دکتر کیمیا زارعی، موسس کلینیک رایا در جلسه سوم طرح پیشگیری از طلاق در مورد مدیریت هیجانات گفت: هیجان چیست؟ و در چه مواقعی آن را بروز می دهیم؟ هیجان عنوانی ست که از آن به نام حس یاد می کنیم، واکنش هایی را در ما فعال می کند که بستگی به فرهنگ و آموزش دارد که ما این احساسات را به محیط منتقل میکنیم و نشانه هایی دارد؛ ضربان قلب، تند تند نفس کشیدن، بالا رفتن دمای بدن یا پایین آمدن آن، تب دار و خشک شدن بدن، و سرگیجه که از علائم فیزیولوژیک بدن هستند.
اخبار اجتماعی- وی اظهار کرد: ما با احساسات نشان می دهیم میخواهیم با اطرافیان خود چه رابطه ای داشته باشیم، و با این نشانه ها راهی برای ابراز احساساتمان می یابیم.
این روانشناس تصریح کرد: مدیریت نکردن صحیح هیجاناتمان موجب شناخت ناکافی از رفتارهای همسرمان می شود. بهبود روابط زناشویی به توانایی در مهارتهای زندگی بستگی دارد که مدیریت هیجانات یکی از مهارت های زندگی است.
زارعی بیان کرد: زمانی که هر کدام از هیجانات ما بالا برود فعالیت شناختی ما از همسرمان پایین می آید، شناخت هایی که درگیر هیجانات می شوند دیگر نامش شناخت نیست و در روندی غیر شناختی قرار می گیرند. به عنوان مثال زمانی که عزیزی از دست می رود شخصی شش ماه به سوگ می نشیند، شخصی سکته می کند و شخصی به زودی فراموش می کند و به زندگی خود ادامه می دهد...
مدرس کارگاه مدیریت هیجان مخاطبان خود در روند کارگاه را مورد مشارکت قرار داد و از آنها سوال کرد شما برای مدیریت هیجانات خود چکار می کنید و تا به حال چه کارهایی انجام داده اید؟ و مخاطبان این پاسخ ها را دادند: "محیط را ترک می کنیم"، "وقت خریدن"، "خوردن آب سرد"، "صبر پیشه می کنیم"، "سکوت"، "بر خود مسلط باشیم"، "خود کنترلی داشته باشیم"، "خشم خود را مدیریت می کنیم"، "فوری تصمیم نگیریم"، "مکث چند ثانیه ای" و...
وی ادامه داد: ما باید هیجانات را مدیریت کنیم نه کنترل. در ابراز هیجانات، کسی که متضرر می شود ما هستیم نه محیط یا به عنوان مثال شخصی که نسبت به او خشمگین شده ایم.
این روانشناس راهکارهای مدیریت هیجانات را اینگونه تشریح کرد: هیجانات به دلیل لحظه ای بودنشان و اینکه زود می آیند و می روند مانند طوفان و ناگهانی فروکش می کنند. اگر ما بتوانیم زمان بخریم تاثیر خوبی دارد، همانطور که در احادیث ائمه هم داریم؛ شمارش از ۱ تا ۱۰ معجزه کرده و موجب آرام شدن هیجان می شود.
کیمیا زارعی عنوان کرد: راهکار بعدی تنفس عمیق است که انجام این تمرین باعث به نُرم رسیدن -حالت معمول- هیجان و فیزیولوژیک بدن می شود که برای مدیریت خشم، ترس و استرس به کار می رود.
این تمرین به طور عملی در کارگاه صورت گرفت و مخاطبین آموختند که چگونه تکنیک تنفس عمیق را انجام دهند. ترک کردن محیط و قدم زدن راهکار دیگری بود که زارعی عنوان کرد.
این زوج درمانگر و مشاور خانواده ادامه داد: مقوله ی بعدی صبر است که صبر و تحمل معانی مختلفی دارد؛ تحمل از ریشه حمل می آید به مفهوم حمل مشکلات و بر دوش کشیدن ولی صبر یعنی امید به پایان مشکلات و رسیدن به نقطه ی امن، یعنی من می دانم این پروسه تمام می شود و امیدی هست.
زارعی یادآور شد: تصمیم گیری در زمان درگیری با هیجانات به دلیل پایین آمدن شناخت باعث می شود نتوانیم تصمیمات صحیح گرفته و ناقص عمل می کنیم و نمی توانیم همه جوانب را بسنجیم. مدیریت این واکنش ها در زندگی زناشویی موجب می شود روابط بهتر و عاقلانه تری با همسرمان داشته باشیم و باورهای اشتباه در مورد مدیریت و یا عدم توانایی هیجانات مان در زندگی موجب می شود نتوانیم زندگی سالمی بسازیم.
وی با تکیه بر نظریه فروید افزود: خشم در مقابل ناکامی بروز می کند و رفتار پرخاشگرانه برای پایان دادن به این ناکامی است که با حالت دفاعی و جنگیدن نشان داده می شود. عصبانیت حالتی از خشم و بروز آن به شکل پرخاشگری است، خشم نعمتی است که خداوند به ما داده، ما نیاز به خشم داریم اما اینکه چگونه آن را بروز داده و مدیریت کنیم اهمیت دارد. زمانی که ندانیم چگونه آن را مدیریت کنیم بیش از اینکه به محیط و دیگران آسیب وارد کنیم به خود و روح و روان مان آسیب می زنیم.