علیرضا عظیمی پور کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه یادداشت خود در روزنامه «جوان» نوشت: رکود و تا حدودی ثبات در بازارهای موازی مثل طلا، دلار، ملک و خودروهای وارداتی در کنار اخبار سیاسی مربوط به نتایج انتخابات آمریکا نیز سبب شده است منابعی که طی ماههای شهریور ماه، مهر ماه و هفتههای اول آبانماه از بازار بورس خارج و مترصد ورود مجدد به بازار بودهاند، دوباره بازار را جذاب یافته و برگردند.
خوشبختانه در سال جاری که بنا به فرموده مقام معظم رهبری مزین به شعار « جهش تولید » است نیز انتشار عملکرد ششماهه اول شرکتها عمدتا دلگرمکننده است و شاهد جهش مناسب سودآوری هستیم و این مهم نیز بر جذابیت بازار بورس میافزاید.
علیرغم آنکه بنظر میرسد موارد فوق نشانههای رشد بازار بورس را نوید میدهد لیکن لازم است سهامداران حقیقی، خصوصاً افراد ناآشنا با بورس از سرمایهگذاری هیجانی و انتخاب سهام بدون مبنای کارشناسی دوری گزینند.
تحلیل سهام، بررسی سودآوری مستمر و نحوه تقسیم سود شرکتها در سنوات اخیر، بررسی تاثیرپذیری ساختار مالی شرکتها از نوسانات نرخ ارز و کثیری از متغیرهای دیگر، در یک افق یکساله باید مبنای تصمیمگیری صحیح در خرید سهام باشد. متأسفانه علیرغم اینکه در مقطع رکود و ریزش بازار بسیاری از سهامداران با خود عهد میبندند که دیگر اشتباه گذشته را تکرار نکنند اما به تجربه ثابت شده که با برگشت بازار به دوره رونق، تصمیمات هیجانی غالب میشود. لذا انتخاب الگوریتمهای تصمیمگیری صحیح از اهمیت ویژهای برخوردار است.
رفتار حقوقیها هم در روزها و هفتههای آینده بسیار تعیینکننده است. چنانچه فروش سهام از سوی حقوقیها سبب تامین مالی پروژههای در دست، افزایش سرمایه شرکتهای تحت پوشش و سرمایهگذاری مجدد شود، کمک شایانی به توسعه بازار مالی کشور خواهد کرد.
پیشبینی میشود تجربه بازار نزولی سیزده هفته گذشته، سبب شود در مقطع زمانی پیش رو فعالان بازار سرمایه با دقت بیشتری تصمیمگیری کنند و چنانچه اتفاق سیاسی غیرمنتظرهای رخ ندهد، به احتمال زیاد بازار بورس تا اوایل بهمنماه روند مثبت و ملایمی را تجربه کند.