امیر سیاح رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد، دهنوی عضو هیئت رئیسه مجلس و سعید عمرانی معاون دادستان کل کشور به موضوع مجوزهای کسب و کار پرداختند.
سوال: علت عدم همکاری برخی دستگاه ها با مرکز بهبود کسب وکار چیست؟
دهنوی: هم اکنون ۴ دستگاه نظام مهندسی، کانون وکلای دادگستری، نظام پزشکی و شهرداری همچنان با مرکز بهبود کسب و کار همکاری نکرده اند که اساسا منافع برخی از دستگاهها و مدیران سبب این موضوع شده است.
طبق بند مصوب شده در قانون بودجه، صدور هر نوع مجوز خارج از درگاه ملی و اخذ هر گونه وجه بابت صدور مجوز خارج این درگاه جرم است و باید سازمان مربوطه پول مردم را برگردانند. این طرح از فروردین قابل اجرا است.
دستگاههایی که ثبت شده اند ۲ اشکال دارند، یکی اینکه همچنان استعلامها الکتریکی نشده مثل، وزارت جهاد و دیگری اینکه برخی اماکن چند مجوز را به عنوان یک مجوز ثبت کرده اند.
سوال: منظور از اخذ مجوز چیست؟
سیاح: منظور از اخذ مجوز، ثبت شرکت برای دریافت مزایا رسمی شدن همچون، داشتن سربرگ، ثبت برند و فروش به فروشگاههای بزرگ است؛ بنابراین بهتر است مثلا صنایع خانگی رسمی شوند و هویت پیدا کنند.
سوال: با دستگاههایی که در صدور مجوز تخطی کنند، چه برخوردی میشود؟
سیاح: مطابق قانون از این به بعد با دستگاههایی که طبق ماده ۷ عمل نکرده اند و در صدور مجوز برای شروع کسب و کار تخطی کرده اند، برخورد قضایی میشود.
سوال: وزارت اقتصاد چند مجوز اعطا میکند؟
سیاح: وزارت اقتصاد ۵۷ مجوز صادر میکند که مهمترین آن مجوز بیمه، بورس است که همه به درگاه ملی مجوز وصل هستند. مثلا برای اخذ مجوز کارگزاریها افراد میتوانند به سایت mojavez.ir مراجعه کنند و در صورت شفافیت شرایط و مدارک می تواند بعد از ۳۰-۴۰ روز مجوز خود را دریافت کند.
از دستگاهها خواهش کردیم شرایط مبهم و هزینه بر در جهت اخذ مجوز را حذف کنند.
هر فردی که کسب و کاری در ایران انجام می دهد یک خدمتی را می فروشد. انجمن اگر خدمتی نمیدهد لازم نیست مجوز بگیرد، ولی اگر انجمن خدمت می فروشد باید مجوز کسب و کار اخذ کند.
سوال: تمدید مجوزها باید به چه صورتی انجام شود؟
سیاح: از نظر وزارت اقتصاد تمدید مجوز تا زمانی که فرد مایل به کسب و کار باشد و شرایط آن را داشته باشد وجود ندارد. در این راستا نظارتها باید پسینی، دائمی و هوشمند شود.
هم اکنون ۱۳۴۲ مجوز کسب و کار نوپا و دانش بنیان به جز صنف وجود دارد. هر یک از این ۱۳۴۲ مجوز اگر دارای شرط مبهم باشند مردم با شماره ۰۹۱۹۸۰۵۰۶۳۶ تماس بگیرند و جایزه ۴۰۰ هزار تومانی اخذ کنند.
همچنین به ۲۰ نفر از افرادی که کسب و کارهای جا مانده مثل، بنزین سیار، دانشجوی خارجی و تدریس خصوصی را معرفی کنند ۴۰۰ هزار تومان اهدا میشود.
سوال: با دستگاههایی که در صدور مجوز اکترونیکی تخطی کنند، چه برخوردی میشود؟
عمرانی: با وزارتخانهها و دستگاههایی که برای صدور مجوزهای الکترونیک کسب و کار با درگاه ملی مجوزها همکاری نکرده اند برخورد می شود.
اگر کسانی نسبت به دستگاههای نظارتی شکایتی داشته باشند، مطابق قانون با آنها برخورد میشود.
طی سالهای گذشته مجوزهایی نیز وجود داشتند که مانع تولید بودند و سبب رسوب کالاها و ضرر و زیان میشدند.