بیژن زنگنه وزیر نفت امروز (۲۶ فروردین ماه) در آیین بهرهبرداری از طرحهای ملی وزارت نفت بیان کرد: برنامه ما در ابتدای سال ۱۳۹۹ این بود که طی سال گذشته از طرحهای پتروشیمی به ظرفیت ۲۵ میلیون تن در سال بهره برداری کنیم که خوشبختانه با همت کارکنان و مدیران این طرحها، به رغم فشار بیماری کرونا و تحریمهای شدید علیه صنعت نفت، بزرگترین جهش صنعت پتروشیمی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۹ رقم خورد.
او افزود: اکنون جهش دوم صنعت پتروشیمی ، آخرین گامهای موثر خود را برای رسیدن به مقصدش بر میدارد و جهش سوم این صنعت نیز، با قدرت در حال وقوع و اجراست که با افزودن سه اَبَرپروژه به این طرحهای جهش سوم، ظرفیت تولید از ۳۴ میلیارد دلاری که قبلا گفته بودیم در سال ۱۴۰۴ به آن میرسیم، در سال ۱۴۰۶ به ۴۰ میلیارد دلار ظرفیت تولید خواهد رسید.
زنگنه ادامه داد: مهم این است که خوراک تمام این مجتمعهای اَبَرپروژهها تامین شده و سرمایه گذاران آنها نیز مشخص است و در همین دولت کارشان را شروع میکنند. به این ترتیب، نه تنها جهش دوم را به پایان رساندیم، بلکه ریل گذاری و پایه گذاری مستحکمی را نیز برای دولت بعدی انجام دادهایم. تولید خوراک به اندازه کافی، از اهداف ما بوده که طرحهای تامین خوراک پتروشیمیها اجرا شده و بخش دیگری از آنها نیز در دست اجراست. در نتیجه خوراک لازم برای طرحهای جدید دوم و سوم تامین شده است.
او گفت: امروز دو دسته طرح افتتاح میشود؛ یکی مجموعه طرحهای شرکت پارسیان سپهر و دومین دسته نیز، دو طرح فناورانه تولید کاتالیست است. با افتتاح این طرح شرکت پارسیان سپهر، چهاردهمین طرح از ۱۷ طرحی که قبلا قول داده شده بود، به بهرهبرداری میرسد و سه طرح پتروشیمی مسجدسلیمان، تولید متانول در پتروشیمی سبلان و طرح اکسیر حلال نیز طی هفتههای آینده آماده افتتاح هستند.
وزیر نفت در مورد طرح پارسیانسپهر، اظهار کرد: شروع این طرح در سال ۱۳۹۳ در جریان نخستین سفر استانی رئیس جمهور به استان فارس به صورت ویدئو کنفرانس، کنار پالایشگاه پارسیان در منطقه مُهر آغاز شد و هدف از اجرای آن، جداسازی هیدروکربنهای سنگین از گازهای تولیدی میدانهای تابناک، شانول، وراوی و هما بود که در منطقه عمومی مُهر و لامرد واقع هستند. این میدانها، قبلا در دولت هشتم توسعه داده شده بود و پالایشگاه پارسیان نیز در همان زمان به بهرهبرداری رسیده بود.
او ادامه داد: در مرحله اول قرار بود که این طرح فقط در مُهر اجرا شود اما سرمایهگذار بنا بر دلایل فنی و اقتصادی قوی، طرح را در دو منطقه یعنی بخش اول آن در منطقه پارسیان و بخش دوم نیز در منطقه عسلویه، اجرا کرد. البته قرار بر این بود که یک میلیون تن اتان تولیدی از این طرح برای احداث یک واحد الفین یک میلیون تومانی به مصرف برسد و در پایین دست این طرح نیز، از اتیلن تولیدی آن سه طرح پلی اتیلن اجرا شود. این کار به تاخیر افتاده، اما همچنان آمادگی این را داریم که یک میلیون تن اتان را برای تولید اتیلن تحویل دهیم.
زنگنه افزود: برای این طرح، حدود ۱.۳ میلیارد دلار هزینه شده و یک میلیارد دلار نیز درآمد سالیانه دارد که توسط شرکت پارسیان سپهر متعلق به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) انجام شده و ۳.۳ میلیون تن به ظرفیت تولید افزوده میشود.
او تاکید کرد: با اجرایی شدن این طرح، نزدیک به ۲۱ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید کشور را انجام دادهایم و با افتتاح شدن سه طرح باقیمانده نیز به بالای ۲۴.۵ میلیون تن تولید خواهیم رسید.
صنعت پتروشیمی یکی از ارکانهای موفقیت کشور در برابر تحریم است
وزیر نفت بیان کرد: این طرحها همگی از مصادیق اقتصاد مقاومتی، مقابله با خامفروشی و تکمیل زنجیره ارزش تولید است. صنعت پتروشیمی در دوران تحریمها یکی از ارکان اصلی موفقیت کشور است؛ به نحوی که بنابر گزارش بانک مرکزی، نزدیک به ۹۰ درصد ارزی که در سال گذشته در سامانه نیما عرضه شده، توسط شرکت ملی پتروشیمی داده شده است. واحدهای دیگر نیز ارز دادهاند، اما بیشتر مربوط به واردات کالا بوده است.
او در بخش دیگر سخنان خود گفت: تنوع بخشی به مقاصد صادراتی محصولات پتروشیمی نیز از کارهایی بود که در این دوران انجام شد. لازم به بیان است که برای این طرح، یک قرارداد را با شرکت انرژی تدبیر، وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به ارزش حدود ۳۰۰ میلیون دلار و تامین مالی توسط خود آن شرکت منعقد شد تا فشار افزایی در بالادست یعنی سر چاه ها و میدانها انجام دهد و تامین خوراک این مجموعه را در آینده تضمین کند.
زنگنه همچنین گفت: در زمینه تامین خوراک از ابتدای سال ۱۳۹۹ تاکنون واحد بازیابی فاز اول پتروشیمی بوشهر به ظرفیت ۱.۱ میلیون تن، بیدبلند خلیج فارس به ظرفیت ۳.۴ میلیون تن، پتروپالایش کنگان با ظرفیت ۳.۵ میلیون تن و این مجموعه ۳.۳ میلیون تن یعنی در مجموع حدود ۱۱ میلیون تن به مدار آمده است. تا پایان سال ngl ۳۲۰۰ نیز به بهرهبرداری میرسد که در فاز اول، یک میلیون تن به ظرفیت اضافه میکند و سال آینده نیز ngl ۳۱۰۰ به ظرفیت یک میلیون تن به همراه یک پتروشیمی در پایین دست خود به بهره برداری خواهد رسید.
او ادامه داد: طرحهای دیگر که امروز افتتاح میشود، طرحهای کاتالیستهای فرآیندی در مورد نیاز پتروشیمیهاست. گرچه وزن این کاتالیستها و حجم آنها در صنعت پتروشیمی خیلی کم است، اما در صورت تامین نشدن آنها، واحدها و مجتمعها از مدار خارج میشوند. در صنعت پتروشیمی بالغ بر ۴۰ گروه مختلف کاتالیست با ارزش حدود ۲۷۰ میلیون دلار در سال مصرف میشود که تاکنون ۱۹ نوع از آنها در داخل کشور داخلی سازی شده و با اقدامات در دست اجرا، تا پایان امسال ۹ کاتالیست دیگر نیز داخلیسازی خواهد شد و به ۲۸ نوع خواهیم رسید.
وزیر نفت در پایان با اشاره به این که طی چند سال اخیر، تولید صنعت پتروشیمی به بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: در این زمینه فعالیت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی که شرکت دولتی است، قابل توجه بوده است. طرح هایی که امروز در شازند اراک با سرمایهگذاری هزار میلیارد تومانی افتتاح خواهد شد، توسط همین شرکت به انجام رسیده است.