معضل بزرگ بازار خودرو/ سوداگری دلالان از بورس خودرو
خودرو سالیان زیادی است که عرصه و جولانگاه دلالان شده تا با سوداگری خود به سودهای کلان برسند. بسیاری از کارشناسان بازار خودرو معتقد بودند که قیمت خودرو با واردات می تواند تحت تاثیر قرار گرفته و بساط سوداگری ها در این عرضه را از بین ببرد.از سوی دیگر کمبود تولید خودرو و تقاضای زیاد بازار قیمت ها را همچنان صعودی نشان می دهد. اما سوال اینجاست که چرا دولت به حای تمرکز بر تولید بیشتر و عرضه خودرو تمرکز خود را بر روی نحوه توزیع گذاشته است؟ دولت باید برای اینکه این بازار را کنترل کند توان تولید را بالا برده تا بدون شیوه های این روزهای توزیع خودرو مانند قرعه کشی و بورس بتواند خودرو را به دست مردم رسانده و‌ جلوی سودهای کلان دلالان را بگیرد.لطف الله سیاهکلی از نمایندگان مجلس درباره شروط جدید خودروسازان مبنی بر واریز بخشی از قیمت خودرو برای ثبت‌نام در طرح‌های قرعه‌کشی، گفت: در حال حاضر میزان عرضه و تقاضا خودرو با یکدیگر همخوانی ندارد و تیراژ تولید از تقاضا بسیار کمتر است و از آنجا که واردات نیز نداریم، بازار از ناترازی رنج می‌برد؛ متاسفانه اکنون برای رفع این مشکل به جای اینکه عرضه محور قرار گیرد، نحوه عرضه محور قرار گرفته است.

نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی افزود: هر دو روش قرعه‌کشی و عرضه خودرو در بورس اشتباه است چراکه باید به جای نحوه عرضه به میزان عرضه توجه شود؛ آقایان ادعا می‌کنند با شرایط جدید در تلاش‌اند که نقش سوداگران در بازار خودرو را کم کنند این درحالی است که تعیین مبلغی پول به عنوان ودیعه برای شرکت در قرعه کشی مصیبت جدیدی را برای مردم ایجاد می‌کند و هدف مذکور یعنی حذف دلالان نیز محقق نمی‌شود، زیرا تا زمانیکه عرضه و تقاضا با یکدیگر متناسب نباشد، دلالی در بازار وجود دارد.

وی اضافه کرد: آیا شرط واریز 90 میلیون تومان به عنوان ودیعه در حسب وکالتی برای شرکت در قرعه‌کشی خودروسازان، به معنای حذف دلالی است؟ خیر؛ دلال پول خود را به مردم ی‌دهد و با استفاده از کارت ملی آن‌ها به راحتی در این قرعه کشی‌ها شرکت می‌کند بنابراین این شروط تنها موجب زحمت مردم و ایجاد درآمدی برای بانک‌ها و خودروسازان می‌شود.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه در نظر گرفتن این شرایط مدیریتی و عاقلانه نیست، ادامه داد: مشکل اصلی در حوزه خودرو عدم توجه به اصل موضوع است تا زماینکه مسئله را نفهمیم، راه را غلط می‌رویم و مردم به دلیل تصمیمات اشتباه مدیران در استرس و... به سر می‌برند.
سیاه‌کلی تصریح کرد: ما باید در حوزه خودرو از تجربه‌های دنیا استفاده کنیم، در کدام یکی از کشورهای جهان خودرو در بورس عرضه می‌شود یا از سازوکار  قرعه‌کشی برای توزیع خودرو استفاده می‌کنند، در تمام کشورها عرضه و تقاضا محور است و اگر تولید نتوانست نیاز بازار را تامین کند باید از واردات بهره گرفت.

وی با بیان اینکه تنها یک نسخه برای ساماندهی صنعت خودرو وجود دارد باید تیراژ تولید افزایش یابد که در حال حاضر این امر ممکن نیست بنابراین برای جبران این کمبود بایستی از واردات بهره گرفت، ادامه داد: هر فردی که خلاف این نسخه عمل کند، کار اشتباهی انجام داده و مردم را اذیت کرده است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: باید بپذیریم همان‌گونه که در شرایطی که برنج، گوشت، تخم مرغ، سایر موادغذایی و.. در بازار با کمبود روبه رو می‌شود از واردات استفاده می‌کنند، برای خودرو نیز از این نسخه استفاده شود؛ مافیا انقدر کار خود را به خوبی انجام می‌دهد که همه ما در زمینی که ترسیم کرده بازی می‌کنیم.

معضل بزرگ بازار خودرو/ سوداگری دلالان از بورس خودرو


سیاه کلی با اشاره به اینکه ما راهی جز افزایش تولید و واردات نداریم، افزود: باید شرایطی فراهم شود که هر فرد بالای 18 سال سن بتواند هر 10 سال یک خودرو- نو یا دست دوم کمتر از 5 سال کارکرد- وارد کند با این روش بازار خودرو ظرف 6 ماه ساماندهی می‌شود.