نظارت بازرسان بر اجرای نرخ‌های جدید سود بانکی

 ولی‌الله سیف در حاشیه مراسم رونمایی از مدل مفهومی ریل‌گذاری بانک‌ها برای ایفای نقش در اقتصاد مقاومتی در جمع خبرنگاران با مثبت ارزیابی کردن تدوین این مدل، اظهار داشت: یکی از ضرورت‌های تحقق اهداف نظام بانکی در چارچوب اقتصاد مقاومتی وجود انضباط مناسب است.

وی در خصوص کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات، گفت: بر اساس اقدامات انجام‌شده معضل نرخ سود بانکی در شرف حل شدن است. به‌طوری‌که در 6 ماهه گذشته نرخ سود در بازار بین‌بانکی روند نزولی داشته و به زیر 19 درصد رسیده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه برای حفظ آرامش در بازارها از نرخ گذاری دستوری برای نرخ سود پرهیز داشتیم، گفت: در کنار کاهش نرخ سود بازار بین‌بانکی، سود اوراق در بازار سرمایه هم 19 درصد بود و این نشان می‌داد که بانک مرکزی باید در خصوص نرخ سود تصمیم‌گیری کند.

سیف با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی در خصوص نحوه محاسبه مناسب نرخ سود علی‌الحساب و پرداخت سود قطعی در پایان دوره مالی، افزود: این بخشنامه بانک مرکزی در کنار سایر اقدامات باعث شد بانک‌ها هفته گذشته برای کاهش نرخ سود توافق کنند تا مقداری از عدم تعادل‌ها برطرف شود.

وی ادامه داد: بانک مرکزی از این اقدام استقبال کرد و کاهش دو درصدی سود سپرده در کنار کاهش متوسط دو درصدی سود تسهیلات، توافق بانک‌ها را تأیید کرد.

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به اجرای مصوبه نرخ سود از اول اسفندماه، گفت: از امروز بازرسان بانک مرکزی با حضور در شعب بانک‌ها، روند اجرای این مصوبه را کنترل می‌کنند تا مطمئن شوند بانک‌ها نرخ‌های سود را رعایت می‌کنند.

سیف ابراز امیدواری کرد مصوبه کاهش نرخ سود بدون نیاز به گزارش تخلف از سوی بانک‌ها، عملیاتی شود، زیرا اگر بانکی نرخ‌ها را رعایت نکند، در هیأت انتظامی بانک‌ها مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و در صورت تکرار تخلف، برخورد شایسته با آن بانک انجام خواهد شد.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا بانک مرکزی هنوز نرخ رشد اقتصادی 6 ماهه امسال را اعلام نکرده است، گفت: به دلیل ابهاماتی که وجود داشت، نرخ رشد اعلام نشد.

رئیس‌کل بانک مرکزی در پاسخ به این سؤال که آیا بانک مرکزی هنوز در حال محاسبه نرخ رشد است، گفت: بله.

سیف در خصوص برخی خبرها مبنی بر عدم اتصال بانک‌ها به سوئیفت، اظهار داشت: در حال حاضر بانک‌ها به سوئیفت متصل هستند و می‌توانند پیام مخابره کنند.

وی با بیان اینکه مطالب‌ منتشرشده در برخی رسانه‌ها درباره عدم اتصال سوئیفت به بانک‌ها درست نیست، افزود: قدم اول در اتصال برای سوئیفت این است که سوئیفت بین‌الملل پیام را به بانک بدهد و بانک‌هایی که چندین سال این سامانه را نداشتند، سیستم‌های نرم‌افزاری لازم را تهیه و پیاده‌سازی کنند.

رئیس‌کل بانک مرکزی تأکید کرد: هم‌اکنون همه بانک‌ها به این نرم افزارها مجهز هستند و می‌توانند پیام‌های سوئیفتی را مخابره کنند.

سیف در خصوص برقراری روابط بانکی با بانک‌های خارجی گفت: برقراری روابط کارگزاری به‌تدریج در حال انجام است و بانک‌ها به‌زودی می‌توانند به مشتریان خود خدمات جدید بدهند.