نگرانی مردم کم درآمد از حذف یارانه نقدی

به گزارشافکارنیوز،مناظره حذف دهک‌های پر درآمد از دریافت یارانه نقدی، امروز در حالی در صدا و سیما برگزار شد که ابتدا قرار بود محمدباقر نوبخت معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و سخنگوی دولت در این برنامه حضور پیدا کند، اما بعدا اعلام شد که احمد میدری معاون وزیر کار، رفاه و تامین اجتماعی به نمایندگی از نوبخت سخنگوی دولت، در این مناظره حاضر شده است.

در این مناظره جمشید پژویان استاد دانشگاه علامه طباطبایی، حسین راغفر استاد دانشگاه الزهرا(س)، محمدحسن قدیری ابیانه کارشناس استراتژیک، جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و احمد میدری معاون وزیر کار، رفاه و تامین اجتماعی برگزار شد.

وقتی خبرنگار فارس به عنوان نماینده رسانه‌ها در این مناظره از میدری نماینده دولت سؤال کرد، که ۲۵پایگاه اطلاعاتی از قبل هم وجود داشته است، اما به صورت پراکنده و غیر مرتبط و اطلاعات کافی نیست، چگونه این پایگاههای اطلاعاتی پراکنده ملاک حذف پردآمدها از یارانه نقدی قرار می‌گیرد، میدری گفت: ‌ من به نمایندگی از دولت در این مناظره حاضر نشدم. همچنین در حین مناظره نیز گفت: هنوز در دولت تصمیم‌گیری در مورد حذف بخشی از دهک‌ها نهایی نشده و این بحثدر کارگروه‌های تخصصی ادامه دارد.

حال سؤال این است که آیا مسئله حذف دهک‌های پردرآمد از یارانه برای دولت مهم است یا نه و اگر مهم است، چرا یک نماینده به صورت رسمی به مناظره‌‌ای که بینندگان آن در حد چند میلیون نفری هستند، اعزام نکرده و چرا دولت به این مسئله اهمیت ویژه نداده است.

نکته قابل توجه در این مناظره این بود که اکثر حاضران و مناظره‌کنندگان بر این نکته تاکید داشتند که نباید به افراد پولدار یارانه تعلق بگیرد، بلکه برعکس باید از آنها مالیات گرفته و به افراد نیازمند پرداخت شود، اما با توجه به اینکه بانک‌های اطلاعاتی در کشور پراکنده و ناقص هستند، شناسایی افراد واقعی پردرآمد برای دولت مشکل است و اگر مشکل نبود، این اطلاعات برای اجرای قانون مالیات در بحثمالیات بر مجموع درآمد اجرا می‌شد و دولت هر سال مجبور نبود برای مالیات مشاغل از روش‌های خوداظهاری و یا روش‌های توافق با اصناف برای مالیات بر درآمد استفاده کند.

بنابراین مهمترین نگرانی در مسئله حذف یارانه بخشی از دهک‌ها این است که مبادا یارانه افراد نیازمند واقعی به جای یارانه پولدارها حذف شود.

در این برنامه مناظره که تعدادی از دانشجویان از دانشگاه‌های امام صادق(ع)، دانشگاه تهران و نیز تعدادی کارشناس و حتی بازنشسته حضور داشتند، قرار بود افراد به دو دسته تقسیم شوند که به عنوان عده‌ای مخالف حذف یارانه پردرآمدها و عده‌ای نیز موافق حذف یارانه پردرآمدها تقسیم‌بندی شود و آنها نیز در حین مناظره سؤال‌های خود را از کارشناسان مطرح کنند. اما به دلیل عدم برنامه‌ریزی و کمبود وقت فرصت پرسش زنده از میهمانان مناظره از سوی حاضران فراهم نشد و این مساله گلایه میهمانان را در پی دارد.

برنامه مناظره در ساختمان ۱۳ طبقه صدا و سیما که قبلا هنگام پخش اخبار تصویر این ساختمان پخش می‌شد، در استودیو شماره ۱۱ برگزار می‌شود که در کنار دکور مناظره دکور برنامه نود نیز وجود دارد که هر دو در این استودیو اجرا می‌شود.

انتظار می‌رود در هر برنامه مناظره با توجه به لزوم پاسخگویی دولت به افکار عمومی، نماینده شایسته‌ای اعزام کنند، اما در برنامه مناظره سود بانکی و برنامه هدفمندی یارانه‌ها دولت نماینده رسمی به مناظره اعزام نکرد.

همچنین افراد مناظره کننده باید با رعایت ادب اسلامی به جای مناقشه بر شخصیت افراد، نظر موافق یا مخالف خود را بگویند و افکار و گفتههای طرف مقابل را با رعایت ادب و احترام به نقد علمی بکشانند، چون انتظار مردم از کارشناسان به ویژه استادان دانشگاه رعایت ادب و احترام در حین بیان نظرات خود است.