نرام افزاری که باعث می‌شود به چشمانتان هم اعتماد نکنید!

 احتمالا ویدئویی عجیب و باورنکردنی یک هموطن در نجات جان یک سگ در شبکه‌های اجتماعی را دیده اید. ویدئویی که به سرعت در فضای مجازی فراگیر شد. در این ویدئو مردی را می‌بینیم که برای نجات یک سگ عرض اتوبان را طی می‌کند و در این بین برای رد شدن از خودرو‌هایی که با سرعت در حال تردد هستند، روی آسفالت دراز می‌کشد تا خودرو‌ها از روی او رد شوند. شاید شما هم فک تان باز مانده که چطور ممکن است! اما این یک افترافکت (Aftereffect#) است.

اخبار اجتماعی- استفاده از نرم‌افزاری برای ایجاد جلوه‌های بصری دیجیتال. «افتر افکت» برنامه کاربردیِ ترکیب عناصر بصری مختلف است؛ مونتاژ سابق خودمان، ولی پیشرفته و تمیزتر! و به همین راحتی ویدئو‌ها و البته تصاویر و خبر‌هایی در فضای مجازی پخش می‌شود که تشخیص درست یا غلط بودنشان بسیار سخت است. پیش از این هم بار‌ها اخبار اشتباه یا به اصطلاح فیک نیوز‌ها در فضای مجازی منتشر شده است.

به عنوان نمونه ویدئو‌هایی از صحبت‌های ترامپ و البته سریال تاج و تخت در فضای مجازی منتشر شد که هیچ کس قادر به تشخیص جعلی بودن آن‌ها نبود، اما دیری نگذشت که مشخص شد این ویدئو‌ها توسط نرم افزاری به نام «دیپ فیک» تهیه شده است. دیپ فیک، نام تکنیک جدیدی برمبنای هوش مصنوعی است که تنها با عکس چهره یک شخص می‌تواند ویدئویی تولید کند که صاحب عکس در آن هر چیزی بگوید و هر کاری انجام دهد؛ موضوعی که به تازگی بسیاری را وحشت‌زده کرده است. با وجود این تا چند وقت دیگر حتی به ویدئو‌هایی که سخنرانی اشخاص را هم پخش می‌کند، نمی‌توان اعتماد کرد.

نرام افزاری که باعث می‌شود به چشمانتان هم اعتماد نکنید!

کاربران فضای مجازی در این خصوص معتقدند که باید آموزش و پرورش و صدا و سیما در خصوص بالابردن سطح سواد رسانه‌ای مردم اقداماتی را انجام دهند تا هموطنان در تشخیص اخبار دروغ، مهارت‌های لازم را کسب کنند.

 

در ادامه تعدادی از واکنش‌های کاربران را بخوانیم.
کاربری نوشت: «باید یک قانون سفت و سخت برای برخورد با کسانی که شایعه و دروغ منتشر می‌کنن بذارن تا جلوی خیلی از خبر‌های فیک گرفته بشه. الان هر کی هرچی دلش می‌خواد میگه و منتشر می‌کنه کسی هم نیست جلوش رو بگیره.»
کاربر دیگری نوشت: «یه چیز جالب درباره دیپ فیک این بود که تو آمریکا فکر کنم تصویب کردند که هر کسی ویدئو باهاش می‌سازه باید منشن کنه که این ویدئو ساختگی است و گرنه به جرم نشر اکاذیب باهاشون برخورد میشه.»
کاربری هم نوشت: «واقعا تشخیص راست و دروغ سخت شده. من اون نجات سگ رو دیدم گفتم این یارو رفت سگ رو نجات بده خودش رو به کشتن داد. نگو دیگه نمیشه به چشمامونم اعتماد کنیم.»