفتی جدید شده و مسئولان شرکت نفت اعلام کرده بودند اصلاح شدهاند، شاهد هستیم نهتنها تغییرات قابل قبولی در این قراردادها دیده نمیشود بلکه به نوعی برخلاف منافع ملی کشورمان نیز هست. پس باید بگوییم قراردادهای جدید نفتی هنوز آماده اجرایی شدن نیستند و باید پس از بررسی و تجدید نظر در مفاد آن نسبت به تنظیم قراردادهایی نوین اقدام نماییم. به همین دلیل لازم است، قراردادهای فعلی که مصوب دولت بوده با استفاده از دیدگاههای کارشناسان و اهل فن و از همه مهمتر با تعامل هرچه بیشتر و دقیقتر میان دولت، مجلس و کارگروههای مربوطه بررسی شده و براساس فرمایشات مقام معظم رهبری و همچنین منافع ملی دوباره تدوین شوند. اما مهمترین مواردی که لازم است در قراردادهای جدید مدنظر داشته باشیم عبارتند از:
1. استفاده از کارشناسان برای بررسی دقیق مسائل حقوقی و فنی قراردادهای جدید، به صورتی که جزئیات این قراردادها با توجه به دو بعد حقوقی و مسائل فنی آن، نکته به نکته مورد توجه قرار گیرد و برای آن توجیه علمی و کاربردی داشته باشیم.
2. در قراردادهای جدید باید به سیاستهای اقتصاد مقاومتی توجه شود، به صورتی که ابتدا لازم است به توانمندیهای داخلی توجه داشته باشیم و براساس توانمندیهای داخلی متن قراردادها تنظیم شوند. چون این روش نهتنها به اشتغال کشورمان کمک خواهد کرد بلکه به بومی شدن تکنولوژی و فناوریهای مورد نیاز هم توجه دارد. این درحالی است که در قراردادهای موجود اینگونه سیاستگذاری شده که پیمانکاران میتوانند با استفاده از خلاهای موجود با ادعای سرمایهگذاری وارد کشور شده و صفر تا صد کار را به عهده بگیرند که برخلاف منافع ملی ایران است.
*عضو کمیسیون انرژی مجلس