دلار آبی و سفید تفاوت های ظاهری با یکدیگر دارند که کاملا قابل تشخیص است اما در این مطلب قصد داریم به تفاوت های واقعی و احتمالی این دو اسکناس بپردازیم. بهتر است اگر در این باره آگاهی ندارید تا انتهای این مطلب با ما باشید.
منظور از دلار سفید (سبز) چیست؟
اسکناس های 100 دلاری با رنگ سفید یا سبزو آبی وجود دارد اما در سال ۱۹۱۴ میلادی، اولین اسکناس ۱۰۰ دلاری با عکس بنجامین فرانکلین و با طرحی که الهام بخش کارگر، صلح و تجارت بود، چاپ شد. سپس در سال ۱۹۲۹ میلادی، دومین طرح اسکناس ۱۰۰ دلاری با سایزی کوچک تر و طرحی متفاوت در پشت آن چاپ شد . رنگ این اسکناس ها سفید بود اما تا سال 1990 تغییرات ریزی در آن به وجود می آمد.
از آن پس و تا سال 1996 اسکناس های 100 دلاری با طرح جدید به چاپ رسید و همین روند تا سال 2013 ادامه پیدا کرد و تا آن سال ها خبری از دلاری به نام دلار آبی نبود.
منظور از دلار آبی چیست؟
از آنجایی که چاپ اسکناس از سال 2013 میلادی دچار تحول شد اسکناس های 100 دلاری با قابلیت های جدید امنیتی و نواری آبی رنگ منتشر و از آن پس استفاده از دلارهای آبی رنگ وجهه قانونی به خود گرفت.
به دلیل موارد امنیتی که در دلار آبی رعایت شده این اسکناس جدید بدون ریسک خرید و فروش می شود و در اکثر صرافی ها و ادارات دولتی ایران، تنها این ارز مورد پذیرش قرار می گیرد.
تفاوت دلار سبز و آبی
شاید اولین تفاوتی که در دلار سبز و آبی می توان به آن اشاره کرد قدیمی و جدید بودن آن ها باشد و همان طور که در بالا ذکر شد دلار آبی نوظهور است و قابل مشاهده ترین تفاوت نیز نوار ضخیم آبی رنگ روی اسکناس است که امنیت آن را تضمین می کند.سایر تفاوت های این دو اسکناس را در زیر می خوانید:
تفاوت در ارزش واقعی دلار سبز و آبی
اسکناس های پانصد، هزار، 5 و 10 هزار دلاری دیگر در آمریکا چاپ نمی شوند اما همچنان از ارزشی مانند مبلغ ذکر شده روی آن برخوردار هستند بنابراین پرواضح است که اسکناسهای ۱۰۰ دلاری قدیم و جدید، آبی و سفید همگی دارای ارزشی برابر با ۱۰۰ دلار آمریکا دارند.
در ایران اما وضعیت متفاوت است و به دلیل سو استفاده دلال های ارز و پیچیده بودن جعل دلار آبی، این دلارها با قیمت ریالی بالاتر از دلار سفید در بازار به فروش می رسند و اگرنه ارزش واقعی این دو ارز هیچ تفاوتی با یکدیگر در خارج از مرزهای کشورمان ندارد.
تفاوت در شکل ظاهری دلار سبز و آبی
همان طور که در این مطلب اشاره کردیم تفاوت های ظاهری دلار سفید و آبی کاملا واضح و به شرح زیر است:
تغییر فونت عدد ۱۰۰ به صورت متفاوت در قسمت بالا، پشت و روی اسکناسها
قرار دادن یک خط آبی پهن جهت افزایش امنیت در وسط اسکناس
تصویر بنجامین فرانکلین بدون دایره و حاشیه
تفاوت در احتمال تقلبی بودن دلار آبی و سفید
نوار آبی رنگ موجود روی دلار آبی، امنیت و احتمال جعل آن را پایین آورده است. برای تشخیص اصل بودن دلار آبی نیازی به دستگاه تستر پول ندارید و با انجام برخی تست های بصری می توانید به اصل و فرع بودن آن پی ببرید.
کدام گرانتر است، دلار آبی یا دلار سفید؟
همان طور که پیش تر توضیح دادیم در سراسر جهان قیمت دلار آبی و سفید یا سبز تفاوتی ندارد. تنها در ایران اگر سراغتان به دلال های ارز افتاده باشد حتما شنیده اید که دلار آبی را گران تر خرید و فروش می کنند.
بنابراین دلار آبی در ایران از نرخ بالاتری برخوردار است.
چرا دلالان بین دلار آبی و سبز فرق میگذارند؟
دلار آبی به دلیل نوار امینتی که روی آن چاپ شده و عدم نیاز به دستگاه تستر پول، از اعتبار بیشتری برخوردار است چرا که جعل آن ممکن نیست و از این رو دلار آبی تقلبی در بازار وجود ندارد.
به همین دلیل دلال های ارز در ایران ترجیح می دهند دلار آبی را با قیمتی بالاتر خرید و فروش کنند.
علت تمایل بیشتر افراد به دلار آبی نسبت به دلار سفید چیست؟
از آنجایی که جعل دلار سفید یا سبز کار آسان تری است صرافی ها ،ادارات دولتی و ... فقط دلار آبی را قبول دارند و برای انجام معاملات از آن استفاده می کنند. از این رو تمایل افراد عادی و دلالان ارز این است که سراغ این اسکناس ها بروند که امنیت بالاتری دارد و احتمال کلاهبرداری را کاهش می دهد.
راههای تشخیص دلار آبی اصل، بدون نیاز به دستگاه تستر پول
همان طور که گفتیم دلار آبی برای تشخیص اصل بودن نیازی به دستگاه تستر پول ندارد و کافیست کارهایی که در زیر توضیح داده ایم را انجام دهید.
تغییر رنگ
وقتی اسکناس دلاری آبی را کج می کنید عدد نوشته شده در گوشه پایین اسکناس که به رنگ مسی دیده می شود، تغییر رنگ داده و سبز می شود.
تصویر واتر مارک
همه اسکناس های دلار آمریکا این خاصیت امنیتی را دارند اما دو نکته مهم وجود داد؛ این اشکال به خودی خود نباید دیده شوند و فقط وقتی در معرض نور قرار می گیرند، قابل مشاهده هستند.
نکته دوم آن است که شکل واترمارک با شکل روی اسکناس یکی است و در نوع جعلی، از واترمارک یک اسکناس در تهیه و چاپ اسکناس دیگر استفاده می کنند.
اسکناس را در مقابل نور قرار دهید، تصویری کم رنگ از بنجامین فرانکلین در فضای خالی در قسمت سمت راست تصویر می بینید. تصویر از دو طرف اسکناس قابل رویت است.
نقش آب
نقش آب یا ته نقش، علامت هایی هستند که که در زمینه کاغذ، تمبر یا اسکناسها قرار دارند و در حالت عادی قابل مشاهده نیست ولی اگر کاغذ یا تمبر در برابر آفتاب یا نور بگیرید مشاهده خواهند شد.
نوار امنیتی سه بعدی
نوار امنیتی سه بعدی آبی در جلوی اسکناس ۱۰۰ دلاری جدید دارای تصاویری از زنگ و عدد ۱۰۰ است که با کج شدن اسکناس با یکدیگر تغییر میکنند.
ریبون امنیتی
نخ امنیتی یا ریبون امنیتی اسکناس ۱۰۰ دلاری در تار و پود کاغذ قرار دارد و روی آن چاپ نشده برای این کار اسکناس را مقابل نور نگه دارید تا یک نخ امینتی که به صورت عمودی در سمت چپ اسکناس قرار دارد نمایان شود.
این نخ امنیتی با حروف USA ارقام ۱۰۰ با الگویی متناوب نقش شده و از هر دو طرف اسکناس قابل مشاهده است هنگامی که این نخ در برابر نور ماوراء بنفش قرار میگیرد، به رنگ صورتی روشن در میآید.
فونت ریز
با کمی دقت می توان متن ریز چاپ شده THE UNITED STATES OF AMERICA را روی یقه بنجامین فرانکلین، عبارت USA 100 اطراف فضای خالی که شامل ته نقش تصویر، عبارت ONE HUNDRED USA در امتداد پر طلایی را در حاشیه اسکناس را ببینید. فراموش نکنید برای این کار بزرگنمایی نیاز است.
نکات مهم خرید دلار آبی و سفید
در این مطلب بارها به احتمال تقلبی بودن دلار سفید اشاره کردیم. بنابراین اگر قصد خرید دلار نکات زیر را در نظر بگیرید:
احتمال جعلی بودن دلار آبی کمتر اما قیمت آن در ایران بالاتر است
بیشتر ادارات و صرافی ها دلار آبی را قبول دارند
اسکناس پاره در صورتی که بیش از 50درصد آن آسیب دیده باشد، فاقد اعتبار خواهد بود
تا خوردگی تاثیری در اعتبار دلار آبی یا سفید ندارد
خرید اسکناس های قدیمی پیش از سال 2000 توصیه نمی شود
دلار سفید در کشورهای تایلند، اندونزی، روسیه، اکراین، ترکیه، چین، لاتویا، جمهوری چک، فیلیپین، مکزیک، شیلی و بسیاری از کشورهای آفریقایی مورد قبول نیست.
سوالات متداول
آیا شایعه حذف دلار سفید از چرخه معاملات صحت دارد؟
دبیر کل کانون صرافان ایران در این باره گفته است: برخی اخباری که در فضای مجازی مبنی بر خارج شدن دلارهای سفید از چرخه معاملاتی و فاقد ارزش بودن این نوع اسکناس گفته شده یک شایعه بیاساس است که برای ایجاد دغدغه برای خریداران ارز از صرافیها است.
آیا دلار سبز از دلار آبی ارزانتر است؟
بله؛ این نوع اسکناس با قیمتی پایین تر از دلار آبی خریداری می شود.
چرا برخی کشورها فقط دلار آبی را قبول میکنند؟
دلیل اصلی آن که بعضی صرافیها و بانکها در کشورهایی غیر از آمریکا از پذیرش اسکناسهای دلار قدیمی (چاپ قبل از سال ۲۰۱۳) خودداری میکنند، وجود دلار تقلبی زیاد در آن کشورهاست.