نظرسنجی پلاتس از سوی آژانس "اس اند پی گلوبال کامادیتی اینسایتس" نشان داد کاهش داوطلبانه تولید نفت عربستان سعودی و همچنین اختلال در تولید قزاقستان و نیجریه، رشد تولید ایران و عراق را جبران کرد و باعث کاهش روزانه یک میلیون بشکه ای تولید اوپک پلاس بر مبنای ماه به ماه شد.
بر اساس یافتههای نظرسنجی پلاتس، گروه اوپک که متشکل از ۱۳ کشور عضو است، ۲۷.۳۴ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد و روسیه و هشت تولیدکننده دیگر متحد این گروه، جمعا ۱۳.۶ میلیون بشکه در روز نفت تولید کردند و مجموع تولید آنها به ۴۰.۴۰ میلیون بشکه در روز رسید. این پایینترین سطح تولید گروه اوپک پلاس از اوت سال ۲۰۲۱ به شمار می رود که این گروه، بزرگترین کاهش داوطلبانه تولید را در اوج دوران همه گیری کووید ۱۹ به اجرا گذاشته بود.
در شرایطی که بخشهای زیادی از اقتصاد جهانی ضعیف شده، گروه اوپک پلاس به استراتژی محدودیت عرضه بازگشته تا از قیمت نفت حمایت کند و چندین عضو این گروه، کاهش تولید جمعی ۱.۲ میلیون بشکه در روز را از ماه مه تا پایان سال، اعلام کرده اند و عربستان سعودی به صورت یکجانبه، تولید خود را به میزان یک میلیون بشکه در روز در ژوییه کاهش داد و این کاهش داوطلبانه را در سپتامبر هم ادامه می دهد.
تولید نفت عربستان سعودی به ۹.۰۵ میلیون بشکه در روز رسید که پایینترین رکورد از ژوئن سال ۲۰۲۱ بود. این کاهش به میزانی که این کشور اعلام کرده بود، نبود و تولید عربستان نسبت به ژوئن، ۹۴۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت.
تولید نیجریه ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کرد و به ۱.۳۲ میلیون بشکه در روز رسید. اختلال در پایانه فورکادوس از اواسط ماه، عامل کاهش چشمگیر صادرات این کشور بود.
اما افزایش تولید نفت ایران و ونزوئلا، تا حدودی کاهش تولید عربستان را جبران کرد. تولید ایران به ۲.۷۶ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین میزان از دسامبر سال ۲۰۱۸ بود. تولید نفت ونزوئلا به ۸۱۰ هزار بشکه در روز رسید که بالاترین میزان از فوریه سال ۲۰۱۹ بود. ونزوئلا از تسهیل تحریمهای آمریکا سود برده و واردات مواد رقیق کننده، به این کشور اجازه داده است تولید نفت سنگین خود را افزایش دهد.
تولید روسیه در ژوئیه، بر مبنای ماه به ماه، ثابت بود و در ۹.۴۲ میلیون بشکه در روز ایستاد. این کشور در واکنش به تحریم اتحادیه اروپا و سقف قیمت گروه هفت، جریان صادرات نفت خود را به سمت شرق تغییر داده است. با این حال تولید این کشور از آنچه بسیاری از ناظران و تحلیلگران در ابتدای جنگ اوکراین پیش بینی کرده بودند، بالاتر مانده است. مسکو به منظور تقویت قیمت نفت، اکنون متعهد شده است صادرات نفت خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز در اوت و ۳۰۰ هزار بشکه در روز در سپتامبر کاهش دهد.
اما از آنجا که کاهش صادرات ممکن است با تقاضای داخلی بالاتر جبران شود یا نفت، ذخیره شود، معلوم نیست اعلام کاهش صادرات، چه تاثیری بر تولید این کشور در ماههای آینده خواهد گذاشت.
قزاقستان که دومین تولیدکننده بزرگ غیرعضو اوپک در اتحاد اوپک پلاس است، در پی قطعی برق و مختل شدن تولید و پالایش در این کشور، شاهد کاهش تولید به میزان ۵۰ هزار بشکه در روز در ژوئیه بود.
با وجود کاهش داوطلبانه، روسیه و چند عضو دیگر اوپک پلاس برای رسیدن به اهداف تولید، موفق نبودند و مجموع کسری تولید این گروه در ژوئیه، به ۱.۱ میلیون بشکه در روز رسید و نرخ پایبندی به توافق محدودیت عرضه را به ۱۱۵ درصد رساند.
بر اساس گزارش پلاتس، کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس در نشست جمعه گذشته خود، ثابت ماندن سهمیه های تولید برای تقویت قیمتها را تصویب کرد و بسیاری از تحلیلگران انتظار دارند با رشد تقاضا در نیمه دوم سال ۲۰۲۳، کاهش تولید اوپک پلاس، عرضه در بازار را محدودتر کند.
ایران، لیبی و ونزوئلا که سه کشور عضو اوپک هستند، از مشارکت در کاهش تولید اوپک پلاس، معاف هستند.
نظرسنجی پلاتس بر اساس بررسی تولید نفت بوده و با استفاده از اطلاعات مقامات صنعت نفت، معاملهگران و تحلیلگران و همچنین بازبینی اطلاعات کشتیرانی، ماهوارهای و ذخایر نفت، تهیه شده است.