دستورالعمل جدید بانک مرکزی درباره پرداخت کارمزد تراکنشها توسط بانکها از اول دیماه اجرایی میشود.
حدود یک سال پیش بود که مقرر شد کارمزد تراکنشها از خریدار اخذ شود که اعتراض مردم را در پی داشت و از این رو اجرای طرح متوقف شد. سپس قرار شد درباره این موضوع در شورای پول و اعتبار تصمیمگیری شود که چنین نشد تاکنون که پس از یک سال تکلیف کارمزد تراکنشهای POS توسط دستورالعمل هیات عامل بانک مرکزی مشخص شد.
در این مصوبه اعلام شده که کارمزد تراکنشها از 50 تا 250 تومان متغیر خواهد بود، اما جزئیات بیشتری اعلام نشده است.
از این رو این نکته که تا چه مبلغی شامل کارمزد 50 تومان و تا چه مبلغی شامل کارمزد 250 تومان میشود، مورد سوال است. البته چون پرداخت کارمزد از سوی مشتری یا دارنده POS صورت نمیگیرد و بر عهده بانک است، تاثیری به حال مشتریان ندارد.
احمد میردامادی مدیرعامل سابق یک شرکت خدمات پرداخت الکترونیک (PSP) و مشاور فعلی اتاق بازرگانی در گفتوگو با خبرنگار فارس، درباره مبنای تعیین کارمزد برای تراکنشها، گفت: ساختار تعیین درصد تراکنش باید توسط اداره نظامهای پرداخت پیش یا همزمان با اجرای دستورالعمل جدید تراکنشها شفافسازی شود.
این کارشناس صنعت پرداخت الکترونیک اضافه کرد: شبکه پرداخت POSها، هزینههای سنگینی از جمله خرید POS، ایجاد شبکه و نگه داشتن دیتا دارد که با حذف کارمزدها عملا هیچ مرجعی مسئولیت پرداخت این هزینه را قبول نمیکرد و به عهده PSPها گذاشته شده بود. درنهایت با توجه به اینکه به نظر میرسید تنها ذینفع در این قضیه بانک است، چون پول نزد بانک رسوب میکند، بانکها به عنوان مرجع پرداخت کارمزد تراکنشها شناخته شدند.
وی ادامه داد: در نبود اطلاعات شفاف، به نظر میرسد احتمالا اعداد 50 تومان و 250 تومان به ازای تراکنشها، براین اساس تعیین شده که رسوب منابع چه مبلغی را برای بانک میسازد و از این مبلغ چه مقدار متعلق به شبکه پرداخت است.
میردامادی گفت: معمولا روال بر تعیین سهم یک درصدی از مبلغ تراکنش است که مبالغ 50 تومان و 250 تومان، تعیین کف قیمتی 5 هزار تومان و سقف قیمتی 25 هزار تومان را نشان میدهد.
وی توضیح داد: به این معنی که احتمالا مبالغ بیشتر از 5 هزار تومان شامل کارمزد 50 تومان و مبالغ بیشتر از 25 هزار تومان شامل کارمزد 250 تومان است.