افراد سالمند گروه دیگری هستند که در ماه رمضان، برای روزهداری، مورد توجه پزشکان تغذیه قرار میگیرند. سالمندان اغلب دچار بیماریهایی مثل پرفشاری خون، قلبی و عروقی، دیابت و... هستند و ممکن است به دلیل وجود این بیماریها، روزهداری با شرایط خاص برای این افراد امکانپذیر نباشد.
متخصصان معتقدند که روزه برای افراد ٦٠ساله به بالا درصورت سلامتی و موافقت پزشک، ممنوعیتی ندارد، ولی در مورد سایر افراد ٦٠سال به بالا که بنا به دلایلی دارو مصرف میکنند، باید تحتنظر و مشورت پزشک باشد. خوب است سالمندان برای روزهداری به توصیههای پزشکان دقت کنند:
سالمندانی که قصد روزهداری دارند، باید مراقبت کاهش میزان آب در بدن باشند؛ چراکه کاهش میزان آب در بدن سالمندان و کاهش قند خون، ممکن است باعث سرگیجه شود و اینگونه سرگیجهها اگر موجب ازحالرفتن و افتادن شود، برایشان خطرناک است.
نوشیدن ٨ تا ١٠ لیوان آب در فاصله بین افطار و سحر برای روزهداران ضروری است. برای حفظ تعادل آب بدن، مصرف غذاهای کمچرب و کمکالری توصیه شده است. غذاهای چرب بهویژه در ماه رمضان ، برای سلامت کبد و کلیه مضر است. سردرد های روزهداران، یکی از مهمترین دلایلش کمآبی بدن است.
سالمندان معمولا از مشکلات دهان و دندان رنج میبرند، از اینرو مصرف میوه رنده شده، شیر کمچرب، انواع سوپها و آشها در وعدههای افطار و سحر برای آنها که روزه هستند، مناسب است.
نوشیدن چای کمرنگ در فاصله افطار تا سحر برای سالمندان مفید است و میتواند تناسب میزان آب و مواد معدنی را در بدنشان برقرار کند.
از غذاهای پرفیبر استفاده کنند.
استفاده از سالاد به همراه روغن زیتون در وعده سحر و افطار توصیه شده است.
مصرف لبنیات کمچرب را بیشتر کنند.
پیادهروی کوتاه پس از افطار برای فعالشدن گردش خون و شلشدن عضلات مفید است.
از مصرف غذاهای چرب و شیرین مانند زولبیا بامیه اجتناب کنند.
خشکبار و آجیل بهترین میانوعده بین سحر و افطار برای روزهداران است.
سالمندانی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند، نباید روزه بگیرند.
سالمندان مبتلا به دیابت، قند خون خود را قبل از سحر و بعد از افطار کنترل کنند.
سالمندان مبتلا به پرفشاری خون خفیف و متوسط میتوانند روزه بگیرند. افراد مبتلا به فشارخون بالا باید دریافت نمک و چربی خود را کنترل کرده و سیگار نکشند.
بیماران دارای گرفتگی قلبی نباید روزه بگیرند.