تورم را با «احساس» اندازه نمی‌گیرند!

به گزارش افکارنیوز، بخشهايي از پاسخهاي مقتدايي به پرسشهاي خبرنگار خبرآنلاين به اين شرح است:

* من این عبارت «مردم در مورد تورم ۲۱.۵ درصدی شک داشته باشند» را قبول نمی کنم، شاید افراد موجه و حتی رسانه ها این عبارت را گفته باشند و بعد مردم بااخره تحت تاثیر این حرف چنین ذهنیتی پیدا کنند.

*مردم گرانی را حس می کنند، به طور مثال اگر شخصی در زمان گذشته کالایی را به قیمت ۱۰۰ ریال خریده باشد و در زمان دیگر ۱۲۰ ریال، می فهمد که این کالا گران شده، بنابراین مردم گرانی را حس می کنند ‌نه نرخ تورم را. اصلا نرخ تورم پارامتری نیست که با احساس بتوان آن را اندازه گیری نمود. نرخ تورم را مانند سایر شاخص های علمی محاسبه می کنند. جمله بعدی من این است: نتیجه گرانی تورم است؛ علی رغم اینکه مردم گرانی را احساس می کنند من نمی توانم بپذیرم که می توانند تورم را بدون وسیله اندازه گیری و آگاهی از روش های مربوط محاسبه کنند، روش های اندازه گیری تورم استاندارد است و در همه جای دنیا تقریبا با یک سبک و سیاق انجام می شود.

*وسیله اندازه گیری تورم احساس نیست؛ بله، هر کسی که به بازار مراجعه کند و نتواند با درامد قبلی خویش نیازهایش را برآورده کند، می فهمد گرانی بوجود آمده است. می گوید، من پارسال با همین مقدار پول به بازار مراجعه می کردم، ولی امسال نمی توانم با این پول کالا و خدمات مورد نیازم را خرید کنم، پس گرانی وجود دارد، این را مردم خوب احساس می کنند، ولی در مورد اندازه گیری آن خواهش می کنم به تخصصی بودن مکانیزم هایش توجه کنیم و اجازه بدهیم متخصص این امر آن را اندازه گیری نماید.

*تورم برآیند نیروهای قیمتی است و نه تغییر قیمت یک یا چند کالا، برآیند نیروهای قیمتی اقلام سبد بر روی هم اثر می کنند و تورم به وجود می آید.

*تورم دوازه ماهه است، اتفاقا این اشتباه است که تورم را نقطه ای نگاه کنیم در حالی که تورم در طول سال است، شما در طول سال به صورت فصلی برخی کالاها را خرید می کنید و باید میزان هزینه را در طول سال ببنید، اگر می بینید در محاسبه تورم ما یک دوره ۱۲ ماهه را مبنا قرار می دهیم به این دلیل است که در این دوره ۱۲ ماهه همه اقلام مصرفی خانوار وجود دارد، شما می توانید در یک ماه در سال هزینه های متفاوتی داشته باشید، به طور مثال یک خانوار اجاره نشین که در خرداد ماه منزل خود را تغییر می دهد، در خرداد ماه هزینه هایش خیلی بالا می رود در حالی که در ماه دیگر سال ممکن است با میزان هزینه های متفاوتی روبرو شود. بر همین اصل باید تورم را یک ساله محاسبه کرد. تا همه هزینه های متصور در طول سال در آن دخیل باشد.

*(تغییر سال پایه) بین ۵ تا ۷ سال یک بار اتفاق می افتد، و این تغییر سال پایه را یک افتخار برای خودشان می دانند؛ وقتی ما سال پایه را تغییر دادیم و سبد را تغییر دادیم، شما می نویسید بانک مرکزی سبد خودش را تغییر داد، واقعیت این است که تغییر سبد توسط بانک مرکزی کار بزرگی است، صدها نفر ساعت کار صورت گرفته تا سبد تغییر کرده است.

*به عنوان کسی که سالها در زمینه آمار اقتصادی کار کرده ام، می گویم مگر می شود این اتفاق بیافتد(بازی با ضرایب)، شش میلیون عدد(در دو سال) از جاهای مختلف می آید روی هم ریخته می شود، از آن تورم استخراج می شود، مگر می شود با این حجم اطلاعات بازی کرد؟ اگر هم بازی کنید مگر می شود این بازی را ادامه داد؟ آن هم به مدت حدود ۸۰ سال! بازی با یک عدد و یا در یک مقطع شاید ممکن باشد ولی با سری زمانی نمی توان بازی کرد، من خواهش می کنم منتقدین در مورد سری زمانی و سازگاری آن و در مورد تورم مطالعه بیشتری بکنند، اصلاً امکان پذیر نیست چنین اتفاقی بیافتد؛ اگر هم کسی وارد این بازی بشود نمی تواند ادامه بدهد.

*در بانک مرکزی تا جایی که من یاد دارم آمار دستوری یا بر اساس توصیه نبوده است.

* کسی که در بخش آمار کار می کند می فهمد که چطور باید با سری زمانی کار کند و در سری زمانی آماری دست بردنی نیست آماری که در کشور ما تولید می شود آمار با کیفیتی است. بسنده می کنم به نظر مامور صندوق بین المللی پول که چند روز قبل بیان کرد وی در مورد آمار تولید شده در بانک مرکزی گفت که کیفیت آماری که شما تولید می کنید در دنیا جزو بهترین ها است.

*اطلاعات صندوق بین المللی پول، منبع اطلاعات آنها بانک مرکزی است. بر اساس ماده ۱۵ قانون پولی و بانکی کشور بر اساس قانون طرف مرتبط با صندوق بین المللی پول، بانک مرکزی است. منتهی مراتب ،گاهی آماری در مورد خیلی از کشورها منتشر نمی شود. این در همه جا معمول است.