فرهاد دژپسند در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما درباره حذف یارانه سه دهک گفت: تبصره ای در این باره در مجلس به تصویب رسیده است و قابلیت اجرایی ندارد، چرا که تشخیص سه دهک در مقام اجرا و عمل کار آسانی نیست.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بیان اینکه علت مخالفت دولت این است که با این شروط قابلیت اجرا وجود ندارد، افزود: هم اکنون برخی یارانه را حق خود می دانند و قطع آن مقاومت ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه دولت در سال گذشته یارانه حدود ۴ میلیون نفر را حذف کرد و ۲۰ درصد اعتراض کردند و مجبور شدیم یارانه را برقرار کنیم، اظهارداشت: ما با حذف یارانه ثروتمندان مخالف نیستیم اما باید به گونه ای عمل کرد که تنش ایجاد نشود.
دژپسند با بیان اینکه بحث اقتصاد مقاومتی ریشه دار و فراگیر است، افزود: اقتصاد مقاومتی امری نیست که در برنامه کوتاه مدت به نتیجه برسد. ما باید انتظار داشته باشیم یک دهم آنچه که درباره اقتصاد مقاومتی مقرر شده در سال ۹۵ به منسه ظهور دربیاید.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور افزود: از زمانی که سیاستهای کلی در بهمن سال ۹۲ ابلاغ شد، دولت گام های متنازعی در بودجه های سنواتی، برنامه و مصوبات خود برداشته است.
وی با بیان اینکه بودجه در آذر تنظیم و در دی تقدیم مجلس شد، گفت: با دقت لازم بحث اقتصاد مقاومتی متناسب با مقطع زمانی مورد توجه قرار گرفت و این بحث از زوایای مختلف تعریف شد.
دژپسند افزود: وابستگی به نفت، افزایش سهم درآمدهای دولت به غیر محل نفت و کنترل هزینه های دولت از جمله این زوایا بود و سعی شد این سیاست ها در قالب بودجه به جریان بیافتد.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با طرح این سئوال که چرا نمی توان به راحتی به بودجه مقاومتی رسید؟ گفت: ما در چند سال گذشته بخش هزینه ای را رها کردیم، یعنی تعداد پرسنل دولت بی رویه افزایش یافت و نظامات هزینه ای استانداردهای خود را از دست داد.
دژپسند افزود: در بحث افزایش طرح های عمرانی اکنون حدود ۲ هزار و ۹۰۶ طرح است که برآورد ما برای اتمام این طرح ها بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است.
معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: ما برای قطع وابستگی اعتبارات هزینه ای از نفت به زمان و حمایت نیاز داریم. دولت یازدهم وابستگی ۳۵ درصدی بودجه به درآمد های نفتی را به ۲۲ درصد رسانده است.
دژپسند افزود: تلاش جدی دولت این است که یک ریال پول هم تلف نشود و ما اعتبارات هزینه ای را که به ریخت و پاش و هدر رفت منابع منجر می شود کنترل کرده ایم. گاهی اوقات پیشنهادهایی که در دولت رد می شود نمایندگان مجلس با حرص و ولع در مجلس مطرح می کنند.
وی افزود: اراده ها باید فراقوه ای باشد و تبدیل به باور و عزم همگانی شود یعنی اگر سازمان مدیریت، اعتبار دستگاهی برای مدیریت هزینه، کم کرد باید همه تمکین کنند. ما از سال ۹۳ به بعد به سمت بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد حرکت کرده ایم.
وی ادامه داد: اگر چه در بحث اتکا به درآمد های نفتی گام های خوبی در بودجه برداشته شده است اما قطع وابستگی به نفت فقط در بودجه نیست و اقتصاد نفتی با بودجه نفتی دو بحث جداگانه است. ما وابستگی ۳۵ درصدی بودجه به نفت را به ۲۲ درصد رسانده ایم.
معاون نوبخت افزود: حتی در برنامه ششم حکمی گذاشتیم که اگر در طول این برنامه قیمت نفت و صادرات آن افزایش یابد دولت حق نداشته باشد ازآن بیشتر استفاده کند و اینها نشان می دهد که ما به دنبال قطع وابستگی به درآمد های نفتی هستیم.
معاون بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور گفت: البته ما در مسیر راهمان نیازمند کمک بیشتر مجلس هستیم و چرا مجلس مصوبه می دهد که مثلا دولت فلان تعداد را استخدام کند؟ چرا به دولت اجازه داده نمی شود تا براساس نیازهایش استخدام کند؟
۶۰ درصد تولید متوقف است
همچنین احمد توکلی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مردم تهران در پاسخ به این سئوال که چرا رهبر معظم انقلاب امسال را سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل نام گذاری کردند؟ افزود: از این جهت که اهتمام کافی در این زمینه نه در مجلس و نه در دولت بود. جان مایه اقتصاد مقاومتی حاکمیت عقل و عدل است.
این نماینده مجلس افزود: لایحه امسال دولت کمتر عیب داشت و البته کار کمیسیون تلفیق هم همینطور، که بخشی از آن به تعامل و هماهنگی رئیس کمیسیون تلفیق بر می گشت.
توکلی با بیان اینکه امسال دولت خیلی گرفتار است گفت: من که جزو منتقدان دولت محسوب می شوم، با صراحت می گویم که اداره کشور در این شرایط سخت است، زیرا بودجه ما نفتی است، برای همین هم مقاوم نیست و همین که پیچ آن را شل و سفت کنند همه تب و لرز می گیرند.
وی افزود: به خصوص که مسبوق به سابقه ۸ ساله ای که ما درآمد هنگفت نفتی داشتیم است که در آن دوره ۶۳۷ میلیارد دلار درآمد نفتی خرج شد و به طور متوسط در دو سال اول آقای روحانی حدود ۴۰ میلیارد دلار بوده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: امسال بودجه ای که دولت داد بهتر از سال های قبل بود، یعنی کمتر بی انضباطی در آن است و البته مجلس هم بهتر از سال های قبل عمل کرد.
توکلی گفت: از آنجا که شرایط سخت است ما باید تسامح مان بیشتر شود و انتظاراتمان واقع بینانه باشد البته من از این که اتفاق افتاده بیشتر انتظار دارم.
این نماینده مجلس در رابطه با طرح های عمرانی نیز افزود: اکنون بیش از ۳۰۰ طرح در یک جدول قرار گرفته و برای هر طرحی کمتر از یک میلیارد تومان پول گذاشته شده که این خنده دار است، زیرا باعث می شود طرح ها زمان بر شود و آثار تورمی داشته باشد.
وی گفت: هم اکنون ۶۰ درصد ظرفیت تولید کشور متوقف شده است و به توزیع درآمد توجهی نمی شود و نباید همه چیز کشور را به برجام مربوط می کردیم.
توکلی در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک گفت: در سال اخر دولت خاتمی حقوق و مزایای کادر هیات علمی را بالا بردند و ما آن زمان اعتراض کردیم و این اقدام دولت موجب اعتراض کارکنان تحصیل کرده دانشگاه ها، قضات، آموزش و پرورش و پرستاران شد و ۴۳ درصد بودجه جاری سال بعد اضافه شد.
وی افزود: این اشتباه را دولت یازدهم در بخش سلامت مرتکب شد و این باعث شد صدای پرستاران هم بالا برود.
توکلی با اشاره به اینکه هیچ عزمی در دولت و مجلس برای تحقق اقتصاد مقاومتی نیست گفت: برای مثال دولت دو لایحه برای مناطق آزاد تقدیم مجلس کرد که مجلس هفت منطقه مورد نظر دولت را به ۱۳ منطقه افزایش داد و ۸۷ منطقه ویژه هم اضافه کرد. من همانجا گفتم که همه کشور را به منطقه ویژه تبدیل کرده ایم.
توکلی گفت: در برنامه چهارم توسعه که قرار بود این مناطق ویژه سکوی صادرات شود دروازه واردات شد و این یعنی شکست و چرا باید شکست را تکرار کنیم؟
نماینده مردم تهران افزود: مردم فکر می کنند منطقه ویژه معجزه می کند در حالی که پدر صاحب بچه را در می آورد و باعث گرانی خانه می شود.
وی با اشاره به اینکه کارهای غیر علمی به تصمیمات نادرست منجر می شود، گفت: در خصوص اتکای بودجه ۹۵ به نفت هم به طور قاطع می گویم که این اتکا کم نشده است.
توکلی افزود: البته این موضوعات فقط منحصر به بودجه نیست بلکه ما به برخی مدل های اقتصادی اعتقاد داریم که قابل قبول نیست.
نماینده مردم تهران گفت: اینکه همه کشور را به برجام مربوط کنیم نوعی غفلت از ظرفیت های داخلی است.
وی با اشاره به اینکه ۶۰ درصد ظرفیت تولید کشور متوقف شده است و به توزیع درآمد توجه نمی شود افزود: درآمد ها به سمت ثروت مندان سوق پیدا می کند و ثروت مندان به سمت پس انداز می روند و بانک ها هم در این شرایط ام الفساد هستند و با نرخی که می دهند هیچ کس دنبال تولید نمی رود
توکلی گفت: بانک ها اکنون مخل تولید هستند و اکنون بانک ها کار گردش پول را می کنند.
وی در بخش دیگری از این برنامه کوچک سازی دولت را اصلی اساسی خواند و افزود: ما در واگذاری زمین به بخش های دولتی سخاوتمندانه عمل کرده ایم و مثلا یک دانشگاه ۵۰ هکتار زمین دارد اما ساختمان آن ۲ هزار متر است.
توکلی گفت: زمانی نیاز به درمانگاه، مسجد، مدرسه و پاسگاه داریم که زمین نداریم و همه این معضلات به این سبب است که زمین را معقول واگذار نکرده ایم. البته کوچک سازی دولت باید همراه با عدالت باشد ومافقط به رشد مطلق اعتقاد نداریم و باید رشد همراه با عدالت باشد.
وی در ادامه برنامه در خصوص مصوبات مجلس دربحث حذف یارانه ثروتمندان گفت: همان روزی که بحث یارانه در دولت قبل مطرح شد من التماس کردم که این موضوع تصویب نشود اما اراده افراد خاصی تحمیل شد و نمایندگان مجلس تسلیم شدند. اصلا یارانه، هدفمند نشد و به همه دارند سرانه می دهند.
وی گفت: ما در اواخر دولت احمدی نژاد بحث حذف یارانه ثروت مندان را مطرح کردیم که زیر بار نرفتند و دولت کنونی هم زیر بار نمی رود. قبول دارم که حذف ۲۴ میلیون یارانه بگیر درفاصله ای کوتاه سخت است اما بالاخره دولت باید اراده این کار را داشته باشد.
توکلی گفت: ما هم قبول داریم که حساب بانکی افراد محرمانه است اما آیا این حساب ها از نگاه ممیزان مالیاتی باید مخفی بماند؟ آیا آنها نامحرمند؟ و اگر با فرار مالیالتی مبارزه شود اقتصاد مقاومتی محقق نخواهد شد.
نماینده مردم تهران افزود: به طور قطع حذف ۲۴ میلیون نفر یارانه بگیر عقلا شدنی است.