شروین شکوهی، اظهار کرد: اگر شرایط طوری باشد که ماسک زدن اجباری شود بسیار عالی می شود، زیرا در این شرایط ماسک نمی زنیم که بیماری را نگیریم بلکه ماسک میزنیم تا اگر بیمار هستیم به بقیه منتقل نکنیم . وی ادامه داد: در چنین شرایطی ماسک معمولی و دست دوز هم کافی است و حتما لازم نیست استاندارد باشد.
اخبار اجتماعی- شکوهی با بیان اینکه در صورت استفاده همه افراد از ماسک، نگرانی بابت دست زدن به ماسک و آلودگی ناشی از آن وجود ندارد، گفت: اگر همه از ماسک استفاده کنند، ویروسی در هوا نیست که روی ماسک ما بنشیند و به همین خاطر ترسی از دست زدن به ماسک و آلوده شدن دستها وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: این مراعات بسیار مفید خواهد بود، زیرا اگر همه ماسک بزنند احتمال اینکه قطرات تنفسی کسی روی دستگیره در و سطوح باشد بسیار کم خواهد شد و به نفع همه است.
وی درباره روش پلاسما درمانی و اثربخشی آن توضیح داد: این روش برای درمان سارس، مرس، ابولا و آنفولانزا به کار گرفته شده و برای انجام آن پادتن های فرد بهبود یافته که به میزان کافی پادتن دارد گرفته و به یک بیمار دیگر تزریق می شود.
وی با بیان اینکه این روش، درمان چندان مناسبی نیست، ادامه داد: در مواردی که بیماری شدید است، مشکل ویروس نیست، بلکه مشکل مواد ایجاد شده در بدن و تغییرات صورت گرفته در دیواره عروق است که باعث لخته خون می شود، به همین خاطر این روش عملا در بیماری های شدید کارساز نیست.
این متخصص بیماری های عفونی افزود: در مواردی که بیماری شدید نباشد ویروس در مناطقی از بدن زیاد می شود که با دادن آنتی بادی به آن مناطق نمی رسیم چون ویروس در خون این افراد درصد پایینی دارد و پادتن ویروس های خون را از بین می برد پس به طور کلی به احتمال بسیار زیاد پلاسما درمانی درمان مناسبی برای بیماران متوسط و شدید نیست.
-آیا خون دادن می تواند فرد را دچار بیماری کویید – ۱۹ کند؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال انتقال ویروس کووید ۱۹ از طریق خون دادن گفت: ویروس در داخل خون خیلی کم است و این بیماری از طریق خون منتقل نمی شود.
-کرونا چه زمانی از بین می رود؟
وی با بیان اینکه در هیچ کجای دنیا نمی توان گفت که ویروس چه زمانی از بین می رود، توضیح داد: برای مثال علی رغم اینکه در برخی کشور ها فاصله گذاری اجتماعی چندان رعایت نمی شود، اما ویروس در حال کم شدن است، درحالی که در برخی جوامع علی رغم رعایت کامل فاصله گذاری اجتماعی همچنان تعداد مرگ و میر بالاست و کسی علت آن را نمی داند.
شکوهی تاکید کرد: بنابر این رفتار ویروس اصلا مشخص نیست و درباره اینکه آیا بیماری در کشور دوباره به پیک می رسد یا نه نمی توان چیزی گفت.
-آیا افرادی که کرونا گرفته اند باز هم در معرض ابتلا به بیماری قرار خواهند گرفت؟
این متخصص درباره احتمال ابتلای مجدد افراد بهبود یافته به کرونا یادآور شد: احتمال آن بسیار کم است ولی صد در صد نمی توانیم بگوییم چه می شود. احتمال خیلی کمی وجود دارد کسی که ویروس را گرفته در فاصله زمانی نزدیک مجدد بیمار شود، ولی ممکن است مثلا سال آینده به دلیل تغییر رفتار و یا تغییر در ایمنی بدن دوباره مبتلا شود.
-آیا تغذیه مناسب و مصرف ویتامین ها می تواند می تواند راهی موثر برای پیشگیری از بیماری باشد؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره رابطه تغذیه مناسب و مصرف ویتامین ها با پیشگیری از بیماری کرونا توضیح داد: اگر کسی کمبودی در ویتامین داشته باشد مثل زینک و ویتامین دی و ... احتمال اینکه بیماری را بگیرد و به بیماری شدید تبدیل شود وجود دارد، اما این بدان معنا نیست که اگر این ویتامین ها را مصرف کنیم بیماری به ما سرایت نخواهد کرد.
وی مهمترین اقدام برای مقابله با کرونا را جلوگیری از ایجاد بیماری عنوان کرد و گفت: یعنی افراد بیمار چه علامت دار و چه بی علامت نباید با هم تماس داشته باشند و بهترین کار قرنطینه است .
شکوهی ادامه داد: قرنطینه آنگونه که در کشور چین انجام شد بهترین کاری است که می توان کرد ولی باید دید که آیا کشورها می توانند چنین کاری بکنند که عملا در کشور ما به دلایل اقتصادی و اجتماعی نمی توان اینکار را انجام داد، پس مجبوریم قرنطینه با درجات پایین تر را اعمال کنیم و تمام ارگان ها باید تلاششان را بکنند که فاصله گذاری اجتماعی به خوبی انجام شود.
این متخصص یادآور شد: برخلاف تصور عموم که می گویند کرونا کم شده و درحال از بین رفتن است چنین موردی درست نیست.
شکوهی ادامه داد: متاسفانه الان در جامعه تعداد زیادی از افراد استفاده از ماسک را رعایت نمی کنند، نمی ترسند، فاصله را رعایت نمی کنند و فاصله گذاری اجتماعی در حال از بین رفتن است.
این متخصص عفونی افزود: ما پزشکان می گوییم که هیچ چیز تمام نشده و هنوز نمی دانیم چه می شود، هنوز اعداد و ارقام بالایی براثر ابتلا به بیماری به بیمارستانها مراجعه می کنند و این خوب نیست. وی تاکید کرد: اگر چه پیدا کردن دارو بسیار مهم است، اما مهمترین مسئله در حال حاضر این است که افراد جامعه به بیماری مبتلا نشوند .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه برای این بیماری دارویی وجود ندارد، یادآور شد: مطالعاتی برای درمان بیماری در ایران و جاهای دیگر انجام می شود تا به نتیجه برسند ولی در حال حاضر بهترین راه قرنطینه و در خانه ماندن است.
شکوهی تاکید کرد: این ارگانیسم به صورت قطرات تنفسی از طریق دهان منتشر می شود پس حفظ فاصله و نزدیک نشدن به دیگران و ماسک زدن می تواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری کمک کننده باشد.وی توضیح داد: این قطرات روی سطوح می نشیند و اگر دست به آنها برخورد کند و بعد به دهان و بینی و چشم زده شود منتقل می شود، بنابراین باید مرتب دست ها با آب و صابون شسته شوند و تا جایی که می شود دست ها با صورت تماس نداشته باشند.
این متخصص در پایان یادآور شد: همچنین اگر دست فردی آلوده شد فورا حداقل به میزان ۲۰ ثانیه با آب و صابون باید شسته شود و یا اینکه همه افراد محلول الکل دار همراه داشته باشند تا فوری اسپری کنند.