کاندیداها درباره مسکن مهر چه می گویند؟

گروه اقتصادی؛دولت احمدی‌نژاد، واگذاری حق بهره برداری از زمین(اجاره ۹۹ ساله) را با هدف حذف یا کاهش قیمت زمین از قیمت تمام شده بنا و عرضه مسکن به اقشار ضعیف و متوسط جامعه به نام طرح مسکن مهر معرفی‌کرد.

استفاده از امکانات حداقلی مالی برای خانه دار کردن مردم و بهره گیری از زمینهای بدون کاربری از مهمترین اهداف اجرای این طرح به شمار میرود دید مردم به مسکن مهر به عنوان یک سرمایه گذاری نه تنها باعثتثبیت قیمت نشد بلکه به بالا رفتن قیمت اجاره بها نیز دامن زد ضمن اینکه همزمان برخی با سوداگری در بخش مسکن اقدام به خرید بی رویه مسکن های مهر کردند که این خود آفتی شد برای بازاری که قرار بود گره از کار فروبسته مسکن در ایران بگشاید.

به گزارشافکار نیوز، معاون وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر ورود دولت در مقوله اجاره بها گفت: افتتا‌ح‌های مسکن مهر تاثیر زیادی را بر بازار اجاره بها می گذارد و ممکن است که قیمتها در این بخش پایین بیاید، زیرا مسکن مهر کمک می کند که مستاجران صاحبخانه شوند.

محمد سعیدی کیا وزیرمسکن و شهرسازی دولت نهم در آن زمان، برای اولین بار سیاست اصلی دولت نهم برای پاسخگویی به مخاطبان اصلی مسکن را طرح مسکن مهر اعلام کرد. قرار بود که به موجب این طرح سالانه تعداد یک میلیون و ‪۵۰۰‬ هزار واحد مسکونی، زمین در سطح کشور واگذار شود.

مسکن مهر در ابتدا در قالب بند د تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۸۶ آغاز شد و سپس بر مبنای قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، به صورت پیوسته در دستور کار قرار گرفت، طرحی که اکنون و با به پایان رسیدن دوره ریاست احمدی نژاد در هاله ای از ابهام فرو رفته است.
اما کاندیداها درباره مسکن مهر چه میگویند؟

جدای از آنکه اکثر کاندیداهای ریاست جمهوری اجرای این طرح را مانند بسیاری دیگر از طرح‌های اجرا شده در زمان احمدی نژاد ناقص و غیرکارشناسی میدانند اما برخی از آنان تلاش کرده اند برای ادامه و یا بهبود این وضعیت برنامه هایی ارائه دهند از جمله:

*محمدباقر قالیباف: بحثمسکن مهر را ادامه می‌دهیم ولی نه این طور که در وسط بیابان بدون ساختار شروع به تولید مسکن بشود و ساختمان های نوساز از هم اکنون بافت فرسوده هستند. اگر بخواهیم تمام مایحتاج شهر را در وسط بیابان تامین کنیم فقط متری ۳ میلیون تومان هزینه آن می شود.

*محسن رضاییتاکید کرد: منابع مالی مسکن مهر باید بصورت پایدار تعریف شود تا نیاز به استقراض از بانک مرکزی نباشد. این یکی از ایراد‌های موجود در طرح مسکن مهر است.
وی ادامه داد: دومین موضوعی که باید در طرح مسکن مهر مورد توجه قرار گیرد این است که رضایت‌مندی مشتری را باید بیشتر کرد. هم‌اکنون در برخی شهرها رضایت‌مندی خوب و در برخی موارد از پروژه مسکن مهر، رضایت‌مندی مردم از مسکن مهر کم است

*غلامعلی حدادعادل: باید در کنار سرعت در خانه‌سازی و مسکن مهر، این فکر را دنبال کنیم که معماری لباس جامعه است و باید لباس هر ملتی چه لباس فردی و چه جمعی با فرهنگ ملت تناسب داشته باشد.

*حسن روحانی: در اجرای مسکن مهر مقداری بی‌تدبیری صورت گرفت یعنی در مرحله اجرا، عجله شد مثلا در شهری، مکانی را در نظر گرفتند که محل مناسبی نبود.
دولت برای اینکه مسکن مهر را به نمایش بگذارد از بودجه بخش‌های دیگر هم برداشت و به مسکن مهر داد که این هم نادرست بود. نباید قانون را نقض کنیم

* علی اکبر ولایتی: بخش مسکن و صنعت احداثبر اساس آمارها ۳۰۰شغل را به طور مستقیم ایجاد میکند پس برای ایجاد شغل و رونق اقتصادی باید کار را به بخش خصوصی و خود مردم واگذار کرد.
* محمدرضا عارف: نظر خود را با عنوان " تبدیل مسکن مهر به مسکن ماندگار " مطرح کرده است.
*سعید جلیلی و محمد غرضیتاکنون در مورد مسکن مهر برنامه ای ارائه نداده اند.

در واقع مسکن یکی از اصلی ترین مسائلی است که رییس جمهور آینده باید به آن توجه کند، درشرایط فعلی با توجه به حجم آمارهای مسکن مهرتوسط دولت وهمچنین با درنظرگرفتن اینکه آمارو ارقام دقیق و قابل استنادی درباره نیازواقعی به عرضه مسکن موجود نیست، اینطور به نظر می رسد که برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری خطر تورم در بخش مسکن را حس نمی کنند.
ستاریان استاد دانشگاه تهران خطاب به کاندیدهای ریاست جمهوری گفت: با توجه به اینکه انفجارقیمتها درمسکن دراواخرسال ۹۳ کاملا محرزو قابل پیش بینی است بنابراین توجه به حوزه مسکن وارائه راهکارها، سیاستها و برنامه های دقیق و قابل اجرا به مردم می تواند برگ برنده آنها برای موفقیت دررقابت ریاست جمهوری باشد.

این استاد دانشگاه همچنان توصیه کرد: بهتراست که ازبرخورد تبلیغی و نیزسیاسی با حوزه مسکن خودداری شود چرا که تجربه نشان داده است این نوع رویکرددرحوزه مسکن ،تبعات جبران ناپذیری به دنبال دارد.