محققان دانشگاه الزهرا سامانهای برای خالصسازی هوا بر اثر فوتوکاتالیستی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم عرضه کردند که قادر به از بین بردن خانواده ویروس کرونا است.
اخبار اجتماعی-دکتر عزیزالله شفیع خانی، استاد فیزیک و عضو هیات علمی و پژوهشگر آزمایشگاه کربن دانشکده فیزیک دانشگاه الزهرا موفق به ساخت سامانه خالصسازی هوا بر اثر فوتوکاتالیستی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم شد. این سامانه دارای چهار بخش "دمنده"، "یونساز کمکی"، "هسته نانوساختاری" و "مدار الکترونیکی" شامل پنل کنترل، مدار یونساز و ترانسها، لامپ فرابنفش است.
از ویژگیها و مزایای اصلی این سامانه میتوان به آنتیباکتریال و آنتی ویروسی محیطی، طول عمر بیشتر هسته اصلی سامانه، خاصیت خود تمیز شوندگی سطوح هسته، خاصیت آبگریزی سطوح هسته، راندمان بالاتر نسبت به موارد مشابه، کاهشدهنده آلایندههای محیطی VOC از جمله HN۳ (آمونیاک)، NOX (ناکس)، CO۲ (دی اکسید کربن) و آرماتیکها و قابل استفاده در محیطهای مسکونی، آزمایشگاهها، بیمارستانها و صنعت بدون هیچگونه عوارض جانبی اشاره کرد.
شفیعخانی در تشریح جزئیات بیشتر این سامانه، گفت: ویروس خانواده کروناویروس ساختمان مشابهی دارند و همگی دارای یک غشای لیپیدی بسیار نازک هستند. در زیر این غشا دارای تعداد بی شماری پروتون آزاد (H+) ناشی از ترکیبات بیوشیمی درون سلولی هستند.
وی افزود: اگر بتوان به روشی این پروتونها را از غشای ویروس خارج کرد، باعث به هم خوردن توازن آن شده و غشاء شکاف برداشته و RNA منفجر میشود (تصویر ذیل). اندازه پروتونها در حدود یک فرمی (۶ تا ۱۰ نانومتر) است که میتوان با کمترین نیروی کولمبی آن را جذب و از غشا خارج کرد. بر همین اساس حال باید به روش و مکانیزمی بار الکتریکی منفی در مجاورت این ویروسها ایجاد کرد. پس از جذب رادیکال با بار الکتریکی منفی توسط غشاء، بر اثر نیروی کولمبی، به سادگی بار مثبت و یا همان پروتون زیر غشای لیپیدی جذب میشود.