به گزارشافکارخبر،همزمان با آغاز هفته دولت، وزارت جهاد کشاورزی مهمترین اقدامات و دستاوردهای این وزارتخانه را طی دو سالی که از استقرار دولت تدبیر و امید می گذرد، تشریح کرد.
تجهیز اراضی کشاورزی به سامانه های نوین آبیاری و توسعه شبکه ها
با هدف بهره برداری بهینه از منابع آب کشور، طرح تجهیز اراضی کشاورزی به سامانه های نوین آبیاری به ویژه آبیاری تحت فشار، توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی، تجهیز و نوسازی اراضی زیر سدهای مخزنی و بندهای انحرافی و همچنین توسعه اجرای طرح های آبخیزداری در اولویت برنامه های وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.
براین اساس، در سال ۹۲ طرح تجهیز اراضی به سامانه های نوین آبیاری در سطح ۴۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور اجرا شد و با بهبود تخصیص منابع در سال ۹۳، سطح اجرای این طرح به ۱۷۰ هزار هکتار رسید.
علاوه بر این طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتار از دشتهای خوزستان و ایلام «مصوب سفر مقام معظم رهبری» با اختصاص منابع از محل صندوق توسعه ملی در سال ۱۳۹۳ در سطح ۴۴ هزار هکتار اجرا شد، ضمن اینکه اجرای طرح در سطح ۱۷۵ هزار هکتار نیز در دست انجام است وتا پایان سال ۱۳۹۴ هم ۸۲ هزار هکتار آن اتمام و تحویل خواهدشد.
ضمن اینکه در سال ۹۲ طرح توسعه شبکه های آبیاری و زهکشی در سطح ۳۵ هزار هکتار از اراضی اجرا شد که این طرح با رشدی ۱۷۱ درصدی در سال ۹۳ در سطح ۹۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به اجرا درآمد.
همچنین، طرح تجهیز و نوسازی اراضی زیر سدهای مخزنی و بندهای انحرافی نیز که در سال ۹۲ در سطح ۱۴ هزار هکتار اجرا شده بود با رشدی ۴۹۲ درصدی به ۸۳ هزار هکتار در سال ۹۳ افزایش یافت.
افزایش تولیدات زراعی و باغی
علاوه بر این در دو سال گذشته تولیدات زراعی از ۶۸ میلیون تن در سال ۹۲ با رشد ۸ درصدی به بیش از ۷۳ میلیون تن در سال ۹۳ افزایش یافته است. تولیدات باغی نیز از ۱۵ میلیون و ۹۵۰ هزار تن با افزایش ۲ درصدی به ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسیده است.
در مجموع می توان گفت تولیدات کشاورزی از ۹۶.۸ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ با رشد ۶/۶ درصدی به بیش از ۱۰۳ میلیون تن درسال ۱۳۹۳ رسیده است.
در این زمینه، افزایش ۲ میلیون تنی خرید تضمینی گندم از ۴.۸ میلیون تن در سال ۹۲ به ۶.۷ میلیون تن در سال ۹۳ و همچنین پیش بینی خرید تضمینی ۸ میلیون تن گندم برای سال زراعی جاری از دیگر دستاوردهای این وزارت خانه است.
همچنین تولید شکر نیز با انتقال کشت بهاره به پاییز، استفاده از بذور مرغوب و توسعه مکانیزاسیون با رکوردی بی سابقه در سال ۹۳ به یک میلیون و ۳۳۵ هزار تن افزایش یافته است. علاوه بر این، ذخایر گندم کشور از ۵۴۰ هزار تن در پایان سال ۱۳۹۲ به بیش از ۵/۶ میلیون تن در پایان سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است.
توسعه تولیدات دامی و شیلاتی
تولیدات پروتئینی(دام و طیور) از ۱۱ میلیون و ۹۵۷ هزار تن در سال ۹۲ با رشد ۴.۹ درصدی به ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن افزایش یافته است، همچنین پیش بینی می شود در طول برنامه ششم ۲۰۰ هزار تن ماهی با استفاده از فناوری پرورش ماهی در قفس تولید شود. هم اکنون برای تولید ۵۰ هزار تن ماهی به این روش موافقت اصولی صادر شده که خرید تجهیزات و عملیات اجرایی آن آغاز شده است. در مجموع، تولید محصولات شیلاتی از ۸۸۵ هزارتن در سال ۹۲ با ۷.۷ رشد به ۹۵۳ هزار تن رسیده است.
بهبود تراز تجاری و ارزش صادرات محصولات کشاورزی
با بهبود وضعیت تولید و رایزنی های گسترده برای بازاریابی و افزایش صادرات محصولات کشاورزی در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و کاهش اتکای کشور به درآمدهای نفتی در سال ۱۳۹۳ بیش از ۶.۸ میلیارد دلار انواع محصولات کشاورزی و غذایی به خارج از کشور صادر شد، ضمن اینکه صادرات محصولات کشاورزی از نظر ارزشی بیش از ۲۶ درصد رشد داشت.
در این زمینه، تراز تجاری غذایی کشور از منفی ۸ میلیارد دلار در سال ۹۲ با منفی ۳۲.۵ درصد کاهش و حرکت در جهت مثبت به منفی ۵.۴ میلیارد دلار بهبود یافت.
صیانت از منابع طبیعی و حفظ کاربری اراضی کشاورزی
دولت یازدهم به حفظ و توسعه جنگل ها و مراتع، بیابانزدایی و مقابله با آثار سوء گرد و غبار و همچنین جلوگیری از تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی با هدف حفظ تولید ملی توجه ویژه ای دارد.
در این راستا، سفر و بازدید رییس جمهوری از جنگل های بلوط زاگرس و مشارکت مردم و سازمان ها و نهادهای ذیربط در احیای این جنگل ها، اجرای عملیات آبخیزداری در سطح ۴۳۷ هزار هکتار، حفاظت از خاک و توسعه جنگل کاری در سطح ۴۳ هزار هکتار، اجرای عملیات بیابان - زدایی و کنترل کانون های بحرانی در سطح ۱۷ هزار هکتار، رفع تجاوز و خلع ید از متصرفان اراضی کشاورزی و ایجاد سامانه های ۱۵۰۴ و ۱۳۱ برای دریافت گزارش ها و مشارکت های مردمی از جمله اقدامات وزارت جهاد کشاورزی به حساب می آید.