مسعود درخشان استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه «ترویج تفکر جهادی» در تحلیل مسائل و سیاست‌گذاری‌ اقتصادی در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی ضروری است، اظهار کرد: دشمنی آشتی‌ناپذیر اقتصاد اسلامی با اقتصاد سرمایه‌داری به لحاظ تعارض مبانی این دو نظام با یکدیگر باید برای دانشجویان و پژوهشگران به ‌وضوح روشن شود.

جهاد اقتصادی و برنامه‌ریزی‌های جهادی در اقتصاد مستلزم درک و شناخت صحیح از ماهیت و ویژگی‌های این تعارض اقتصادی است. بدون اتفاق نظر در وجود تعارض و دشمنی، جهاد اقتصادی شعاری بیش نخواهد بود.

دکتر مسعود درخشان در گفت‌وگو با خبرنگار بسیج سازندگی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی پرتوی از اقتصاد اسلامی است، گفت: سیاستهای اقتصاد مقاومتی باید در راستای مقاوم سازی اقتصاد ملی باشد. مقاوم سازی اقتصاد ملی در برابر تهدید های بالفعل ناشی از وابستگی چند دهه ای به درامدهای نفتی، تهدیدات بالقوه داخلی، تهدیدات  ناشی از سیاست های خصمانه قدرت های جهانی و تهدیدات ناشی از تحولات منطقه ای انجام می شود.

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه غرب سالهاست دشمنی خود را اثبات کرده، اظهار کرد: پیش بینی تهدید ها لازمه اجرای اقتصاد مقاومتی است. سیاست های اقتصاد مقاومتی سیاست هایی راهبردی است.

سیاست های اقتصاد مقاومتی باید با توجه به اهداف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بلند مدت در کشور تعیین شود و باید شناخت دقیقی از تهاجمات غرب برای تدوین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی داشته باشیم.

 

وی افزود: سیاست های اقتصاد مقاومتی باید با توجه به قیدها و محدودیت های موجود تعریف شود. محدودیت ها هم در ساختار اقتصادی کشور و هم در سطوح روابط بین المللی و منطقه ای وجود دارد. فرهنگ انقلابی و اسلامی در سطح خرد و کلان برای ما بسیار مهم است. دولت و دستگاه های اجرایی باید متکی بر فرنگ جهادی باشند، زیرا در غیر این صورت با موانع غیر قابل رفع مواجه می شویم. بدون فرهنگ مقاومتی و سیاست مقاومتی تحقق اقتصاد مقاومتی امکان پذیر نخواهد بود.

 

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه نظام اقتصادی ما با برجام و برداشتن تحریم ها رشد نمی کند، گفت: شرط استقرار اقتصاد مقاومتی این است که ما مدیریتی اتخاذ کنیم که علیرغم این تحریم های خصمانه باعث رشد و شکوفایی اقتصاد شود و ما را به اهدافمان برساند. مدیران اقتصادی باید دقیقا مانند ناخدا کشتی اقتصاد را هدایت کنند.

 

وی افزود: رهبر انقلاب اسلامی زیبا بیان فرمودند که" اقتصاد مقاومتی یعنی آن اقتصادی که به یک ملت امکان و اجازه می دهد که در شرایط فشار هم رشد و شکوفایی خودشان را داشته باشند". اقتصاد مقاومتی در بستر بهینه الگوی اسلامی به پیشرفت می رسد. بعضی از مدیران ارشد اعتقاد دارند می توان رشد اقتصادی را از خارج کشور تهیه کرد. توسعه اقتصادی به شیوه غربی نباید با دلارهای نفتی وارد کشور شود و این سیاست اشتباه است. این تهدیدی برای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. واردات کالاها نیز به سیاستهای اقتصاد مقاومتی ضرر می زند، مانند دوران پهلوی که بسیاری از صنایع و کارخانجات به سمت تعطیلی رفت.

 

درخشان تاکید کرد: مونتاژ خودرو در داخل کشور به اشتباه توسعه صنعتی نام گرفته است. این باور غلطی است که اگر مظاهر توسعه را داشته باشیم، کشور ما پیشرفته است. این باور غلطی است که برای توسعه باید به دامن خودروسازی های جهان پناه ببریم که جز آلودگی چیزی ندارد. ورود خودروسازهای خارجی و واردات کالاها مانع تحقق اقتصاد مقاومتی است. تشکیل کلانشهر ها با مهاجرت مردم از روستاها شکل گرفت و هم اکنون کلانشهرها فقط با درامدهای نفتی اداره می شوند و این مساله بحرانهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را بدنبال دارد. دولت ها وقتی با این مشکلات مواجه شدند، بدون پرداختن به علت ها و بررسی ها به تسکین این مشکلات می پردازند.

 

استاد دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: تزریق دلارهای نفتی سیاستهای غلتی است که دولت ها به آن روی می اورند. این سیاست بحران ها را تشدید می شود. اگر به صورت ساختاری و بنیادی مشکلات را حل نکنیم باز هم باید به دنبال مسکن برای اقتصاد باشیم و فروش نفت را بالا ببریم و این می شود اقتصاد تسکینی. بدون فرهنگ و سیاست مقاومتی تحقق اقتصاد مقاومتی امکان پذیر نیست.

 

دکتر درخشان درباره حمایت ازتولید ملی گفت: دولت باید به طور جدی از واردات محصولات خارجی که مشابه داخلی دارد، پرهیز کند یا در صورت واردات، تعرفه‌ی بالا و مالیات سنگین بر آن وضع کند و درآمد ناشی از آن را بدون این ‌که دخل و تصرفی در آن کند، به حمایت از تولیدات داخلی آن کالا اختصاص دهد. همان‌گونه که در گذشته عالمان ما جایز نمی‌دانستند پولی که بابت وجوهات پرداخت شده در مصارف دیگری هزینه شود، در این‌جا هم باید همین‌گونه باشد که درآمدهای مربوط به مالیات و تعرفه‌ها را به‌سرعت برای حمایت از کالاهای داخلی اختصاص دهند و گشایش اعتبار کنند.

 

وی افزود: باید کیفیت تولیدات داخلی را بالا ببریم و این کار از طریق نظارت سازمان استاندارد و اجباری کردن استاندارد برای محصولات تولید داخل انجام می شود. باید کاری کنیم که متخصصان و جوانان کشور بومی بیندیشند، نه این‌که فقط نگاهشان به پیشرفت‌های فنی خارج و وارد کردن آنها باشد. نباید فکر کنند، اگر این محصولات را وارد نکنیم، از غافله‌ی دنیا عقب می‌مانیم. باید جوانان متخصص خود را به سمت بومی‌اندیشی ببریم و کسانی را در رأس دانشگاه‌ها بگذاریم که به جوانان اعتماد داشته باشند.

 

دکتر درخشان با بیان اینکه وابستگی اقتصاد ملی به اقتصاد سرمایه‌داری جهانی که از چندین دهه پیش از انقلاب اسلامی آغاز شده بود، با تزریق میلیاردها دلار درآمد نفتی به اقتصاد ملی بسیار گسترده‌تر و عمیق‌تر شده است، گفت: به همین دلیل تشخیص جبهه‌های جنگ اقتصادی در داخل کشور که ناشی از رویارویی نهادهای وابسته به اقتصاد سرمایه‌داری با مبانی اقتصاد اسلامی است، حتی برای بسیاری از کارشناسان و سیاست‌گذاران اقتصادی کشور نیز مشکل شده است. از این منظر می‌توان گفت که دشمن اقتصادی در داخل بسیار خطرناک‌تر از دشمن خارجی است، زیرا ویژگی‌ها و مختصات دشمن داخلی چندان شناخته شده و آشکار نیست. پس یکی از وظایف اصلی دانشگاه‌ها تشخیص و تبیین همین ویژگی‌ها است.

 

وی اضافه کرد: دائمی بودن تعارضات و دشمنی‌های ذاتی نظام سرمایه‌داری با اقتصاد اسلامی که ریشه در غیر الهی بودن نظام سلطه‌ی جهانی دارد، ایجاب می‌کند که جهاد اقتصادی -که دفاع مقدس اقتصادی یکی از مظاهر آن است- امری دائمی در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی نظام اسلامی باشد. با این وجود به نظر می‌رسد که نام‌گذاری یکی از سال ها به نام جهاد اقتصادی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، تذکر و هشداری به اقتصاددانان دانشگاهی و سیاستگذاران اقتصادی کشور است. این هشدار از تهدید دائمی استکبار جهانی خبر می‌دهد؛ تهدیدی که هم‌اکنون در اَشکال جدید اما پیچیده‌تری ظاهر شده است.

 

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه «ترویج تفکر جهادی» در تحلیل مسائل و سیاست‌گذاری‌های اقتصادی در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی ضروری است، اظهارکرد: دشمنی آشتی‌ناپذیر اقتصاد اسلامی با اقتصاد سرمایه‌داری به لحاظ تعارض مبانی این دو نظام با یکدیگر باید برای دانشجویان و پژوهشگران به ‌وضوح روشن شود. جهاد اقتصادی و برنامه‌ریزی‌های جهادی در اقتصاد مستلزم درک و شناخت صحیح از ماهیت و ویژگی‌های این تعارض اقتصادی است. بدون اتفاق نظر در وجود تعارض و دشمنی، جهاد اقتصادی شعاری بیش نخواهد بود.

 

وی تاکید کرد: پس از بحران مالی و اقتصادی سال 2008 میلادی، شواهد و قرائن بسیار زیادی از خطاهای جدی دستگاه نظریه‌پردازی غرب آشکار شده است؛ خطاهایی که ریشه در انحرافات موجود در مبانی آن نظام دارد. با این‌که نظریات موجود اقتصادی نوعاً نوید بخش هستند، عدم ‌تعادل‌ها و رکود اقتصادی و رشد اقتصادی شکننده و ناپایدار، وجه مشخصه‌ بیشتر کشورهای پیشرفته‌ صنعتی شده است.