دو روز پیش اسناد مربوط به توزیع و فروش برنجهای آلوده و تاریخ مصرف گذشته از سوی شرکت بازرگانی دولتی بین مردم منتشر شد که واکنشهایی درپی داشت.
پس از انتشار این گزارش و اسناد، روز گذشته محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی با مدیران شرکت بازرگانی دولتی جلسه گذاشت و یکی از مهمترین موضوعات مورد بررسی بروز مشکل در توزیع و فروش برنجهای موجود در انبارهای شرکت بازرگانی دولتی بوده است.
محمود حجتی در جمع مدیرعامل و اعضای هیات مدیره و معاونین و مشاورین شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: خرید کالاهای اساسی توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران باید در بهترین زمان یعنی، با کمترین هزینه و قیمت تمام شده و با رعایت صرفه و صلاح کشور انجام شود و اصول محاسبه ی سود و زیان ریاضی در انجام عملکردها، جاری و ساری شود تا به مفهوم واقعی بنگاه داری اقتصادی برسیم.
مهندس حجتی با بیان اینکه همواره دولت از این شرکت پشتیبانی کرده و خواهد کرد، بر لزوم حذف دموراژ کشتی ها در زمینه ی خرید و واردات کالاهای اساسی تاکید کرد.
وی اظهار کرد: پرداخت دموراژ بابت واردات کالاهای اساسی باید به خوبی تحلیل و بررسی و دلایل ایجاد آن توصیف و موانع برطرف شود؛ از این به بعد تعلق دموراژ به کالاهای وارداتی قابل قبول نیست و در عوض انتظار دریافت دیسپچ (جایزه تسریع در تخلیه) در واردات را داریم.
وزیر جهاد کشاورزی مدیریت کالاهای ذخیره شده را یکی از فعالیت های مهم شرکت دانست و گفت: باید فروش و جایگزین کردن کالاهای استراتژیک ذخیره شده برای نیاز مصرفی مردم با برنامه ریزی دقیق و تلاش و همت بیشتر انجام شود، تا جلوی فساد کالاهای ذخیره سازی شده گرفته شود، که این موضوع با فروش به موقع و خارج کردن کالاها از انبار و جایگزینی کالاهای جدید عملیاتی می شود.
حجتی در بخشی دیگر از سخنان خود به منابع مالی خرید تضمینی گندم اشاره و تاکید کرد که باید به جای دریافت علی الحساب از دولت برای خرید ، در سال آینده از منابع مالی تخصیص یافته برای جلوگیری از ضرر و زیان به شرکت استفاد شود.
وزیر جهاد کشاورزی، اصلاح ساختارها و فرآیندهای عملیاتی شرکت را از ضروریات بر شمرد و تاکید کرد: شرکت بازرگانی دولتی ایران باید چابک سازی وکوچک شود و ادغام و کم کردن تعداد شرکتهای تابعه باید در دستور کار قرار گیرد.
حجتی صرفه جویی و کاهش هزینه ها را یکی دیگر از اصول مهم اقتصاد مقاومتی بر شمرد و گفت: باید هزینه های جاری و عملیاتی شرک در خصوص تامین و توزیع کالاها کاهش یافته و در جهت درآمدزایی و سودآوری شرکت فعالیت شود.
وی در خصوص صادرات گندم و آرد نیز گفت: صادرات گندم و آرد در صورتی که اقتصادی باشد و ارزش افزوده داشته و سودآور باشد، انجام شود و تحویل امانی گندم به کارخانجات آرد سازی برای افزایش تولید و صادرات آن، در صورتی که از طرف کارخانجات تضامین لازم برای برگشت اصل و سود کالاهای در اختیار شرکت که به عنوان سرمایه در گردش به کارخانجات داده می شود اخذ گردد، قابل اجراست.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان سخنان خود از تلاشهای مدیر عامل، اعضای هیات مدیره و مدیران و کارکنان شرکت در راستای انجام وظایف و ماموریتهای خود برای تامین کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم تقدیر و تشکر کرد.
براساس این گزارش، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز ضمن خیر مقدم به وزیر جهاد کشاورزی، تامین اعتبار خرید کالاهای اساسی را یکی از مشکلات اساسی انجام خرید تضمینی توسط شرکت اعلام کرد.
علی قنبری با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات پیش روی شرکت مشکل برنج های ذخیره سازی شده است، گفت: دلیل ایجاد مشکل در توزیع و فروش برنجهای دراختیار، فرا رسیدن فصل برداشت برنج در کشور و عملیات طولانی فرایند واردات است؛ به دلیل اینکه در زمان فصل برداشت برنج داخلی، جهت جلوگیری ضرر به کشاورزان و برنجکاران داخلی، فروش برنجهای ذخیره سازی شده متوقف شد، این فرصت را از دست دادیم، علاوه بر اینکه فرایند طولانی واردات از خرید تا تخلیه برنج ها نیز از دلایل ایجاد این مشکل بود که امیدواریم باقیمانده برنج ها با کالاهای تازه در انبارها جایگزین شود.
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در خصوص خرید و واردات برنج از امریکا تصریح کرد: کار خرید برنج از امریکا در تیرماه سال جاری انجام شده و مربوط به قبل از صدور بخشنامه تحریم کالاهای آمریکایی است و پس از بخشنامه ی ممنوعیت واردات کالا از امریکا که در آبانماه صادر شده، علیرغم اینکه برنج جزو کالاهای ممنوع شده وارداتی از امریکا نبوده، این شرکت پس از این تاریخ، هیچگونه برنجی را از کشور امریکا خریداری و وارد کشور نکرده تا مفاد بخشنامه ی فوق الذکر رعایت شود.
این گزارش می افزاید، در این جلسه قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت یکی از کارهای بزرگ شرکت را در کنار تامین و خرید کالاهای اساسی داخلی و خارجی، رسیدگی به حسابهای مالی شرکت بازرگانی دولتی ایران و شرکتهای تابعه و برگزاری به موقع مجامع و حل و فصل بندهای مالی و کاهش آنها به حداقل بندهای گزارشات حسابرسی بر شمرد و این اقدام را از عملکرد قابل تقدیر شرکت بازرگانی دولتی دانست.
مهرفرد با بیان اینکه صادرات گندم در اختیار هیات مدیره شرکت است، بر لزوم طراحی نظام جدید تحویل امانی گندم به کارخانجات جهت صادرات آرد تاکید کرد.
این گزارش حاکی است، در این جلسه، اعضای هیات مدیره شرکت نیز ضمن بیان مواردی از مشکلات خرید گندم و سایر کالاهای اساسی، عدم تامین به موقع منابع مالی را از دغدغه های شرکت اعلام کردند و از افزایش موجودی سال آتی و 4 میلیون تن مازاد مصرف گندم در سال آینده، با توجه به اینکه پیش بینی شده تولید داخلی این محصول افزایش پیدا کند، اظهار نگرانی و بر ضرورت کاهش واردات گندم توسط بخش خصوصی و بازبینی تکلیف میزان ذخیره سازی کالاهای اساسی تاکید کردند.
همچنین اعضای هیات مدیره اعلام کردند که عمدتاً دموراژ کالاهای اساسی مربوط به سالهای 92و91 به دلیل اعمال تحریم های اقتصادی بوده و در سالجاری تاکنون انجام واردات مشمول دریافت جایزه سرعت در تخلیه شده اند وتاخیری در این رابطه وجود نداشته است