نرخ بالای تورم این روزها دربسیاری از کشورهای جهان به ثبت رسیده است . پیش از این ایران نیز همواره در فهرست کشورهایی با بالاترین نرخ تورم حضور داشته است . تورم دیرپای ایران، معضل تورم در ایران را از سایر کشورهای متفاوت کرده است .
ایران در شرایط تازه با موج جدیدی از تورم روبرو شده است و تورم خردادما سال ۱۴۰۱ ، رکوردهای تورمی در چند دهه اخیر را شکسته است .
بسیاری از کارشناسان می گویند این تورم بالا ، از تبعات حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در ایران است و این تبعات تورمی احتمالا در ماه های دیگر نیز تداوم خواهد یافت.
دلیل افزایش تورم در جهان چیست؟
به دنبال جنگ روسیه و اوکراین، بهای تمام شده برخی کالاها از جمله مواد غذایی در بسیاری از نقاط دنیا افزایشی شده و همین موضوع باعث ثبت رکوردهای جدید تورمی در هفتههای اخیر بوده است.
با وجود آنکه هنوز بسیاری از کشورها با تورم دو رقمی فاصله دارند اما نرخهایی که در هفتههای گذشته به ثبت رسیده نشان از آغاز یک موج جدید تورمی در بسیاری از کشورها دارد.
کدام کشورها با برگشت تورم روبرو هستند؟
بر این اساس ترکیه که موج تورمی عجیبی را از چند ماه قبل تجربه میکند، به صدر فهرست کشورها با بالاترین تورم رسیده است. بر این اساس نرخ تورم ترکیه حدودا ۷۰ درصد بوده که فاصلهای قابل توجه با عدد میانگین oecd که ۹.۲ درصد اعلام شده دارد. پس از ترکیه آرژانتین نیز همچنان با تورمی بالا مواجه است و نرخ تورم در این کشور به ۵۸ درصد رسیده است.
پس از این کشورها ایران با نرخ حدود ۳۵ درصد قرار گرفته که البته این آمار پیش از تورم خرداد ماه اعلام شده است. روسیه با ۱۷، پاکستان با ۱۳، لهستان با ۱۲ و شیلی با ۱۰ درصد در ردههای بعدی این جدول قرار دارند.
همچنین آمارها نشان میدهد که نرخ تورم آمریکا به ۸.۳ و تورم منطقه یورو به ۷.۴ درصد رسیده است.
در این مدت عراق تورمی ۵.۳ درصدی، عربستان سعودی ۲.۳ درصدی و چین ۲.۱ یک درصدی داشتهاند.
اتاق بازرگانی در آخرین گزارش خود اعلام کرده است تورم ایران در این مدت حدودا ۱۶ برابر عربستان سعودی، ۶.۷ برابر عراق و ۲.۷ برابر پاکستان بوده است. همچنین تورم ترکیه نیز در این مدت حدودا دو برابر ایران اعلام شده است.
کدام کشور اروپایی بالاترین نرخ تورم را دارد؟
از سوی دیگر اداره آمار کمیسیون اروپا (یورواستات) متوسط نرخ تورم سالانه منتهی به مه ۲۰۲۲ در میان ۱۹ کشور عضو منطقه یورو را ۸.۱ درصد برآورد کرد؛ نرخی بیسابقه در ۲۵ سال گذشته که در آوریل گذشته ۷.۴ درصد گزارش شده بود.
مطابق گزارش یورواستات، افزایش ۳۹.۲ درصدی قیمت انرژی بیشترین سهم را در صعود نرخ تورم در منطقه یورو داشته است. پس از انرژی، بالارفتن بهای مواد غذایی، نوشیدنیهای الکلی و تنباکو به میزان ۷.۵ درصد بیشترین تاثیر را در افزایش نرخ تورم این منطقه طی ماه مه داشته است.
این در حالی است که افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی، نوشیدنیهای الکلی و تنباکو در گزارش تورم سالانه منتهی به آوریل گذشته به ترتیب ۳۷.۵ و ۶.۳ گزارش شده بود.
در میان ۱۹ کشور عضو منطقه یورو، پایینترین نرخ تورم در مالت (۵.۶ درصد) و فرانسه (۵.۸ درصد) ثبت شده است. نرخ تورم سالانه این دو کشور در مه سال ۲۰۲۱ به ترتیب ۰.۲ و ۱.۸ درصد بود.