مجموعه فرهنگی گردشگری عباسآباد یکی از بزرگترین طرحهای تفرجگاهی عمومی کشور است که در چارچوب طرح جامع و اسناد زیردست آن برای شهر تهران طی دوره 84 تا 95 در دست اجرا بود و علاوه بر ایجاد ظرفیتهای تفریحی و گردشگری، کارکردهای فرهنگی فراوانی دارد.
اخبار اجتماعی- این اراضی با ۶۸ هکتار وسعت در بین مسیرهای بزرگراههای مدرس، همت و رسالت قرار دارد و سابق بر این جزو معدود اراضی بکر تهران محسوب میشد اما امروزه تبدیل به مجموعه عظیم تفریحی بینظیری شده است طراحی و احداث فضاهایی چون باغ کتاب، باغ هنر، باغموزه دفاع مقدس، باغ فلسفه و هر باغی که بتوان به عرضه فرهنگ و هنر در آن پرداخت، ازجمله طراحیهای اراضی عباسآباد تهران است.
اما مجموعه گردشگری عباسآباد بهتازگی به عضویت «سازمان جهانی گردشگری» در آمد. تا به امروز ۱۳ نهاد وابسته از ایران در سازمان جهانی گردشگری عضویت داشتند که با عضویت مجموعه اراضی عباس آباد این آمار به ۱۴ عضو رسید و تمامی این مجموعه به عنوان چهاردمین عضو وابسته سازمان گردشگری جهانی معرفی شد.
غلامحیدر ابراهیم بای سلامی، عضو شورای عالی گردشگری کشور در گفتوگو با «افکارنیوز» پیوستن این مجموعه را به سازمان جهانی گردشگری اقدام مهمی دانست و گفت: «پیوستن هر سازمان ایرانی به سازمان جهانی گردشگری مثبت و مفید است چرا که خط و مشی سیاستگذاری گردشگری مبتنی بر توسعه پایدار گردشگری در کشورهای مختلف است که میتواند این مجموعهها را با شاخصهای بینالمللی آشنا کند و از فعالیتها و تحقیقات سازمانهای بینالمللی در زمینه گردشگری استفاده کند.»
عضو شورای عالی گردشگری کشور همچنین این اتفاق بهویژه برای شهر تهران تأثیرگذار دانست و گفت: «پیش از این نیز مرکز پژوهشهای دانشگاه تهران در سال 84 عضو سازمان جهانی گردشگری شد . علاوه بر این تعدادی از شرکتهای خصوصی عضو این سازمان هستند، سازمان جهانی گردشگری به شکل یک مجموعه مردم نهاد عمل میکند که دولتها هم به عنوان عضو در آن شریک هستند.»
اراضی عباس آباد همچنین با توجه به وسعت و حجم پروژههای گستره و منحصر بفرد آن نه تنها به عنوان بزرگترین مجموعه فرهنگی کشور بلکه به عنوان عظیمترین مجموعه فرهنگی جهان اسلام در دوران مدیریت سابق شهری تهران هدف گذاری شد.
سیدمحمد بهشتی، رئیس سابق پژوهشگاه وزارت میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری عضویت در مجامع بینالمللی و ثبت آن را یک فرصت برای دیده شدن در سطح بینالمللی میداند و میگوید: «در حال حاضر شرکت اراضی عباس آباد عضویت این سازمان درآمده که یک اتفاق بزرگ محسوب میشود باید فعالیتهای این سازمانها و نهادها در داخل و خارج از کشور به درستی مطرح شود. در این شرایط است که میتواند تأثیر مثبت خود را بر مجامع بینالمللی بگذارد.»
رئیس سابق پژوهشگاه وزارت میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری معتقد است: «تهران به عنوان پایتخت بیشتر از سایر شهرهای کشور در جهان شناخته شده است و همین موضوع میتواند برای معرفی بهتر اراضی عباسآباد که در قلب تهران قرار دارد یک امتیاز مثبت تلقی شود.»
پل طبیعت بزرگترین پل سه طبقه غیر خودرویی و پیاده رویی ایران محسوب میشود که در سال 93 افتتاح شد این پل دارای عملکرد و شهرت ملی و فرا ملی بوده و به یکی از بزرگترین قطبهای گردشگری پایتخت تبدیل شده است. بهشتی، پل طبیعت را به عنوان یکی از موفقترین پروژههای این محدوده دانست و گفت: «وقتی پل طبیعت ساخته شد پژواک آن نه تنها در کل کشور بلکه در سطح بینالمللی بلند شد. این نشان میدهد ذاتاً اراضی عباسآباد دارای استعداد است. چون اگر همین پل در نقطهای دیگر از کشور بنا میشد چنین پژواکی را به همراه نداشت.»
براساس مطالعاتی که در طرح جامع فضای فرهنگی کشور انجام گرفته است اراضی عباسآباد مهمترین کانون فعالیتهای فرهنگی اجتماعی در سطح تهران محسوب میشود. برای همین لازم است استعداد ذاتی که درون این محدوده وجود دارد شناخته و به درستی بهرهبرداری شود.
احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران که به تازگی و به مناسبت هفته دفاع مقدس از باغ موزه دفاع مقدس بازدید کرده است در رابطه با اراضی عباس آباد میگوید: «تپههای عباس آباد یک مکان تفریحی و گردشگری است که در اسناد بالادستی آن نیز این نقش برای آن دیده شده بود و در مورد ساخت و ساز در اراضی عباسآباد حساسیت زیادی وجود دارد.»
اما عدم رسیدگی به مجموعه گرشگری عباس آباد میتواند این قطب گردشگری شهر تهران را با مشکلاتی مواجه کند چرا که به گفته سید محمدحسین حجازی، مدیرعامل اراضی عباسآباد بخشی از پروژه این مجموعه گردشگری شامل کوشک هنر که در مجموع باغ هنر قرار دارد به دلیل مشکلات مالی متوقف شده است و نیاز به توجه و مساعدت شهرداری تهران را دارد.
چندی پیش شاهد بودیم که در گزارش هفتهنامه اکونومیست چاپ لندن، تهران از لیست فهرست شهرهای امن جهان در سال 2019 خارج شد درحالیکه تا سالهای قبل تهران در لیست فهرست شهرهای امن جهان جای داشت. پیوستن مجموعه گردشگری عباسآباد به سازمان گردشگری جهانی هرچند میتواند نویدبخشی رونق صنعت گردشگری شهر تهران باشد اما تداوم این موفقیت توجه و تلاش مسئولان شهری تهران را میطلبد.