نوزادمان دلدرد داشته باشد، گوشی را برمیداریم و برحسب تجربه از مادربزرگ و عمه و خاله و قدیمیترها دنبال راهحل میگردیم. تجربه دوممان هم که باشد خودمان دست به کار میشویم و آب قند درست میکنیم و به خورد نوزاد میدهیم. نوزاد زردی هم که داشته باشد، شیرخشت و دمنوشهای تجویزی را آماده میکنیم و خوشحال هم میشویم که بدون رفتن به دکتر کودکمان را خوب کردهایم.
اخبار اجتماعی -همه این کارها را میکنیم که فقط دکتر نرویم؛ چون فکر میکنیم دارویی که دکتر میدهد برای کودکمان خوب نیست، صلاح نیست از نوزادی دارو بخورد و بهتر است گیاهی درمان شود. خانه مادربزرگ و پدربزرگها هم که همیشه این را میشنویم: «یه سر قاشق از غذای خودمون هم بهش بده مزه دهن بچهم عوض شه؛ طوریش نمیشه»، اما پای حرف دکترها و پرستارهای بخش نوزادان که بشینیم، از اتفاقهایی باخبر میشویم که دلیلش همین خوراکیهایی است که برای درمان دلدرد و زردی و .. به نوزاد میدهند. نوزادانی که سالم و سلامت فقط به خاطر آب قند زیاد، داروهای گیاهی و انواع چیزهایی که بهنظر ما خیلی ساده میآیند، ممکن است باعث مرگشان شود.
گوارش معده نوزاد آهستهتر از چیزی است که فکر میکنید
با این حال صرف گفتن اینکه نوزادان تا ۶ ماهگی هیچچیز نباید جز شیر مادر بخورند، والدین را قانع نمیکند. باید به این آگاهی رسید که اگر نوزاد قبل از ۶ ماهگی چیزی جر شیر مادر بخورد، چه اتفاقی برای او رخ میدهد؟ به علت عدم رشد کامل اسنفکتر مری در نوزاد و اینکه گوارش در معده نوزاد بسیار آهسته صورت میگیرد، دادن غذاهای کمکی جامد و مایع مانند آب قند، آب میوه، میوه، عسل، سفیده تخم مرغ، غذای پودرشده، نان و .. میتوانند مشکلات بسیار زیاد گوارشی برای نوزاد ایجاد کنند و گاهی حتی موجب مرگ نوزاد میشود.
چرا نباید به نوزاد آبقند بدهیم؟
آب قند از تجویزهایی است که عموما برای همه نوزادان از سمت قدیمیترها میشود و بهبود موقتی نوزاد کافی است تا این محلول را بهعنوان بهترین و کمضررترین دارو معرفی کنند؛ اما آبقند ضررهایی دارد که میتواند آسیبهای جبرانناپذیری را به کودک وارد کند.
- قند موجود در آب قند در معده تولید گازکربنیک میکند و موجب نفخ نوزاد میشود.
- آب قند کودک را دچار سیری کاذب میکند و اشتهایش را برای خوردن شیر مادر کم میکند.
- نوزاد در مقایسه شیرینی شیر مادر و آب قند، گرایش بیشتری نسبت به خوردن آب قند پیدا میکند.
غذاهای کمکی، سمی برای نوزادان
غذاهای کمکی هم به هیچوجه نباید به نوزاد زیر ۶ ماه داده شود؛ اما چرا؟
- غذاهای کنسرو شده: به علت افزودنیها، نمک زیاد و ایجاد عفونت متابولیسم این نوع غذاها نباید به نوزادان داده شود.
- آجیل: انسداد مری
- عسل: حاوی اسپور است و موجب مسمویت بوتولیسم میشود.
- ماهی: بهعلت داشتن جیوه موجب تحریک و ایجاد آلرژی میشود.
میوه و آب میوه: بهعلت اسید بالا باعث ایجاد مشکلات مری و معده میشود.