فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با افکارنیوز با اشاره به نوسانات اخیر بورس وضعیت این بازار را تحلیل کرد: دلایل وضعیت این روزهای بورس را می توان در لایحه بودجه 1401، شفاف سازی قیمت های تمام شده حامل های انرژی و سوخت برای شرکت ها فولاد و معدنی و پتروشیمی دید.
وی افزود: موضوع دیگر افزایش های بی رویه ای بود که در سال 99 رقم خورد و در نهایت افزایش معاملات در شش ماهه سال 1400 و افزایش حجم معملات اوراق بدهی که منجر به افزایش نرخ بهره شد یکی از مبانی اصلی برای تعیین نرخ بازده بدون ریسک است و در حال حاضر بین 24 تا 25 درصد قرار گرفته است و به نوعی p به E شرکت ها را به سمت پایین میل می دهد.
آقابزرگی می گوید: علیرغم اینکه امروز قیمت سهام شرکت ها و صنایع ما بسیار ارزنده و مطلوب هستند و جای کاهش بیش از این را نداریم اما این نکات در کنار هم و همزمان با ابهاماتی که در خصوص برجام و مذاکرات وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: همین مسائل جو بی اعتمادی را به خصوص برای کسانی که بدون آگاهی و تجربه کافی در سال 99 در اوج قیمت ها سرمایه گذاری را آغاز کردند و متاسفانه متضرر هستند وجود دارد و این نارضایتی را به وجود آورده است.
آقابزرگی تاکید کرد: متوسط p به e های بازار چه ttm و چه forward از این سطح به پایین تر اساسا توجیه کارشناسی و اقتصادی ندارد و به همین دلیل است که مدتی در همین سطح قیمت ها یعنی تا حدودی در شاخص حدود یک میلیون و سیصد هزار واحد سیر می کنیم.
او تشریح می کند: مطمئنا افرادی که با یک چشم انداز میان مدت و بلند مدت به بازار سرمایه نگاه می کنند سود و منفعت لازم را کسب می کنند. البته این سود قطعا قابل قیاس با روند افزایش در سال 99 نیست.
تحلیلگر بازار بورس درانتها بیان کرد: یعنی به این صورت نیست زمانی که به یک حالت تعادل رسیدیم روند افزایش مثل سال 99 در بازار اتفاق بیفتد. بلکه ممکن است یک بازدهی معقول که می تواند نسبت برابری با نرخ تورم داشته باشد را بعد از بدست آوردن اعتماد مجدد شاهد باشیم.