به گزارش افکارخبر، شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: همزمان با برنامه ویژه افزایش ظرفیت تولید گاز شرکت ملی نفت ایران با توسعه و راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، تولید از یکی از ترش ترین میدان های گازی جهان در شمال شرق کشور افزایش یافته است.
بر این اساس در طول ۶ ماهه نخست سال جاری، میزان انتقال گاز ترش از چاههای منطقه عملیاتی خانگیران سرخس در شمال شرق کشور به بیش از ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته است.
از این رو در حالی در مدت مشابه سال گذشته تنها ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب گاز از مخازن این منطقه عملیاتی به پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و مخزن ذخیره سازی گاز شوریجه خراسان تحویل شده بود که میزان تولید و انتقال گاز از مخازن گازی از ابتدای سال جاری تاکنون با افزایشی قابل توجه همراه شده است.
از سوی دیگر با افزایش ظرفیت تولید گاز در این مخازن از ابتدای سال جاری، رکورد جدیدی هم در ذخیره سازی گاز ترش در مخازن زیر زمینی شوریجه خراسان رضوی به ثبت رسیده است.
در این مدت بیش از ۸۹۴ میلیون مترمکعب گاز ذر این مخازن زیر زمینی ذخیره سازی شده که از رشدی حدود ۱۰۶ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته برخوردار بوده است.
در منطقه خانگیران(۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر مرزی سرخس) تا کنون سه مخزن گازی مجزا در ساختارهای طاقدیسی روی هم قرار گرفته اند.
بالاترین مخزن گازی منطقه خانگیران لایه گازی شنی - ماسه ای شوریجه " D با تخلخل و تراوایی بسیار خوب و لایه گازی پایین تر با ساختار سنگ ماسه ای سخت شوریجه B با تخلخل و تراوایی کم و در عمق پایین تر مخزن مزدوران با ساختار آهکی شکافدار و تخلخل کم و تراوایی بالاست.
پس از ۲۸ سال از کشف میدان گنبدلی در شمال شرق مشهد، میدان توس با حجم گاز درجای ۲ هزار و ۱۹۰ میلیارد فوت مکعب، خرداد ۱۳۸۹ در نتیجه آزمایش و ارزیابی دو لایه مخزنی مزدوران و شوریجه و با حفاری چاهی در عمق سه هزار و ۸۹۰ متر کشف شده است.
از سوی دیگر سال گذشته، با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت طرح ذخیره سازی گاز طبیعی در منطقه شوریجه خراسان با ظرفیت تزریق و برداشت روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی و به عنوان بزرگترین طرح ذخیره سازی گاز منطقه خاورمیانه افتتاح شد.
با اجرای این پروژه، روزانه ١ میلیون متر مکعب گاز توسط ٣ ردیف کمپرسور هر کدام با ظرفیت ۳.۶ میلیون متر مکعب در روز به مخزن شوریجه خراسان تزریق و در فصل سرما حداکثر روزانه ٢ میلیون متر مکعب در روز از مخزن برداشت و پس از فرآورش به شبکه سراسری تزریق می شود.
با راه اندازی طرح ذخیره سازی گاز در میدان شوریجه در فاز نخست ١ میلیون مترمکعب و در فاز دوم ٢ میلیون مترمکعب در اوج مصرف و در طول فصل زمستان برداشت گاز انجام می گیرد. ظرفیت ذخیره سازی گاز در این مخزن چهار میلیارد و ٦ میلیون مترمکعب است که در فاز نخست آن امکان ذخیره سازی دو میلیارد و ٤ میلیون مترمکعب گاز فراهم خواهد شد. این طرح ذخیره سازی گاز طبیعی در ٢٥ کیلومتری جنوب شرقی سرخس در استان خراسان رضوی و در مجاورت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد قرار گرفته است.
شناسه خبر:
۴۵۶۸۰۰
ذخیره سازی گاز در ایران رکورد زد
تولید از یکی از ترش ترین میدانهای گازی جهان در شمال شرق کشور افزایش یافت تا همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز، حجم ذخیره سازی گاز در مخازن ذخیره سازی شوریجه خراسان هم منجر به ثبت یک رکورد جدید شود.
۰