در حالی که کانال های بانکی اروپا به روی ایران گشوده نشده است این کشور پیشنهاد کرده است در قبال صادرات نفت به ایران قاره فرآورده های نفتی از مشتریان اروپایی خود وارد کند.
با وجود گذشت بیش از یک ماه از اجرایی شدن توافق هسته ای بانک های اروپایی همچنان از برقراری ارتباط با سیستم بانکی ایران خودداری می کنند و به همین دلیل ایران خواستار تهاتر نفت خام در برابر فرآورده های نفتی شده است.
سه مقام آگاه با تایید این موضوع گفتند شرکت ملی نفت ایران به دلیل محدودیت های مالی به عملیات تهاتر روی آورده است.
به گفته یکی از این افراد شرکت یونانی هلنیک پترولیوم به دلیل خودداری بانک های اروپایی از انجام مبادلات مالی مرتبط با ایران با مشکل در زمینه خرید نفت این کشور مواجه شده است.
راس دنتون از موسسه بیکر و مکنزی در این باره گفت: بانک ها بسیار محتاط هستند چون می خواهند همچنان به بازار آمریکا دسترسی داشته باشند و قوانین آمریکا در مورد این که این بانک ها تا چه حد مجاز به معامله با ایران هستند کنگ و پرابهام تهیه شده است.
وی افزود: تنها نهادها و شرکت هایی می توانند با ایران معامله کنند که ارتباط مستقیم با آمریکا ندارند.
بر اساس این گزارش همه بانک های اروپایی که شرکت هلنیک به آن ها مراجعه کرده و خواستار مشارکت در صادرات نفت ایران شده است از انجام این کار خودداری کرده اند. این شرکت یونانی 800 میلیون دلار بابت خرید نفت به ایران بدهکار است.
معاملات تهاتری نفت روشی بود که دولت ایران در دوران تحریم ها و برای دور زدن محدودیت های آمریکا به کار گرفته بود و اکنون پس از رفع تحریم ها نیز مجبور است از این روش استفاده کند.