به گزارش افکارنیوز، یک کارشناس بازار سرمایه، با بیان اینکه تکنرخی شدن قیمت بنزین هیچ تأثیری بر سودآوری شرکتهای پالایشی نخواهد داشت، عنوان کرد: نفت خام به شرکتهای پالایشی مطابق قانون بودجه کشور به نرخ فوب خلیج فارس(FOB) منهای ۵ درصد از سوی وزارت نفت به شرکتهای پالایشی فروخته میشود و در عین حال، دولت محصولات تولیدی این شرکتها را با ۵ درصد تخفیف، براساس قیمت فوب خلیج فارس قیمتگذاری و خریداری میکند.
حسین جوادی با بیان اینکه تولید شرکتهای پالایشی براساس دوگروه فرآوردههای سوختی و خوراک دستهبندی میشوند، افزود: خوراک دریافتی از شرکتهای پالایشی براساس نرخ فوب خلیج فارس منهای ۵ درصد قیمتگذاری و خریداری میشود، به طور مثال، محصولاتی همچون حلال، وکیوم باتوم و سایر محصولات دارای ارزش افزوده براساس این فرمول در بورس کالای ایران عرضه و معامله میشود و یا محصول نفتا که به طور مستقیم از سوی وزارت نفت و براساس همین مکانیزم قیمتگذاری به فروش میرسد.
وی در ادامه افزود: فرآوردههایی که جنبه سوخت دارد، به قیمت فوب خلیج فارس خریداری میشود، در حالی دولت یارانه تخصیص یافته به این فراوردهها را نیز برعهده میگیرد، بنابراین تکنرخی شدن قیمت بنزین هیچ تأثیری در سودآوری شرکتهای پالایشی نمیگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تکنرخی شدن قیمت بنزین تا حدی به کاهش مصرف قاچاق سوخت در کشور کمک خواهد کرد، عنوان کرد: به نظر میرسد با افزایش قیمت بنزین، سایر نهادهای مصرفی در بازار نیز دستخوش تغییر قیمتها خواهد شد. قیمت بنزین در حال حاضر به طور میانگین در هر بشکه(۱۵۹ لیتری) حدود ۷۷ تا ۷۸ دلار معامله میشود، این در حالی است که هر لیتر بنزین تا رسیدن به دست مصرفکننده با احتساب هزینه انتقال و توزیع، قیمت تمامشده ۳۰ درصدی را به خود میبیند، از این رو دولت حداقل قیمت یارانهای که از سوی دولت در زمینه انتقال و توزیع بنزین اختصاص میدهد، برای هر لیتر
۳۰۰ تومان است.
جوادی با بیان اینکه در حوزه صنعت و تولید کشور، وابستگی به بنزین بیش از مصرف سوخت گازوئیل میباشد، عنوان کرد: در صورت تغییر نرخ سوخت فسیلی، میتوان انتظار داشت صنعت حمل و نقل و کشاورزی با افزایش قیمتها مواجه باشند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر وزارت نفت از ارائه سوخت یارانهای به شرکتهای پالایشی خودداری میکند، افزود: با تعدیل تدریجی قیمت بنزین و واقعی شدن آن، موضوع قاچاق داخلی در بازار و به تبع آن بورس کالا دستخوش تغییر خواهد شد. در حال حاضر یک سرمایهگذار برای خرید حلّال - ۴۰۲ از بورس کالا که به منظور استفاده از صنعت رنگ سازی به کار میرود، باید علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده، دردسر شناسایی فرایند معاملات و مالیات عملکرد پایان سال را نیز بر دوش کشد تا بتواند به یک لیتر حلّال ۱۸۰۰ تومانی در بورس کالا دست یابد، در حالی که برخی واسطهها بدون تحمل این همه
دردسر به دنبال خرید فرآوردههای انحرافی از جمله نفت سفید به قیمت هر لیتر ۱۵۰ تومان گرایش پیدا میکنند که با افزایش واسطهها در بازار خارج از بورس تا لیتری ۱۷۰۰ نیز افزایش مییابد.
شناسه خبر:
۴۱۷۹۳۷
تأثیر تکنرخی شدن بنزین بر سودآوری پالایشیهای بورس
تکنرخی شدن قیمت بنزین و حذف سهمیه خودروهای عمومی در حالی تا کمتر از ۴۸ ساعت آینده کلید خواهد خورد که سهم سودآوری شرکتهای پالایشی از این اقدامها دستخوش تغییر نخواهد شد.
۰