خدمات حسابداری مفهومی است که برای درک آن ابتدا باید معنای حسابداری را دانست. سرمایهگذاران، مدیران، اعتباردهندگان و دولت از طریق حسابداری میتوانند تصمیمات خود را به شکلی بهتر و مفیدتر اتخاذ کنند. این سیستم با تکیه بر اطلاعات مالی و سایر اطلاعات مرتبط قادر است چنین امکانی را برای این افراد فراهم کند.
خدمات حسابداری نیز به عنوان یکی از حساسترین عرصهها از اهمیت فراوانی برخوردار است. به طور کلی هر کجا که با اعداد سروکار داریم به خصوص در شرکت های حسابداری حساسیت امر بالا میرود. توجه به جزئیات در حسابداری نیازمند دقت فراوانی است.
حسابداری چیست؟
جمعآوری، طبقهبندی، ثبت و خلاصهی اطلاعات و تهیهگزارشهای مالی و صورتهای حسابداری همگی از جمله خدمات حسابداری است که اساس این رشته را شکل میدهند. مدیران درونسازمانی یا برونسازمانی از جمله بانکها و مجامع عمومی سازمانهای موردنظر و همچنین مقامات مالیاتی میتوانند با استفاده از این اطلاعات تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.
اگر دقت کرده باشید میبینید که افرادی که فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند عموما مشغول انجام امور دفتری هستند. انجام خدمات حسابداری برای آنها دشوار است. چرا که گزارشها و صورتهای مالی ارائه شده توسط این افراد شکل استانداردی ندارد و فاقد پردازشهای لازم در سیستم حسابداری است.
مثلا یک حسابدار تجربی قادر به آن نیست که به آسانی تفاوت میان دارایی کوتاهمدت و بلندمدت را تشخیص دهد. او در مورد ثبت معاملات ارزی در دفاتر ثبت نیز اطلاعی ندارد.
بیشتر بخوانید: اشتباهاتی که صاحبین کسب و کار ها در حوزه های مالی و مالیاتی مرتکب می شوند
میتوان حسابداری را یک زبان دانست. زبانی که وظیفهی آن تهیهی اطلاعات در مورد شرایط و موقعیت مالی برای یک شرکت یا سازمان است. اینطور در نظر بگیرید که آغاز یادگیری این رشته، معادل آموختن این زبان تخصصی است.
زمانی که بر این زبان مسلط شوید قادر به درک عملیات مالی هر سازمانی خواهید بود. اطلاعاتی که بیشتر سازمانها به آن نیاز دارند تا حد زیادی شبیه به هم هستند. این اطلاعات را میتوان به سه دستهی عمده تقسیمبندی کرد: اطلاعات عملیاتی، اطلاعات حسابداری مالی و اطلاعات حسابداری مدیریتی.
خدمات حسابداری به چه معنایی است؟
به طور مختصر خدمات حسابداری را میتوان فرآیندی دانست که از سه مرحلهی ثبت، آمادهسازی گزارش و ارائهی آن تشکیل شده است. ثبت اطلاعات مالی و تهیهی گزارشات و ارائهی آن به مدیر شرکت یا مراجع قانونی از جمله وظایفی است که توسط حسابدار انجام میشود.
حسابدار دادههای اولیه و پردازشنشده را در دفاتر و نرمافزارهای حسابداری ثبت میکند. پس از انجام این کار نوبت به نظمدهی دادهها میرسد. گزارشها و صورتهای مالی، نتیجه و خروجی کار یک حسابدار محسوب میشوند. این خروجی اساس کار تصمیمگیری افراد ذینفع شامل مدیران، مجامع عمومی سازمان، سرمایهگذاران، دولت و ... خواهد بود.
مالیات
دولتها برای اینکه بتوانند نقش خود را در اقتصاد ایفا کنند باید از منابعی بهرهمند باشند. مالیات یکی از مهمترین منابع درآمد دولت است. تعامل میان مردم یک کشور و مالیات یکی از ویژگیهای دموکراسی است.
مالیات همان قیمت خدمات دولتی است که مردم باید بپردازند. بعضی از دولتها به منابع مالی نظیر درآمدهای نفتی و عوارض گمرکی متکی هستند. چنین امری منجر به مخدوش شدن ارتباط میان دولت و مردم شده است.
حاصل این امر رشد و ناکارآمدی دولتها بدون توجه به تقاضای مردم است. در چنین شرایطی مالیات از کارکرد اصلی خود فاصله میگیرد و خود را با اقتصاد بیمار مطابقت میدهد. به کمک اصلاحات ساختاری در زمینههای سیاسی و اقتصادی میتوان این کارکرد را اصلاح کرد.
مالیات چیست؟
دولت به منظور تأمین هزینهی فعالیتهای خود، مبلغی اجباری را توسط نهادهای محلی، منطقهای و یا ملی تعیین و دریافت میکند. این مبلغ مالیات نام دارد. در علم اقتصاد مالیات به نهاد یا اشخاصی که بار مالیاتی پرداخت میکنند تعلق میگیرد. این گستره میتواند شامل کسبوکارهای مشمول پرداخت مالیات یا حتی مصرفکنندگان نهایی محصولات باشد.
گفتیم که دولت مالیات را به عنوان منبع درآمد در نظر میگیرد و به منظور تأمین سرمایه برای تحقق پروژهها و خدمات عمومی دریافت میکند. پرداخت کردن مالیاتِ مشخصشده امری اجباری است. اگر نهاد یا شخص مشمول، از پرداخت بدهیهای مالیاتی خود، عمدا ممانعت ورزد، مراجع قانونی او را مجازات خواهند کرد. جمعآوری مالیات توسط مراکزی انجام میشود که تحت نظارت دولت و مورد تایید آن است.
انواع مالیات در ایران
مالیات در ایران به دو دستهی عمده قابل تقسیم است:
1- مالیات های مستقیم
2- مالیات های غیرمستقیم
هنگام تعریف هر یک از این دو دسته اختلافهایی به وجود میآید. با این حال رایجترین تعریف از این قرار است: اگر مؤدی و پرداختکنندهی مالیات هر دو یک نفر باشند، آنگاه مالیات مستقیم در نظر گرفته میشود. در غیر این صورت مالیات غیرمستقیم است. مؤدی مالیاتی به فردی اطلاق میشود که مسئول پرداخت مالیات است. در مورد خدمات مالی در شرکت محاسبان تلاشگر خبره بیشتر یخوانید.
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
اگر بخواهیم این مفهوم را به بیان ساده توضیح دهیم، باید بگوییم عبارت است از اختلاف میان ارزش کالاها و خدمات فروخته شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری شده. مالیات بر ارزش افزوده مبلغی است که خریدار در موقع خرید کالا و خدمات به فروشنده پرداخت میکند. فروشنده نیز موظف است در دورههای زمانی معین این مبلغ را به دولت و سازمان امور مالیات پرداخت کند.
انواع مالیات بر ارزش افزوده در قانون
مالیات بر ارزش افزوده در قانون بر سه نوع است:
- مالیات بر ارزش افزوده از نوع مصرفی
- مالیات بر ارزش افزوده از نوع درآمدی
- مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی
مدیر مالی در سازمان
مدیریت مالی یک سازمان قلب تپندهی آن به شمار میرود. یک مدیر مالی شایسته میتواند منجر به پیشرفت مجموعه و سازمان خود شود. در نقطه مقابل اگر فاقد چنین هوشمندی و درایتی باشد میتواند منجر به شکست یک سازمان شود.
حتما بخوانید : استخدام حسابدار در تهران
اهمیت مدیر مالی در سازمان
به گزارش محاسبان تلاشگر خبره ، هر سازمان از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. هر یک از این زیربخشها توسط یک مدیر اداره میشوند. بخش مالی یکی از دپارتمانهای مهم سازمانهاست و مدیر مالی در ادارهی آن نقشی کلیدی بر عهده دارد. خدمات حسابداری توسط این بخش انجام میشود. اینطور تصور کنید که مدیر مالی وظایفی مشابه یک خزانهدار دارد و افزون بر آن مسئولیتهای تحلیلی نیز به دوش مدیر مالی است. این مسئولیتها پشتیبانی از تیم مدیریت در تصمیمهای عملیاتی را نیز در برمیگیرد.
مدیر مالی موظف است دارایی را با حداقل ریسک و حداکثر بازدهی سرمایهگذاری و مدیریت کند. او باید به این امر توجه کند که ساختار کنترلی انتقال و سرمایهگذاری داراییها مناسب و مفید است.
مدیر مالی همچنین وظیفه دارد خدمات حسابداری مهمی را ارائه کند. تحلیل در برآورد کردن، بودجهبندی، مشارکت در تحلیلهای مربوط به کاهش هزینه و بازبینی نحوهی عملکرد سازمان از جمله این خدمات است. مدیر مالی از لحاظ اشل سازمانی نسبت به تحلیلگر مالی رتبهی دارد.