علیرضا تاجبر کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا انتشار ۴ عرضه اولیه در دو هفته اخیر سبب بروز نوسان در بازار سرمایه شده است؟، گفت: وزن عرضه اولیه و کمابیش نوع رفتار سرمایه گذار می تواند بر بازار موثر باشد.
او بیان کرد: بازار سرمایه نسبت به سالهای گذشته بزرگتر شده است و زمانی که شاخص بر روی پله یک میلیونی قرار داشت و بزرگترین عرضه اولیه با نماد شستا منتشر شد، بورس عکس العمل خاصی نشان نداد و نوسانی را تجربه نکرد.
کارشناس بازار سرمایه افزود: لذا عرضه اولیههای یک هفته اخیر انقدر بزرگ نبودند که جذب سرمایههای کلانی را داشته باشند و منجر به بروز نوسان و شوک در بازار سرمایه شوند؛ بنابراین انتشار عرضه اولیه را نمی توان علت روند فعلی بازار سرمایه دانست.
او تصریح کرد: همچنین تاثیر نوع رفتار سرمایه گذار در خرید عرضه اولیه نیز نسبتا بر روند بازار سرمایه موثر است که ممکن است سرمایه گذار، بعد از انتشار عرضه اولیه تشویق به افزایش آورده نقدی به سوی بازار سرمایه شود و بازار یک رشدی را تجربه کند و دیگر اینکه ممکن است مردم تشویق به آورده نقدی نشوند و اقدام به فروش سهام خود برای خرید عرضه اولیه جدید کنند که این سبب بروز نوسان در بازار میشود. همچنین ممکن است اصلا عرضه اولیه را نخرند و بازار سرمایه نیز خیلی دستخوش تغییر نشود.
تاجبر در پاسخ به این پرسش که، علت نوسانی شدن بازار سرمایه در چند روز اخیر چیست؟، اظهار کرد: در ۳ ماه اخیر بازار سرمایه رشد ۴۰ درصدی را تجربه کرده است. مسلما بعد از یک رشد معقول و منطقی، شاخص نیاز به استراحت دارد.
او بیان کرد: البته استراحت شاخص کل با حاکم شدن یکسری ابهامات بر بازار سرمایه همزمان شد. از جمله این ابهامات، افزایش فروش اوراق بدهی توسط دولت است که در پی آن نرخ سود فروش اوراق بر عایدی بازار سرمایه تاثیر نسبی داشت و منجر به هدایت بخشی از مبالغ موجود بازار سرمایه به سمت این اوراق شد.
کارشناس بازار سرمایه افزود: همچنین موارد دیگری مثل، سرنوشت برجام، سرنوشت سیاسی کشور و نرخ گذاریهایی در بازار سیمان از جمله ابهامات دیگر بازار سرمایه است و تا زمانی که رفع نشود، بورس روند خود را پیدا نمی کند.