فوقتخصص پیوند کلیه گفت: سردردهای پشت سرهم در صبح، تپش قلب، اختلال در فعالیتهای روزانه و خستگی در بعضی موارد میتواند از علائم غیراختصاصی فشارخون بالا باشد.
اخبار اجتماعی - جلال آزمندیان در همایش پیشگیری و درمان بیماری پرفشاری خون که در محل تالار آفتاب فرهنگسرای کوثر برگزار شد، اظهار داشت: فشار خون بالا یکی از معضلات بهداشتی جامعه است و به همین علت شعار «فشار خون را جدی بگیریم» به عنوان شعار هفته سلامت انتخاب شده است.
وی با اشاره به اینکه عوارض پرفشاری، خون زیاد است، عنوان کرد: فشار خون بالا میتواند طی گذشت زمان تمام ارگانهای بدن را تحت تأثیر قرار دهد و هیچ ارگانی در بدن وجود ندارد که از فشار خون بالا آسیب نبیند.
نوسانات فشارخون طی ۲۴ ساعت امری طبیعی است
آزمندیان فشار خون بالا را یک بیماری بدون علامت ذکر کرد و افزود: در بیشتر موارد فرد دارای فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد و دنبال این امر هم نیست که آیا مبتلا به فشار خون بالا شده است یا خیر.
وی ادامه داد: در بعضی موارد سردردهای پشت سرهم در صبح، تپش قلب، اختلال در فعالیتهای روزانه و خستگی میتواند از علائم غیراختصاصی فشار خون بالا باشد.
این فوقتخصص پیوند کلیه عنوان کرد: تشخیص بیماری پرفشاری خون بسیار ساده است و به سادگی میتوان بدون هزینه و اتلاف وقت به عدد فشارخون پی برد.
آزمندیان ادامه داد: اگر فشار خون بالا به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، میتواند، هزینههای زیادی را بر فرد تحمیل کند.
وی گفت: بعضی از افراد به علت در دسترس بودن دستگاههای سنجش فشار خون به صورت دائم فشار خون خود را اندازه میگیرند که با توجه به نوسانات فشار خون این امر موجب بروز استرس میشود.
این پزشک با بیان اینکه پزشک، پرستار و افراد آگاه میتوانند میزان فشارخون را اندازه بگیرند، گفت: بسیاری از دستگاههای سنجش فشار خون استاندارد نیستند و دستگاههای جیوهای بهترین نوع است.
آزمندیان نوسانات فشار خون طی ۲۴ ساعت را طبیعی دانست و تصریح کرد: زمانی که می دویم، از پله بالا میرویم، وقتی که وزنهای را بلند میکنیم و یا دچار استرس و هیجان میشویم، فشار خون بالا میرود و اگر این امر روی ندهد، فرد دچار مشکل است.
از هر ۲ دست فشار خون بگیرید
وی خاطرنشان کرد: پنج تا ۱۰ دقیقه بعد از انجام فعالیتهای بدنی و یا استرس باید استراحت کرد و سپس فشار خون را اندازه گرفت و قبل از سنجش فشار خون باید از مصرف سیگار، غذای سنگین و قهوه خودداری کرد.
این فوقتخصص پیوند کلیه اظهار داشت: در هنگام اندازهگیری فشار خون، دستگاه سنجش فشار خون باید در سطح قلب قرار گیرد و اختلاف سطح بین دستگاه و قلب وجود نداشته باشد.
آزمندیان گفت: بهتر است فشار خون را از دو دست بگیریم و رقمی که بالاتر است را ملاک اصلی قرار دهیم.
وی مرحلهبندی فشار خون را مهم دانست و ادامه داد: بهترین میزان فشار خون ۱۲ روی هشت و کمتر است و پرفشاری خون از ۱۴ روی ۹ آغاز میشود.
آزمندیان خاطرنشان کرد: افرادی که فشار خون پایینتری دارند، دارای عمر طولانیتری هستند و پرفشاری خون وابسته به سن نیست و اگر در هر سنی حتی ۸۰ سالگی فشار بالای ۱۴ روی ۹ داریم این امر غیر طبیعی است.
وی افزود: زمانی که فشار خون افراد ۱۴ روی ۹ به پایین است، فرد هنوز دچار پرفشاری خون نیست و بهترین فشار خون ۱۲ روی هشت است.
این فوقتخصص پیوند کلیه تصریح کرد: فردی که عدد سیستولی فشار خون وی ۱۴ تا ۱۶ و عدد دیاستول وی ۹ تا ۱۰ باشد در مرحله یک بیماری فشار خون بالا قرار دارد.
آزمندیان افزود: فشار خون با عدد سیستولی ۱۶ به بالا و عدد دیاستول بالاتر از ۱۰ در مرحله بیماری پیشرفتهتر قرار دارد و درمان این دو مرحله متفاوت است.
وی اظهار داشت: لازم نیست که هر فردی که دچار فشار خون بالا بود را بلافاصله دنبال آزمایشهای خیلی پیچیده، گرانقیمت و خستهکننده فرستاد چراکه فرد دچار فشار خون بالا نباید دچار استرس شود و مراحل درمانی را باید مرحله به مرحله جلو برویم.
این پزشک انجام آزمایشهای سیبیسی، قند خون، کلیه، اوره و ادرار را برای افراد مبتلا به پرفشاری خون لازم دانست و گفت: در مراحل بعدی باید سونوگرافی، نوار قلب و آزمایشهای پیچیدهتر را انجام داد.
آزمندیان ژنتیک، نوع تغذیه، استرسهای محیطی، داروها و رژیم غذایی حاوی نمک زیاد را از علل ابتلا به فشار خون بالا برشمرد و افزود: با روشهای ساده میتوان درمان فشار خون بالا را آغاز کرد.