به تازگی معاونت اجتماعی شهرداری تهران پژوهشی درباره ارزیابی کیفیت زندگی در کلانشهر تهران انجام داده و یافتههای این پژوهش را در قالب «اطلس کیفیت زندگی شهر تهران» منتشر کرده است. در این پژوهش ۴۵ هزار و ۶ پرسشنامه بین ساکنان محلههای مناطق ۲۲ گانه تهران توزیع شده است.
اخبار اجتماعی- در کنار ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی به عنوان بعد ذهنی سرمایه اجتماعی مورد توجه بوده و اهمیت زیادی دارد. یکی از بخشهای این اطلس هم مربوط به اعتماد اجتماعی محلهای است. در بخشی با عنوان «اعتماد به همسایههای نزدیک» بررسیها نشان میدهد این گزاره، در بیشتر مناطق تهران نسبتاً بالاست، به طوری که میانگین اعتماد به همسایههای نزدیک در شهر تهران، ۷۳ از ۱۰۰ به دست آمده و در تمام مناطق میانگین اعتماد به همسایهها از حد متوسط بالاتر است.
اما بیشترین میزان اعتماد به همسایههای نزدیک در مناطق ۲۰، ۱۹ و ۲۱ وجود دارد در حالی که ساکنان منطقههای ۱۰، ۱۲ و ۸ اعلام کردهاند کمترین میزان اعتماد به همسایههای خود را دارند.
آنطور که این یافتهها نشان میدهد؛ در بین محلههای شهر تهران هم بیشترین میزان اعتماد به همسایهها در محلههای سرخه حصار در منطقه ۱۳، کوثر در منطقه ۱۲، بعثت در منطقه ۱۶، شوش در منطقه ۱۵ و سیزده آبان در منطقه ۲۰ وجود دارد. در مقابل در محلههای مرادآباد در منطقه ۵، باغ فردوس منطقه ۱، اباذر در منطقه ۵، داوودیه در منطقه ۳ و شهید باقری در منطقه ۲ کمترین میزان اعتماد ابراز شده است.
ناظران اجتماعی بر این باورند اعتماد از جنبههای مهم روابط انسانی و زمینه ساز همکاری میان افراد است، اما در جوامع بزرگ کمتر افراد با یکدیگر آشنایی چهره به چهره دارند. با این حال موضوع اعتماد اجتماعی در بحث مدیریت شهری بسیار با اهمیت است به ویژه از آن جهت که در فقدان این اعتماد، هزینه پیشبرد طرحها و پروژههای شهری افزایش پیدا میکند و انتظار مدیران شهری برای مشارکت عمومی مردم در آنها رخ نخواهد نداد.
اما یافتههای اطلس کیفیت زندگی شهر تهران نشان داده که؛ در ۳۳۵ محله بررسی شده فقط نمره اعتماد ۱۴ محله پایینتر از حد متوسط است. این یعنی گرچه تهران در حال بدل شدن به یک ابرشهر است؛ اما این سبب نشده تا روابط همسایگی در میان تهرانیها کمرنگ شود.